BBC prin cunoscutul realizator Stephen Sackur, îl desființează pe Bogdan Aurescu
BBC prin cunoscutul realizator Stephen Sackur, îl desființează pe Bogdan Aurescu

Ministrul român de externe a fost umilit de cunoscutul realizator BBC Stephen Sackur, care l-a presat pe Bogdan Aurescu să spună cum ajută România Ucraina cu armament. Sackur a insistat pe faptul că opinia publică din România nu este prea entuziastă privind furnizarea de arme către Kiev, dar și pe faptul că unele voci din Europa consideră că România face prea puțin din acest punct de vedere.
Bogdan Aurescu a fost promovat în funcțiile de subsecretar de stat și ulterior de secretar de stat de către Adrian Năstase. Aurescu a fost asistentul lui Adrian Năstase la Facultatea de Drept a Universității București la disciplina Drept Internațional Public și cei doi au scris împreună inclusiv tratate de drept. Aurescu a candidat pentru un loc în Parlament din partea PSD în 2004 în Dâmbovița, însă nu a câștigat.
Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră. Pe 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a pronunţat cea de-a o suta hotărâre a sa, prin care a recunoscut jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.
Potrivit CV-ului, Bogdan Aurescu are peste 15 volume publicate și sute de articole și studii în reviste de specialitate, în domeniul dreptului.
Deține sau a deținut calitatea de membru în numeroase asociații profesionale și instituții de drept internațional, printre care: reprezentant al Guvernului României în Consiliul Superior (High Council) al Institutului European (European University Institute) de la Florenţa, arbitru din partea României pentru lista de arbitri a ONU, membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia).
Actualmente, este ministrul afacerilor externe al României, din data de 4 noiembrie 2019, la al doilea mandat (primul deținut îăn perioada 24 noiembrie 2014 – 17 noiembrie 2015). A fost și consilier prezidențial pe politică externă, în mandatul lui Klaus Iohannis.
Ascultă înregistrarea în engleză a emisiunii
„Sackur: De ce nu spune România în mod public dimensiunea propriului ajutor militar, financiar? Națiunile europene partenere sunt foarte clare în ce privește dimensiunea asistenței pe care o acordă, dar voi o țineți secretă. De ce?
Aurescu: Deoarece aceasta este politica guvernului nostru. Considerăm că este mai eficient în acest fel. Ceea ce este cu adevărat important este ca NATO și aliații să poată ajuta într-un mod eficient Ucraina. Și credem că este mai bine pentru Ucraina.
Sackur: Unele țări dau tancuri, altele avioane de luptă. Ce ați dat voi Ucrainei?
Sackur: Știu că nu o să-mi dați detalii, dar ați furnizat tancuri, artilerie grea?
Aurescu: Scuze, nu comentez pe această temă, așa cum am spus, e politica guvernului meu.
Aurescu: Ei bine, nu comentez pe această temă.
Sackur: Și (nu comentați) pentru că, potrivit unor sondaje de opinie făcute în țara dumenavoastră, există o proporție foarte semnificativă de români care nu vor ca guvernul să ofere asistență Ucrainei
Aurescu: Sprijinul popular pentru ajutorarea Ucrainei cred că e foarte mare. Și cred că facem ce trebuie. Rusia a încălcat legislația internațională și teritoriuul Ucrainei, Ucraina este victima agresiunii, trebuie să o sprijinim
Aurescu: Aveți dubii pe această temă?
Aurescu: Cred că la sfârșitul războiului, multe lucruri vor fi făcute cunsocute. Ceea ce este important acum este să ajutăm Ucraina să câștige războiul. Aceasta este declarația mea.
Sackur: Credeți în responsabilitate?
Aurescu: Ei bine, cred că Rusia ar trebui să răspundă pentru ce face în Ucraina: trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război. Suntem parte a efortului, a UE, a NATO, sprijinim programul de construire de capacități defensive, atât în Ucraina cât și în R. Moldova, ne alăturăm facilității pentru pace a UE, inclusiv acordul recent privind achiziția de muniție…”
De precizat că referințele britanicului la opinia publică românească fac referire la cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat joia trecută, care arată că românii sunt europenii care se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei de UE.