RADP, SUPERCOM și ECOSMART, „triunghiul Bermudelor” de la Cluj

RADP, SUPERCOM și ECOSMART, „triunghiul Bermudelor” de la Cluj

Brantner a solicitat zilele trecute ca administrația județeană să-i pună la dispoziție procesul-verbal care atestă numărul de pubele cu CIP furnizate, precum și al celorlalte echipamente pe care SUPERCOM avea obligația să le pună în funcțiune.

De ce triunghiul Bermudelor ? 

Triunghiul Bermudelor, cunoscut și sub numele de „Triunghiul Diavolului”, este o zonă aproximativ triunghiulară ca formă, cu cele trei colțuri localizate de Insulele Bermude, Puerto Rico și Fort Lauderdale, Florida în Oceanul Atlantic.

Păi acolo „dispar” deșeurile, nu ? Că sunt valorificate nu e rău, dar mă întreb dacă se fac bani din gunoaiele noastre, mă refer cele reciclate, de ce numai dăm și nu luăm măcar o dată pe an bani ? La bilanț, zic și eu…

Investigăm plecând de la o afirmație interesantă a unui cititor ACTUAL de Cluj :

„Acum ii lauda iarăși ca nu  au multe reclamatii pe Cluj-Napoca, dar de lotul 2 și 3 nu zic nimic????
La Cluj aduna totul la grămadă, pana și sticlele cu restul, dar unde sunt recipientele de la asociații, unde sunt pubelele SMART ale lui tișe, unde sistemele de cântărire????”

Firma bucureșteană Supercom a câștigat salubrizarea menajeră în tot județul Cluj – pe toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor. Pe lotul care cuprinde Cluj-Napoca a existat un concurent, Brantner, care a și contestat de două ori procedura. Licitația a fost organizată de Asociația de dezvoltare intercomunitară ECO Metropolitan, din care face parte Consiliul Județean Cluj și primăriile.

Noul operator ar urma să amplasaze pubele smart în oraș, care vor cântări gunoiul, deci și o schimbare a modului de facturare pentru ridicarea deșeurilor menajere. Acest ar urma să încurajeze și mai mult colectarea selectivă a gunoiului, ținând cont și de faptul că stația de sortare a deșeurilor, proiect al Consiliul Județean.

Clujul are acum două rampe, una a RADP Cluj, care are caracter temporar și care va trebui să fie închisă și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), care este tot în zona fostei rampe de la Pata Rât.

Gunoaiele sunt duse acum pe rampa de la RADP pentru a fi sortate, iar de acolo deșeurile neutilizabile ajung la CMID. Adminstrarea CMID a fost cedată, printr-o licitație organizată de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Eco-Metropolitan Cluj (ADI), firmei Supercom, care acum percepe o taxă mai mare de primire a gunoaielor.

Astfel, CMID trebuia să funcționeze de la 1 august 2022, din informațiile pe care le deținem.

  • Consilierii locali au aprobat, în ședința din 4 august 2022, modificarea tarifelor de colectare a gunoiului menajer. Primăria a crescut subvenția de la bugetul local pentru a nu mări facturile clujenilor.

În ședința CJ Cluj, din 27.07.2022, a fost aprobat tariful serviciului public de operare a CMID Cluj-Napoca. Astfel, s-a modificat tariful de depozitare a gunoiului menajer de la 168.91 lei/tonă fără TVA la 248,29 lei/tonă fără TVA, fapt care a dus o creștere a tarifului de tratare și depozitare de 30%. În urma acestei situații, firmele de salubrizare au cerut recalcularea tarifelor practicate de acestea. Prin urmare, Primăria Cluj-Napoca crește subvenția acordată de la bugetul local pentru utilizatorii serviciului de salubrizare, după cum urmează:

5.94 de lei/pers/lună pentru deșeurile sortate
19.57 de lei/ms/lună deșeuri voluminoase

Am observat că județul este împărțit în 3 zone. ca  serviciu de salubritate. Zona 2 și 3 este facturata populația. RADP, ECOSMART valorifica reciclabilul care îl colectează Supercom. 
Supercom încasează banii de la populație, gunoiul se duce în rampa RADP, se selectează. Vorbesc de gunoiul reciclabil.

Eco Smart Life SRL are ca obiectiv principal colectarea, recupererea, valorificarea si comercializarea materialelor reciclabile ( carton, hartie, plastic, feroase si neferoase ). Datorită standardului înalt de calitate a produselor noastre, am devenit un furnizor de incredere pentru toate deșeurile reciclabile atat pe piata interna cat și cea externa. Eco-smart life, face parte din reteaua centrelor de colectare si recuperare a deseurilor reciclabile, circuitul reciclarii se incheie prin prelucrarea acestora de catre companiile cu care au contarct.

Eco Smart Life SRL Punct de lucru: Cluj Napoca, Calea Dezmirului nr. 16-18, are posibilitatea de a colecta si prelua materialele reciclabile din orice oras din tara. Pentru colectare putem pune la dispozitie diferite containere si recipienti in functie de spatiul si cantitatitatiile de materiale reciclabile rezultate. In cazul marilor supermarketuri, prin personalul experimentat in domeniul colectarii si recuperarii materialelor reciclabile, putem veni cu o multitudine de solutii, in vederea unui management cat mai eficient al deseurilor. Dispunem de utilaje speciale pentru ridicarea prescontainerelor, posibilitatea montarii la punctul de preluare unei prese pentru balotat deseuri, personal specializat, diferiti saci industriali si recipienti, suntem dispusi sa facem preluarea in orice zi din saptamana.Suntem deschisi oricarei solutie, pentru o colaborare cat mai eficienta.

Tot pe Calea Dezmirului la numarul 12 gasim firma Supercom.

Colaborare RADP- ECO SMART LiFE

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj, din subordinea Primăriei Cluj-Napoca, a reușit atribuirea a două contracte ce însumează peste 1,2 milioane de lei către două firme din Cluj, respectiv Mureș. Contractul cel mai generos, pentru închirierea unei stații de tratare a deșeurilor pentru o perioadă de 15 luni contra unei sume de 937.500 lei, cca 200.000 Euro, a fost obținut de Eco Smart SRL, printre administratorii firmei figurând și numele lui Vasile Ilieș, conform ziardecluj.ro.

Eco Smart SRL a fost înființată în 2010, cu sediul în loc Dej, Cluj, iar în calitate de administratori (cu o participare de 33% fiecare) îi are pe Vasile Ilieș, Viorel Alexandru Marina și Sorin Gabriel Chender.

vom continua

Lasă un răspuns

Subscribe To Our Newsletter

Verified by MonsterInsights