,,FURTUNA DINLĂUNTRUL MEU”

,,FURTUNA DINLĂUNTRUL MEU”

„A fi cult înseamnă a avea un criteriu” -Nichita Stănescu. Clujenii invitați pot sesiza doar asta ? Desigur că nu !

Furtuna este culminația crizei, efectul angoasei. Autoexorcizare ca în Shakespeare,Furtuna.Joc secund. Poate vorbim de o explozie aer-foc, un preludiu al creației  ? VărsătorBerbec . Sau de un Joc secund cu abordare a timpului fractal din Ion Barbu ? Sau Eminescu în „ŞI MUNŢI PIERDUŢI ÎN NOURI”?

Același motiv subconștient în esență. Un carnaval al subconștientului, cu căderi și înălțări periculoase. Eu habar n-am de pictură, dar trăiesc și spun ce simt.

Fără pretenția încălcării unei cenzuri transcedentale, pictura lor, pare mai degrabă un joc ludic decât secund. Analiza jocului i-a oferit ocazia lui S. Freud sa demonstreze existenta initiala a tendintei spre reproducerea obsesiva a situatiei traumatice, descoperita in visele adultilor. Un joc al elementelor, așteptând apa și pământul să dezlănțuie urgia.

Pictura devine astfel calea regală de negociere în exterior a unor conflicte izvorâte dintr-o percepție obiectivă a unui vid educațional și social tipic anului de grație al Domnului 2023.

Sper să nu o declanșez eu furtuna că am fotografiat pe ascuns în Atelierul de pictură a lui Anca.

E revolta unui popor ocupat, cutremurat și la propriu și la figurat. Semnalul începutului descătușării naționale poate ?

Oricum, eu văd o nouă paradigmă. Voi ?

 

Lasă un răspuns

Subscribe To Our Newsletter

Verified by MonsterInsights