Cine este și care sunt „realizările” firmei Supercom după 1990 în România
Cine este și care sunt „realizările” firmei Supercom după 1990 în România

Vocea Clujului v-a prezentat evenimentul de lansare a Supercom SA la Cluj-Napoca. Am fost acuzati ca am avea ceva legaturi in PSD. Da, avem, la nivel institutional, nu de alta natura. Financiara, de exemplu. Deci nu ne oprește nimeni să publicăm ceea ce urmează.
Conducerea pe Cluj este asigurata de Gabriel Oltean si Mia Petrovan. (economic). Mia Petrovan a fost jurnalist la ziarul „NU” și cere tuturor răbdare, deoarece societatea abia intra in Cluj.
„Ilie Ionel Ciuclea (n. , Hâncești, Republica Moldova) este un om de afaceri și politician român, ales senator din partea Partidului Social Democrat (PSD). Ilie Ionel Ciuclea a fost validat ca senator pe data de 30 iunie 2008 când l-a înlocuit pe senatorul Sorin Mircea Oprescu. El este patron al clubului de fotbal Daco-Getica București și al firmei de salubritate Supercom.
În afară de activitatea ca senator PSD, masonul Ilie Ciuclea a fost și prim-vicepreședinte al UNPR București. Denumit de presă ,,Lordul gunoaielor”, Ilie Ciuclea este membru al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România, iar în 2013 a fost ales Mare Comandor al acestuia. Și-a adus „omul” și la Cluj. Este vorba de Gabriel Oltean, și fost director executiv al Forte Asigurări. Gabriel Oltean este un mason care face parte din Marea Lojă, confrom Gazeta de Cluj.
Primul loc de muncă al lui Ciuclea a fost de montator și lăcătuș la Uzina Grivița din București. După aceea s-a mutat la Uzina de Mecanică Fină din Capitală unde, din lăcătuș a ajuns șef de serviciu și apoi director!”
În 1990 și-a deschis firma Supercom, prin care s-a ocupat de colectarea deșeurilor. Dacă, în perioada respectivă, România ar fi fost capitalistă, ascensiunea fulminantă a fostului lăcătuș ar fi fost demnă de o ecranizare, însă toți cei care au prins perioada respectivă știu că întreg sistemul era bazat pe filiera PCR.
„Firma Supercom nu avea voie să înceapă activitatea din contract pentru gestionarea deșeurilor din Cluj Napoca, pentru că nu și-a respectat angajamentul din licitație. „O serie din obligațiile prevăzute în caietul de sarcini din cadrul acestei licitații trebuia, obligatoriu, să fie îndeplinite de firma câștigătoare înaintea emiterii ordinului de începere a activităților. În caz contrar, există stipulată clauza de reziliere a contractului”, a informat pentru Actual de Cluj reprezentantul uneia dintre firmele care au pierdut această licitație. Concret, firma Supercom s-a angajat să le livreze clujenilor pubele cu CIP-uri, ca parte din investiția prealabilă începerii operațiunilor de colectare selectivă și depozitare a deșeurilor. Foarte important, acest angajament a ajutat Supercom să câștige contractul deșeurilor, prin comparație, de exemplu, cu firma Brantner care a propus doar niște saci pentru colectare selectivă, arată ActualdeCluj.
Supercom nu și-a respectat această obligație, însă firma mai datorează și o mulțime de bani Consiliului Județean Cluj, inclusiv în cadrul celui de-al doilea contract cu instituția condusă de Alin Tișe, privind gestionarea noului centru de depozitare a deșeurilor. Mai precis, Supercom nu are încă achitată redevența datorată Consiliului Județean, nu și-a prelungit polițele de asigurare și nici nu a alimentat contul pentru investiții, așa cum și-au asumat prin contract.”
Președintele CJ Cluj spune că există o lege nouă, specială, care obligă administrațiile locale să plătească în locul cetățenilor care nu achită colectarea deșeurilor sau care nu își fac abonament la operator. Iar apoi trebuie să îi execute silit pe aceștia. Teoretic, asta obligă primarii să urmărească persoanele care aruncă deșeurile la întâmplare. Dacă veți vedea că devine un fenomen instalarea de camere video de supraveghere la marginea pădurilor și pe cursurile de apă, să știți că acesta este motivul.
”Sumele obținute din valorificarea deșeurilor reciclabile nu acoperă costurile de transport. Așa a fost făcută licitația de ADI ECO Metropolitan. Mașinile colectează deșeurile de trei ori pe săptămână, câte o mașină pentru fiecare fracție, deci 12 transporturi pe săptămână, iar asta creează costuri care trebuie acoperite”-Dan Tarcea, viceprimar Cluj-Napoca.
Supercom va incasa de 84 de milioane de euro, prin contractul încheiat !
Supercom SA informează că Regulamentul Serviciului de Salubrizare al Județului Cluj prevede obligativitatea utilizatorilor de a încheia contracte numai cu operatorul care are dreptul să presteze astfel de activități în UAT-ul în care se află utilizatorul. Neîncheierea contractului cu operatorul autorizat pentru colectarea deșeurilor poate atrage sancțiuni pentru utilizatorii serviciului de salubrizare, prin aplicarea amenzii contravenționale în cuantum de 500-1.000 lei.
„Sunt anumite probleme mici, dar pot deveni mari. Trecem la un nou sistem, la a plăti cât gunoi produci. Acum, fiind într-o perioadă de tranziție, locuitorii trebuie să încheie un nou contract cu noul operator. Nu se poate ridica doar de pe o stradă din localitate. Operatorul trebuie să ridice tot gunoiul, există o lege în acest sens. Dacă cetățeanul nu plătește, primarul trebuie să intervină să plătească și să recupereze după. Suntem într-o perioadă de tranziție. Sunt convins, văzând flota de mașini, că operatorul va face față. Și pe Cluj-Napoca au fost probleme, mai sunt și altele, dar pas cu pas se va rezolva. Fiecare primar și CL va lua legătura cu operatorul și se vor asigura că lucrurile vor ajunge la un rezultat dorit, trebuie să avem puțină răbdare”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Noua politică de tarife mai prevede și nivelul maxim al taxei de salubrizare aplicate utilizatorilor care nu separă corect deșeurile, respectiv utilizatorilor care refuză încheierea contractului de prestări servicii de salubrizare cu operatorul, de până la două ori, respectiv de până la trei ori față de nivelul taxei de salubrizare stabilite pentru utilizatorii care separă corect deșeurile sau pentru cei cu contract.
„Firma Supercom își dă arama pe față, după ce a intrat în vigoare, la data de 27 ianuarie, contractul de servicii de salubrizare pe raza județului Cluj, respectiv colectare și transport deșeuri municipale și a unor fluxuri speciale de deșeuri, precum și operarea și administrarea spațiilor de transfer.
Clujenii se plâng că tarifele aproape s-au dublat după ce firma a început să aplice principiul „plătești cât arunci”, iar în alte cazuri deșeurile au rămas neridicate. Compania și-a prezentat cu mare fast flota care urmează să asigure serviciul de salubritate la nivelul municipiului, însă socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Mai mult, tarifele au fost majorate în comparație cu cele stabilite în contract, arată Gazeta de Cluj. „
Probleme Supercom la Bistrița și Hunedoara
Pe 13 ianuarie, Tribunalul București a amendat ADI „Deșeuri” Hunedoara cu 1.000.000 (un milion) de lei (adică aproximativ 200.000 de euro) pentru procedura ilegală de negociere directă prin care i-a atribuit Supercom SA un contract în valoare de zeci de milioane de lei, pentru colectarea deșeurilor din „zona 3 – Centru”, a județului Hunedoara.
Din 2020, Nistor și Stoian au dus un lung război pentru rezilierea contractelor operatorului Brai Cata SRL, care realizează din 2017 colectarea deșeurilor în 3 din cele patru zone din județ. În „zona 4 – Valea Jiului”, colectează deșeurile Supercom SA, care a primit fără licitație și contractul de administrare a depozitului ecologic de la Bârcea Mare. După ce au reziliat contractele cu Brai Cata, a urmat etapa atribuirii contractelor Supercomului. În acest context, firma lui Ciuclea a primit ilegal, prin negociere, un contract de zeci de milioane de lei.
Sătui să își primească salariile cu întârziere, muncitorii Supercom au protestat în 4 ianuarie în fața Bisericii Sfânta Ana și susțin că refuză să mai lucreze fără bani. Oamenii susțin că nu și-au primit nici bonurile de masă de 5 luni, iar în decembrie, salariul l-au încasat cu o întârziere de aproape o săptămânăm arată bistriteanul.ro, aici.
Potrivit unor informații puse la dispoziție de CJ Hunedoara, la solicitarea noastră, Supercom SA nu a respectat contractul de administrare a Deponeului „Bârcea Mare”.
Potrivit acestuia, această companie are obligația să alimenteze contul escrow(n.r contul în care se depozitează sume mari de bani, deschis în relația cu CJ Hunedoara) cu suma de 2 269 010 de lei/an.
La data de 17 decembrie 2021, Supercom SA figura cu o restanță de 4 720 973 de lei, pentru perioada 2019-noiembrie 2021, au transmis oficialii CJ Hunedoara.
Un calcul simplu arată că, Supercom SA nu și-a îndeplinit obligațiile de plată financiare pentru exploatarea resurselor aferente gestionării depozitului de gunoi din Hunedoara, în ultimii doi ani.
Supercom SA are de plată și amenzile date de Garda de Mediu Hunedoara. Potrivit informațiilor oferite de această instituție, la cererea noastră, Supercom a primit amenzi în valoare de 130 de mii de lei, în perioada 2020-2021. Abaterile sunt extrem de grave, pun în pericol Mediul și sănătatea noastră. Mai exact, reprezentanții Supercom au refuzat să sorteze deșeurile și nu au instalat puțuri de captare a gazului de depozit, pentru celula 1. De asemenea, s-a depistat zeamă de gunoi (n.r. levigat) în pârâul Tâmpa. În anul care s-a încheiat, Supercom SA nu a contestat în instanță amenzile primite de la Garda de Mediu.
București, 2021
Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a constatat o serie de nereguli la compania Eco Sud SA, care gestionează mai multe gropi de gunoi din țară. Fără nicio bază legală, reprezentanții acestei firme au umflat tarifele la gunoi, iar prejudiciul adus bucureștenilor depășește 130 de milioane de lei.
Concret, Eco Sud SA a majorat tariful pentru groapa de gunoi Vidra de cinci ori decât era prevăzut în contractul inițial cu Pimăria Capitalei. Mai mult decât atât, a convertit tarifele din dolari în lei, apoi în euro, fără a avea acordul Consiliului General București(n.r foto document)
„Potrivit notei de control ANRSC, de la 9,2 dolari/tona de gunoi, s-a ajuns la 41 de euro. Eco Sud și Primăria Capitalei au avut mai procese pe rol, iar magistrații au hotărât același lucru: majorarea tarifului s-a făcut ilegal și Eco Sud SA trebuie să dea banii înapoi.
Iată prejudiciul din București, din fiecare sector.
- Sectorul 1 – 3 milioane lei
- Sectorul 2 – 25 milioane lei
- Sectorul 3 – 23 milioane lei
- Sectorul 4 – 45 milioane lei
- Sectorul 5 – 27 milioane lei
- Sectorul 6 – 7 milioane lei.Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a stabilit restituirea acestor sume către primării, până la data de 31 decembrie ac(foto-document), arata ziaruldeinvestigatii.ro.
N.r. Articolul are puține note de originalitate. Se bazează pe investigațiile colegilor de la Ziarul de investigatii, BZC.ro, Actual de Cluj, Știri de Cluj, bistriteanul.ro, Gazeta de Cluj.