Cultura si arta clujeana in pericol pe fonduri UE

Cultura si arta clujeana in pericol pe fonduri UE

Comisia de protejare a monumentelor istorice si arta a fost infranta de sistem si a disparut din municipiul multi-cultural bi-milenar.
Statuile sunt date jos de pe soclu pentru BETONAREA strazilor in „mozaicul inovativ” al pietroaielor si bordurilor „videnilor” si pe fondurile europene pentru asa-zisul: CLUJUL VERDE.
„Scoala Ardeleana” trebuie pusa inapoi pe soclu exact asa cum l-a conceput maestrul Romulus Ladea cu placa co-memorativa, treapta, jardiniera, brazi, pentru a nu-i stirbi valoarea de catre veneticii parvenitii sfertodocti ce conduc vremelnic Orasul Comoara.
Opera de arta a fost comandata si amplasata in fata Rectoratului UBB in 1973, in prezenta conducerii universitatii, comunitatii academice si studentilor, autoritatilor locale, publicului.
De data aceasta Primarul Emil Boc nici macar NU a consultat UBB-ul, cand a decis sa distruga ansamblul. Rusine impardonabila si imediata lui sanctionare, stiind ce si cum va arata enormitatea pe care o face, la aprobarea data de el personal.
Mossfern a răspuns domnului Silion Vasile :
Proiectul de amenajare urbană a străzilor Kogălniceanu, Universității și a celor adiacente are ca obiectiv conservarea și punerea în valoare, în primul rând, a valorilor de patrimoniu precum și asigurarea unui climat adecvat în condițiile contemporane ale mobilității urbane. Atitudinea pe care proiectul o are față de clădirile istorice și monumentele publice este de a le oferi acestora o prezență demnă în relație cu valorile spirituale/ culturale/ simbolice /tehnice purtate, protejându-le și intervenind după caz în vederea unor relaționări corecte și echilibrate în toate privințele.
În acest sens grupul statuar Școala Ardeleană este amplasat în poziția inițială, respectând întocmai prevederile avizului Comisiei Monumentelor Istorice, care a fost emis pentru acest obiect în trei faze diferite de proiectare :
1. faza DALI,
2. faza proiect tehnic și de autorizare,
3. faza detalii caligrafie inscripții.
Avem de a face poate cu cea mai importantă operă de artă a sculptorului clujean Romulus Ladea, care datorită monumentalității compunerii plastice și a relaționării cu scara umană, era prevăzută a fi în relaționări directe cu pietonii și spațiul stradal încă din însemnările autorului. Tocmai din acest motiv nu fusese așezată pe un piedestal ci pe o compoziție de mobilare urbană tributară compunerilor mai puțin contextuale, proprii anilor 70, care încerca să relaționeze această sculptură cu sediul Colegiul Academic proiectat de George Cristinel. Situația propusă pune accent pe caracterul pietonal, mobilitatea urbană, plantațiile de zone verzi și implicit mobilările urbane. Propunerile răspund și prevederilor studiului peisagistic anexat temei de proiectare.
Iluminatului public propus tratează și iluminatul nocturn al grupului statuar precum și amenajările de proximitate. Soluția operează atât cu metoda accentuării prin contrast de siluetă, acesta fiind proiectat pe clădirea și accentul de turn al Colegiului Academic, precum și prin iluminat direct prin intermediul stâlpului smart Shuffle, la fel ca în cazul celorlalte monumente de for public din centrul orașului.
Pe o placă de piatră de labradorit de dimensiuni ample se va consemna numele (și perioada de viață) a celor trei fondatori al Școlii Ardelene.
Prin proiectului tehnic s-a prevăzut restaurarea statuii de bronz, misiune ce revine unui restaurator local atestat de către Ministerul Culturii. Manevrarea recentă a statuii a făcut parte din prevederile proiectului tehnic și s-a efectuat strict cu supravegherea specialistului menționat anterior.”
Următoarele  2 întrebări ale domnului Silion Vasile au rămas fără răspuns din partea arhitecților:
1. „Aș dori să-mi mai spuneți in planșa de mai sunt unde este marcată „placa de piatră de labradorit de dimensiuni ample” pe care se va consemna numele membrilor Scolii Ardelene. În planșa de mai sus văd marcată în schimb o „placă de bronz asociată momentului” în partea din dreapta statuii, mă gândesc că e o simplă placă de bronz amplasată la nivelul pavajului.”
2. „Și încă o întrebare: nu vi se pare că ansamblul statuar va fi închis între niște copaci, cinci la număr conform planșei de mai sus, care vor obtura în timp vederea liberă către statuie?”
Mossfern nu a avut răspuns.
Sutele de reactii ale clujenilor pe retelele sociale si presa non-obedienta sunt fara precedent: https://www.facebook.com/hadrian.aurelian.1/posts/pfbid0VZ4SMoLUvis5NeXEPmJ3zNbavPTpk1gCnaoigrHB2YuvN17nYiFacrLhnQQYyFdvl
Text plus imagine Aurelian Hadrian

Lasă un răspuns

Subscribe To Our Newsletter

Verified by MonsterInsights