Monologul lui Horia Nasra, sau, o scrisoare pierdută

Monologul lui Horia Nasra, sau, o scrisoare pierdută

Într-o Scrisoare Pierdută, totul se petrece înainte de ziua alegerilor din anul 1883, într-un județ de munte, asemănător Clujului,  unde două partide politice de guvernare se luptă să-și impună candidații la alegerile pentru Camera Deputaților.

Ca și în piesa lui Caragiale,  citind scrisoarea lui Horia Nasra, te întrebi el de fapt cu cine votează.

                                                                                             Vorba e… eu pentru cine votez?

Iată și scrisoarea, puternic mediatizată, dar în opinia mea, pierdută :

„Trandafiri de hârtie creponată,

Urmăresc detașat și oarecum dintr-un exil autoimpus, de câteva luni, chinurile „refacerii”, „regenerării”, „modernizării” PSD Cluj, o filială pe care am condus-o între 2016 – 2019 cu bune și rele.

Lipsa unei strategii publice pentru Cluj și Cluj-Napoca, scandaluri, bătăi și lipsa democrației interne prin neorganizarea unor alegeri libere, scot la biopsie o tumoare malignă – organizatorică și politică.

Dragă Vasile, tu ești șeful filialei, Sandu Cordoș este președintele.  În realitate la tine se raportează șefia filialei, chiar dacă tu te raportezi exclusiv la București.

Dragă Vasile, a sosit momentul să-ți asumi filiala PSD Cluj, să-ți asumi un proiect organizatoric, munca la firul ierbii, discuțiile cu oamenii, nu doar cu acele cravete reci și anonime din spatele vitraliilor.

A sosit momentul să candidezi uninominal la primăria Cluj-Napoca, împotriva lui Emil Boc, domnia ta, fiind totuși, conform unor sondaje locale, cel mai notoriu dintre PSDiștii clujeni.

A sosit momentul, Vasile dragă, să ai curajul să dialoghezi și cu cei care nu-ți dau dreptate și care sunt în dispută intelectuală, doctrinară și organizatorică cu tine.

A sosit momentul să pui în practică ce ai scris atâția ani și să nu te mai înconjori de „binevoitori” de tip „yes-man”.

Dragă Vasile, ai în responsabilitate PSD Cluj, redă viață organizației noastre, redă naturalețea trandafirilor roșii și scoate-i din zodia hârtiei creponate pentru care ai o mare responsabilitate.   Horia Nasra”

                     Prin Comitetul Executiv de la nivel central, după ziua fatidică pentru PSD, de  5 iunie 2016 Liviu Dragnea a decis ca președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, să fie înlocuit cu Horia Nasra,  care era purtătorul de cuvânt al PSD Cluj și care nu a avut până atunci vreun job stabil. „Liderii de la București m-au ales pe mine pentru că au considerat că sunt implicat, că am fost foarte vocal și că mi-am manifestat opoziția față de Emil Boc.” Din echipa nou înființată făcea parte Mihai Mocanu și Vasile Ilea.

                      Citatul următor din scrisoarea pierdută devine emblematic :

              Ne ducem, dar gandeste-te stimabile, ca suntem membrii aceluiasi partid… Cum ziceam adineaori amicului Branzovenescu: trădare să fie (cu oarecare emoție) dacă o cer interesele partidului, dar s-o știm și noi… De aceea eu totdeauna am repetat cu străbunii nostri, cu Mihai Bravul și Ștefan cel Mare: iubesc trădarea (cu intenție), dar urăsc pe trădători…
                       Aici, parcă cel mai bine a punctat bărbătește Sandu Cordoș, când ți-a transmis  : înăuntru sau afară, lucru valabil și în viață. Nu poți să-l slujești pe Ponta și să te tragi de șireturi cu  Vasile Dâncu. E ca și cu cum eu m-aș trage de șireturi cu Cristoiu,  cu Sorin Roșca Stănescu sau cu Dinescu.  E diferență de calibru, eventual pot să-i spun unuia maestre, nicidecum Vasile, măi Horia. Asta m-a învățat tata, în primul deceniu de viață.
După 20 de ani 
             În anul de grație al Domnului 2004, în 20 iunie, Ioan Rus pierdea primăria în favoarea lui Boc. În sediul de pe Napoca 3, era Ștefan Dimitriu, Theodor Groza, Vasile Pușcaș, Corega, Remus Lăpușan,   după ce campania începuse cu Soporan candidat. Ulterior, Adrian Năstase l-a aruncat în luptă pe Ioan Rus, considerând poate că fostul prefect Vasile Soporan e prea finuț.
            Dacă aveai un minim de abilitate politică, doar aveai de unde să o înveți, scrisoarea deschisă i-ai fi adresat-o lui Ioan Rus, măi Horia. Dar nu îi spuneai dragă Ioane. Hai să îți explic public de ce :
            Prin apelativul Vasile, tu ai încercat să faci ce s-a făcut cu coborârea de pe soclu a Școlii Ardelene. Chestia aia în care toți eram tovarăși, nu știu dacă ai prins nuanța. Ai încercat, nereușit ce-i drept să ataci masculul alfa de la Cluj, pe Vasile Dîncu. Care probabil râde la ora asta, dacă cineva îi pregătește revista presei. 
             Dacă aveai experiența politică și inteligența, i-o ridicai la fileu lui Ioan Rus. Atunci, da, după 20 de ani, poate ar fi intrat în luptă, generai unitate în PSD, iar Ioan Rus și-ar fi luat revanșa. 
             E greu să înțelegi în totalitate ce îți spun acum, deoarece în 20 iunie 2004, nu erai acolo, pe Napoca 3, nu știi cum e să ai un candidat net superior lui Boc și să pierzi. Uite ce spunea Ioan Rus recent :

Ioan Rus susține candidații PRO România și propune nominalizarea lui Victor Ponta pentru funcția de prim-ministru(23 noiembrie 2020)

Țara noastră are nevoie stringentă de o schimbare radicală a întregului ansamblu pe care îl reprezintă sistemul politic. Criza pandemică a reliefat inadecvarea flagrantă la cele mai elementare  necesități ale societății a puterii politice care își încheie mandatul. Este esențial ca parlamentul și guvernul rezultate din alegeri să fie în serviciul țării și al cetățenilor săi, prin înțelepciune vizionară, pragmatism economico-social în generarea politicilor publice, prin patriotism și excelență în plan internațional. De aceea vă îndemn să urmăriți proiectele politice ale Pro România, partid care, prin liderii săi experimentați, a dovedit că știe și poate să-și asume responsabil misiunea depășirii unei crize de proporții.             Pro România articulează politic vocea unei singure națiuni, definită prin nevoi și aspirații comune, care are conștiința valorii sale și care se angajează să contribuie la un efort național uriaș de reclădire a țării”, transmite Ioan Rus.

N.r. PSD sau PD sau Pro România, întreabă cetățeanul, puțin turmentat ce-i drept…

Horia-Eugen Cristea

Despre Autor