Sfârșitul globalizării

Sfârșitul globalizării

Când văd imaginile astea îmi vine iar să mă “auto-citez”… de data asta va readuc in atenție o postare din 25.05.2022:
“George Soros ne-a anunțat ieri (24.05.2022) că Globalizarea e pe moarte. „Chiar și atunci când luptele se vor opri, așa cum va trebui în cele din urmă, situația nu va reveni niciodată la status-quo-ul dinainte” ne profețește el.
Da, Soros are dreptate. Și are dreptate și când spune „De aceea spun că civilizația noastră ar putea să nu supraviețuiască” atunci când constată că „alte probleme care privesc omenirea, cum ar fi pandemiile, schimbările climatice și evitarea războiului nuclear, menținerea instituțiilor globale, au trebuit să treacă pe un loc secund.”
„Civilizația lor”, „civilizația” globalistă nu va supraviețui.
De fapt, Globalizarea a murit deja. Lumea unipolară în care un grup de miliardari decrepiți și it-iști autiști decidea soarta întregii planete la un dineu simandicos, undeva printr-o stațiune elvețiană sau în vreo capitală din „lumea civilizată”, a luat sfârșit la data de 24 februarie 2022. Oricare ar fi soarta războiului în Ucraina, globalizarea a încetat, a pierit odată cu diabolizarea Rusiei și instituirea rusofobie instituționalizate în „vestul civilizat”.
Mulți se vor grăbi să-mi spună că e imposibil ca globalizarea să ia sfârșit, că procesul e ireversibil și că, în condițiile actuale, lumea nu poate fi decât globalizată.
Greșit. Globalizarea, în accepțiunea în care am folosit acest termen până acum, era sinonimul perfect al uniformizării culturale și sociale, al anulării diferențelor tradiționale și sociale, al interoperabilizării și gestionării producției și schimburilor economice, toate realizate sub egida unei „Intelighenții” occidentale care stabilea și agenda priorităților globale și to-do list-ul umanității.
Această globalizare unipolară sinonimă cu un etatism mondial a luat deja sfârșit.
Cealaltă globalizare, a schimbului de idei, mărfuri și persoane, însă fără o comandă unică, acea globalizare care există încă din antichitate cu al său Drum al mătăsii, sau cu întâlnirile providențiale de civilizații și tradiții ca în Spania secolelor VIII-XV sau din Siria până la distrugerea ei din secolul XXI, această globalizare nu va înceta. Nu are cum!
Etatismul globalizat al Statelor Unite și al aliaților și sateliților (ca să nu spun colonii) acesteia a luat însă sfârșit.
Dispariția Dolarului ca mondenă unică de schimb la nivel global este certificatul de deces al acestei globalizări.
Apariția Yoanului chinez și a Rublei rusești în tranzacțiile internaționale, alături de activarea băncii BRICS în economia globală sunt certificatele de naștere ale lumii multipolare.
În fața acestei situații, aparent neprevăzută de fostul hegemon mondial – deși foarte simplu și ușor de anticipat, pune Statele Unite în fața situației de a compensa pierderea controlului global cu înăsprirea controlului și izolarea lumii pe care încă o conduce nemijlocit, și mă refer aici la Europa, Nordul Americii, Australia și Japonia.
Țările de sub conducerea acesteia (UE inclusiv) sunt obligate să întrerupă orice contact cu „cealaltă lume”, să refuze schimbul nu doar de idei cu aceasta, ci și de mărfuri. Clar, într-o primă fază, aceasta măsură va da o bulă de oxigen economiei Gâfâind a fostului lider mondial, aceasta preluând atribuțiunile de „furnizor de utilități” pentru partea lor de lume… Pentru noi, în colonie, efectele ordinelor primite de la metropolă se văd deja. Doar în ședința de guvern de azi vor fi luate mai multe măsuri de rupere a oricăror legături cu „lumea de dincolo” de noul zid de fier: Guvernul va aproba retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii, două instituții „estice” în care eram parte încă din 1963 și respectiv 1970.
Însă, dincolo de efectele economice pe termen lung pe care nu le vom comenta aici și acum, certe este că administrația Biden, cea sub care a avut loc moartea Globalismului, este incapabilă să realizeze că aceste măsuri sunt „pro-ciclice”, nefăcând nimic altceva decât să ducă la o și mai accentuată divizare a lumii… la o moarte mai grăbită a Globalismului pe care îl visau. La dispariția statutului de unică putere mondială: Statele Unite sunt pe cale să decadă din statutul de putere Globală la nivelul de putere regională, a Regiunii „Atlanticului de Nord”.
Și asta pare să realizeze și „proorocul” Soroș: „Acesta ar putea fi sfârșitul civilizației noastre”… Nu ar putea… este deja sfârșitul dominației occidentale asupra planetei. Aruncarea Rusiei în brațele Chinei (dovadă manevrele comune ale acestor țări din Pacific) vor duce, mai întâi, la început la „splitarea” în două (cu sporirea rolului unor puteri regionale precum Turcia) a lumii, îi mai apoi, din păcate, la preluarea rolului de hegemon de către China. Dar asta este o altă „profeție”.
Cert este că România în acest moment este pe un curs de coliziune cu istoria, iar actuala conducere, prin predarea necondiționată a tuturor inițiativelor și resurselor acestui neam unei puteri mondiale devenită regională, fără perspectiva interesului național și al destinului istoric al acestui popor nu este nimic altceva decât un grav act de #Trădare.
Căci dacă scopul a ceea ce am numit #CoalițiaTrădării PSD-PNL-UDMR-USR nu ar fi unul străin intereselor naționale și agenda guvernării nu ar fi strict supusă planurilor și intereselor metropolelor de unde primim „lumină”… această coaliție de aproape 90% din Parlament nu ar fi fost îngăduită. Actele de trădare (precum respingerea #LegeaSuveranității și adoptarea modificărilor aduse de OMV prin Ciucă-Ciolacu-Kelemen-Pambuccia la #LegeaOffShore) trebuie luate și asigurate cu largi majorități. Tot așa cum azi, tot azi!, executivul va aproba metodologia de raportare şi a circuitului informaţional оn Registrul Electronic Naţional de Vaccinări… cum că planurile lor continuă, doar că la o scară mai mică, pe aici prin colonii.
Multe ar mai fi de spus… dar știu că nu vă plac articolele lungi. Vom reveni… până atunci, o concluzie:
Unipoarismul s-a stins, Globalizarea a apus!
Spuneți bună dimineața multipolarismului și bine a venit Regionalizării globalizate.”
Știu… le cam nimeresc. Dar zău dacă e greu!
DAN CHITIC

Lasă un răspuns

Subscribe To Our Newsletter

Verified by MonsterInsights