Vizita Rectorului UTCN în USA

Vizita Rectorului UTCN în USA

Pe 21 și 22 martie 2023, Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și o delegație la nivel înalt de peste 40 de corporații de top, rectori, primari, președinte de regiuni aduc ecosistemul european de inovare spre Silicon Valley.

Cu ocazia forumului European Innovation Days in Silicon Valley”, organizat la inițiativa Comisarului European Mariya Gabriel, Rectorul  Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Prof. dr. ing. Vasile Țopa, a participat, alături de delegația rectorilor de la alte universități europene de prestigiu și Directorul Comisiei Europene pentru ”Innovation, Digital Education & International Cooperation”, doamna Antoaneta Angelova-Krasteva, la vizitarea prestigioasei universități americane, UC Berkeley.

Aici, delegația europeană a avut o primă întâlnire cu reprezentanții departamentului Global, International and Area Studies, respectiv cu domnii Prof. Jeroen Dewulf, Prof. Mark Sandberg, Prof. Trond Peterson și Prof. Akasemi Newsome. Cu aceasta ocazie, a fost prezentat ecosistemul de învățământ din jurul UC Berkeley, precum și posibilitățile de dezvoltare a colaborării academice și de cercetare, între spațiul european al învățământului superior și universitatea americană. Prin vocea reprezentantului Comisiei Europene, s-au prezentat noile instrumente de cooperare aflate pe agenda viitoare a forurilor europene.Vizita la UC Berkeley a continuat cu întâlnirea delegației europene cu cancelarul universității, doamna Carol Christ, asistată la acest moment important al vizitei, de Laura Hassner – Strategic Advisor UC Berkeley’s Chief Innovation și Ashley Spinelli, Director, Global Engagement Office. Au fost prezentate direcțiile principale de acțiune privind programele de antreprenoriat, poveștile de succes rezultate prin aceste programe, precum și platformele de inovare dezvoltate/utilizate.

Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Prof. dr. ing. Vasile Țopa, a vizitat în cursul zilei de vineri, 24 martie, State University din San José (SJSU). Vizita a fost organizată de către Consulul Onorific al României din Sacramento, California, domnul Alin Victor Alistar. La întâlnire a participat și Consulul Onorific al României la San Francisco, California, domnul George Roth, precum și Directorul Biroului de Relații Externe și Investitori, doamna Emilia Botezan, de la Primaria municipiului Cluj-Napoca. Din partea SJSU, au fost prezenți domnul Prof. Ph.D. Fred Barez, Directorul Departamentului de Aviație și Tehnologie și Alan Wong, Ph.D, Director, Business Development and External Relations & Director, Silicon Valley Center for Global Studies. Discuțiile au abordat diverse teme de interes comun, cu accent pe cele din domeniul inteligenței artificiale, cybersecurity, blockchain și big data.

 

Au fost stabilite acțiuni concrete de colaborare pe plan academic, de cercetare științifică în domeniile abordate. Discuțiile au fost urmate de vizitarea laboratoarelor din departamentul de inginerie, precum și campusul universității.

 

 

 

 

Despre Autor