septembrie 26, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Cum nu poți lua în 2023 HIV

Cum nu poți lua în 2023 HIV

În 2023, diabetul  netratat este la fel de periculos, sau mai periculos ca și HIV. Infecția cu HIV a devenit o boală cronică.

Nu poți lua HIV:

• Prin atingerea persoanei care are HIV;
• Sărut sau îmbrățisări;
• Transpirație, lacrimi urină sau fecale;
• Masturbare reciprocă;
• Mușcături de insecte;
• Pe calea aerului;
• La piscină, ștrand sau duș;
• Scaune de toaletă, mânerele ușilor, tacâmuri, veselă sau prosoape
• Alimente

Prezervativele nu sunt necesare pentru a preveni transmiterea HIV atunci când încărcătura virală este nedetectabilă. N = N este unul dintre cele mai importante progrese în domeniul prevenirii HIV din ultimii ani. Tratamentul modern este atât de eficient, încât o persoană care trăiește cu HIV cu o încărcătură virală nedetectabilă nu poate să transmită virusul – chiar și în timpul actului sexual fără prezervativ.

Dacă persoana HIV+ are încărcătură virală nedetectabilă, înseamnă că tratamentul pe care îl ia își face efectul și nu mai transmite virusul pe care sexuală sau de la mamă la făt.

NEDETECTABIL= NETRANSMISIBIL

La nivel internațional nu se mai recomandă dezvăluirea diagnosticului față de parteneri sexuali, dacă persoana HIV+ își ia tratamentul cum trebuie și are încărcătură virală nedetectabilă, pentru că nu transmite și nu pune în pericol sănătatea partenerilor sexuali. Așa cum, dacă ar avea cancer, nu ar fi nevoie să își informeze partenerii sexuali, pentru că această condiție nu îi poate afecta direct, și în cazul HIV, este o decizie personală. În ORICE alte condiții, însă, persoana cu HIV+ trebuie să-și anunțe partenerul de statusul său.

PEP (TRATAMENT POST EXPUNERE) și PrEP (PROFILAȚIA PRE EXPUNERE)

PEP implică luarea tratamentului ARV timp de 28 de zile, după o eventuală expunere la HIV. Pentru a fi eficient, este obligatoriu să se înceapă cura de tratament în primele 72 de ore de la situația cu risc de infectare. Medicii evaluează riscul de infectare cu HIV înainte de a prescrie PEP. PEP este disponibil la spitalele de boli infecțioase și conform legislației din țară, se dă doar cadrelor medicale, în urma unei expuneri profesionale la HIV. Uneori se fac excepții, în cazul abuzurilor sexuale etc.

La 35 de ani de la descoperirea HIV de către francezii de Institutul Pasteur, aceștia au anunțat anul trecut în decembrie că au reușit să distrugă rezervoarele HIV, la nivel de laborator. Este eradicarea HIV în teste clinice?

SARCINA LA FEMEIA CARE TRĂIEȘTE CU HIV

O femeie HIV+ poate da naștere unui copil seronegativ HIV și perfect sănătos. Ca și în cazul partenerilor sexuali, riscul de transmitere a infecției HIV la copil este foarte redus când mama se află în tratament. Se recomandă ca bebelușii născuți de femeile HIV+ să beneficieze de tratament ARV timp de câteva săptămâni după naștere, pentru a reduce în continuare riscul de infecție și să fie monitorizați la secția de pediatrie a unuia dintre spitalele de boli infecțioase.

HIV se poate transmite și prin laptele matern, odată cu diversificarea alimentației copilului și apariția aftelor. Încă o dată, acest risc este redus semnificativ atunci când mama ia tratament. În iunie 2015, Cuba a devenit prima țară din lume care a primit validarea OMS că a eliminat transmiterea verticală, de la mamă la făt, a infecțiilor HIV și sifilis. Dacă se vrea, se poate.

În ultimii 15 ani UNOPA ajutat multe cupluri să conceapă copii sănătoși, pe cale naturală. Dacă ești însărcinată, îți recomand să te testezi în primul sau cel târziu în al doilea semestru de sarcină. Este primordial pentru prevenirea transmiterii de la mamă la făt ca gravida să ia tratament ARV în ultimul semestru de sarcină.

 

About Author