Ce se întâmplă cu medicina de stat de la Iași, domnule ministru Alexandru Rafila ?
Ce se întâmplă cu medicina de stat de la Iași, domnule ministru Alexandru Rafila ?

1. Doi medici rezidenți, angajați ai Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzați de luare de mită, în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre, scrie Mediafax. Pacienții au făcut mărturii șocante.
Nicolae Dan Tesloianu are 52 de ani și lucrează la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași din 2011. Potrivit ultimei declarații de avere a soției sale, ar câștiga de la unitatea medicală 185.000 de lei, anual, adică aproximativ 38.000 de euro. Tesloianu este și acționar majoritar la o clinică privată, de unde a câștigat din dividende 160.000 de euro.238 de acte materiale în dreptul doctorului Tesloianu, căruia, se pare, i-au fost ridicate și niște tablouri. Pentru că, știm, procurorii au ridicat, în urma perchezițiilor, sume mari de bani, dar și 36 de tablouri pictate de nume renumite din lumea artei din România. Și știm că domnul doctor era un mare pasionat de artă.
Medicul cardiolog Dan Tesloianu, angajat la Spitalul „Sf. Spiridon”din Iasi, este si actionar al clinicii private Cardiomed din Iasi. Aceasta are sloganul „Din inima pentru dumneavoastra”, un mesaj sinistru in contextul in care medicul este acuzat ca a folosit stimulatoare cardiace de la cadavre.
La începutul lunii martie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a transmis că încă doi medici – un cardiolog și un șef de clinică, precum și fostul manager al Spitalului din Iași, sunt cercetați în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre, în care medicul Dan Tesloianu a fost arestat preventiv.
2. Reprezentanții grupului de firme Arcadia susțin că la UMF se încalcă legea în mod frecvent și că instituția este condusă cu dublă măsură, funcție de interesele de moment ale rectorului Viorel Scripcariu. Rudele și acoliții rectorului sunt favorizați, în timp ce restul sunt „discriminați” și „abuzați”, este acuzația pe care o formulează reprezentanții grupului de firme controlat de familia Fiterman.Scripcariu a favorizat SC Centrul de oncologie Euroclinic SRL Iași, deținut de „dr. Constantin Volovăț – rudă/afin cu rectorul UMF Iași”, dar și White Cross SRL, firma prorectorului Adrian Covic și a președintei comisiei de etică a UMF, Cristina Gavrilovici, arată Rareș Neamțu de la 7iasi.ro).
3. Ilegalități pe bandă rulantă ( preluare integrală Rareș Neamțu, 7iasi)
Mai importante decât „suferința” familiei Fiterman pentru că vă câștiga mai puține milioane de euro pe viitor, sunt informațiile și documentele pe care avocații Arcadia le-au produs în ultimele luni și le-au pus la dispoziția judecătorilor. Plecând de la motivația oficială comunicată de UMF Iași pentru a rezilia contractele de colaborare, respectiv lipsa cadrelor universitare angajate, Arcadia vrea să demonstreze că rectorul Viorel Scripcariu încalcă legea în mod sistematic. Arcadia a cerut UMF Iași să pună la dispoziție lista cu spitalele/clinicile medicale cu care există încheiate contracte de colaborare valabile. Pe documentul făcut public de către UMF Iași, pe lângă unitățile medicale din Iași, se regăsesc 31 de spitale, dintre care 16 din localități precum Baia-Mare, Bisericani, Mangalia, Câmpulung-Muscel, Rădăuți, Botoșani, Galați, Hârlău, etc. Pentru a vedea dacă UMF Iași a respectat întocmai procedura și legislația în cazul colaborărilor cu aceste unități medicale, avocații Arcadia au cerut unui număr de 18 instituții să precieze dacă au ca angajați cadre universitare din UMF și dacă au repartizați rezidenți. Răspunsurile primite arată că Scripcariu aplică legea discreționar. ”Reținem că 9 spitale din cele 18 interpelate au răspuns că NU au cadre didactice ale UMF Iași care să funcționeze ca medici în respectivele spitale; deci facem dovada că prin raportare la motivele invocate nouă, lipsa cadrelor didactice, lipsa condițiilor pentru a menține contractele de colaborare, nici aceste 9 spitale NU le au întrunite, dar totuși UMF Iași le-a menținut contractele de colaborare, dovada fiind și acest aspect pentru lipsa de oportunitate, temeinicie și abuz de putere.” arată avocatul Arcadia. Este evident că la UMF s-a încălcat legea când s-au încheiat acele contracte de colaborare. Au avut o tresărire de moment și și-au dat seama de ilegalitățile comise și i-au reziliat contractele familiei Fiterman. Dar de ce au continuat să mențină valabile alte contracte ilegale?
Acreditări ilegale pentru neamurile rectorului
Unul dintre contractele de colaborare ale UMF a beneficiat de o atenție deosebită din partea Arcadia: centrul oncologic Euroclinic ce aparține doctorului Constantin Volovăț. Avocații lui Fiterman au cerut Ministerului Sănătății lămuriri cu privire la autorizarea Euroclinic ca spital clinic. Arcadia acuză că UMF a încălca legea în cazul acestei autorizări întrucât centrul Euroclinic nu îndeplinea condițiile legale. Se acreditează ideea că mobilul acestei ilegalități îl reprezintă relația de rudenie dintre rectorul Viorel Scripcariu și proprietarul unității medicale private. „Răspunsul Ministerului Sănătății prin email la data de 03.05.3033 ne comunică ordinul 598/2020 pentru acordarea statutului clinic pentru SC Centrul de oncologie Euroclinic SRL Iași – spitalul privat menționat și de noi în acțiune ca deținând un singur cadrul didactic – dr. Constantin Volovăț – rudă/afin cu rectorul UMF Iași și raportat la care susținem că s-a produs discriminarea față de subscrisele” precizează avocații Arcadia în documentele depuse la instanță.
Clinica lui Covic, favorizată de Scripcariu
Războiul dus de Arcadia este unul total. Familia Fiterman nu lovește numai în Viorel Scripcariu, ci și în apropiații acestuia din board-ul UMF Iași care fac posibilă conducerea autoritară, discreționară și abuzivă a instituției de învățământ. Arcadia arată că după ce le-au fost reziliate contractele pentru că nu îndeplineau condițiile legale, UMF a încheiat cu firma prorectorului Adrian Covic și a președintei comisiei de etică a UMF, Cristina Gavrilovici, un contract similar deși această unitate medicală nu este acreditată de către Ministerul Sănătății. Așadar, conducerea UMF aplică o dublă măsură funcție de interesele personale ale rectorului și nu în funcție de lege.
„Hotărârea Senatului UMF Iași nr. 24 din 15.12.2022 prin care avizează favorabil propunerea de structură clinică pentru SC White Corss SRL – centrul de dializă Verde Clinic și încheierea contractului de colaborare cu această unitate privată – rămâne a se dovedi de către UMF că ea este acreditată de Ministerul Sănătății și că are cadre didactice în structura medicilor. După știința noastră, această clinică este a dlui prorector Covic și a surorii sale dna. Dr. Gavrilovici – președinte al Comisiei de etică din UMF Iași, deci este tot un act emis ca formă a excesului de putere comparativ cu denunțarea noastră, prin raportare la interesul instituțional de a aviza doar propuneri de colaborare subiective chiar fără întrunirea condițiilor legale; și în egală măsură, dovada lipsei de oportunitate a denunțării noastre, prin compararea condițiilor de colaborare și de desfășurare a activității medicale cu studenții/rezidenții în aceste organisme private.” se menționează în înscrisurile depuse la Tribunalul Iași.
4. Rectorul Viorel Scripcariu, decorat azi, de francezi.
6. Rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu și-a făcut o leafă de două ori mai mare decât președintele României, Klaus Iohannis chiar daca atributiile si responsabilitatile sefului statului sunt infinit mai mari decât ale oricărui profesor care conduce o universitate de medicină. Astfel, in anul 2020, Viorel Scripcariu a realizat venituri salariale de 373.448 lei ( 76.000 euro) din care 303.917 lei numai de la UMF Iasi, pe trei state de plata. Astfel, in declaratia de avere a lui Scripcariu gasim trei lefuri lunare de la UMF Iasi, incasate anul trecut, una de 22.856 lei, o alta de 1954 lei si inca una de 5.15 lei. De asemenea, Scripcariu este si medic la Institutul Regional de Oncologie de unde incaseaza lunar 5.794 lei. Prin urmare, in anul 2020, Viorel Scripcariu a realizat venituri salariale lunare de 31.120 lei in conditiile in care leafa presedintelui Iohannis a fost de 15.000 lei, arată dezvăluirea.ro.