Vizita de lucru a viitorului Președinte al României, Excelența Sa domnul Emil Boc la Turnul Pompierilor

Vizita de lucru a viitorului Președinte al României, Excelența Sa domnul Emil Boc la Turnul Pompierilor

Ieri, 22.10.2022, Excelența Sa domnul Emil Boc, viitor Președinte al României, a efectuat o vizită de lucru pe șantierul de la Turnul Pompierilor.

Se fac foarte multe comparaţii cu regimul lui Ceauşescu. Din nou ne va fi frig, din nou vom fi cu probleme. Cine compară vremurile de acum cu vremurile lui Ceauşescu greşeşte profund, nu le-a trăit. Nu va fi cazul să avem asemenea problemă. Că eliminăm risipa este altceva. Şi noi, autorităţile locale, a elimina risipa este un lucru bun pentru că facem economie din toate punctele de vedere şi banii aceia îi putem duce la o creşă, o şcoală, o grădiniţă sau în altă parte. Comparaţiile duse în această extremă cred că nu sunt binevenite. Eliminarea risipei este o chestiune de bun simţ”, declara edilul în septembrie.

În perioada respectivă, (a regimului Ceaușescu, n.r) Emil Boc a fost un tânăr activist comunist de nădejde, deținând funcțiile de vicepreședinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Universitatea Babeş-Bolyai și de președinte al Uniunii Asociației Studenților Comuniști din Centrul Universitar Cluj-Napoca,  funcții pe care și le-a înscris cu mândrie în CV-ul publicat pe Wikipedia. În ultima funcție i-a succedat lui Ioan Rus, fostul lider și ministru PSD care i-a fost contracandidat la alegerile din 2004 pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca. Zelul și servilismul lui Boc  s-a manifestat din plin cu prilejul ultimei vizite pe care fiul lui Nicolae Ceaușescu, Nicu, a făcut-o la Cluj-Napoca în calitate de prim-secretar al Uniunii Tineretului Comunist. Cu ocazia respectivă, Nicu Ceaușescu a fost cazat în apartamentul prezidențial al Hotelului Continental, în restaurantul căruia a avut loc și masa tovărășească la care au participat fruntașii locali ai UTC și UASCR. După miezul nopții, când Nicu Ceaușescu a vrut să se retragă în apartament, fiind într-o stare avansată de ebrietate, comesenii clujeni ai acestuia au insistat să-l însoțească pe holuri și pe scări, invocând motive legate de siguranța sa personală. Fiul lui Ceaușescu a acceptat cu condiția ca toți să-l urmeze în patru labe și să strige „ham, ham“, fapt care a fost acceptat și îndeplinit cu mult zel de însoțitorii săi clujeni.  Potrivit unui fost responsabil de la Hotelul Continental și unui colonel de Securitate în rezervă, în primul rând al cățeilor ad-hoc s-a aflat  Emil Boc. Securitatea a imortalizat fotografic acest moment inedit și ar putea să mai existe fotografii prin arhive.”– arată Cotidianul

 

„Turnul Pompierilor, unul dintre cele mai importante monumente istorice din orașul nostru, se află în ultima etapă a procesului de revitalizare. Proiectul urmărește reabilitarea monumentului și reintroducerea în circuitul turistic, atât ca punct de belvedere, cât și ca loc deschis pentru evenimente culturale, expoziții, activități artistice ș.a.m.d. Investim astfel, beneficiind de finanțare europeană, în conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural.
Proiectul câștigător a fost selectat în urma concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste” organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.
După finalizarea lucrărilor se va realiza și digitizarea obiectivului de patrimoniu și conservarea digitală, utilizând scanare laser 3D, accesibilizarea online și conservarea digitală fiind între recomandările Comisiei Europene pentru monumentele istorice.
Prin regândirea spațiului din interiorul Turnului, monumentul devine un inedit punct de interes în circuitul turistic și cultural al orașului deoarece poate funcționa și ca un spațiu de vizitare, dar și să găzduiască diverse expoziții permanente sau temporare. Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul unei scări, parcurgându-se în acest fel fiecare etapă istorică ale turnului.
Se vor pune în valoare următoarele elemente de patrimoniu existente:
– suprafețele originale ale zidariei și finisajelor turnului medieval;
– detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval, în special gurile de tragere și ancadramentele;
– înscrisurile și desenele de epoca pe suprafața pereților;
– porțiunea drumului de strajă;
– golurile laterale din interiorul turnului.
Piramida de sticlă a fost înlocuită cu un nou segment, alcătuit din două nivele (unul închis cu sticlă și unul deschis), care să permită accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului.
Lucrări executate:
– consolidarea structurii de rezistență a întregii construcții – fundații și pereți structurali din zidărie de piatră și zidărie de cărămidă
– extinderea pe verticală cu încă 2 nivele pe o structură metalică în cadre
– realizarea unei structuri metalice la interior pentru montarea ascensorului de persoane
– restaurarea elementelor originale ale turnului medieval
– montarea tâmplăriilor; finisaje exterioare și instalații de iluminat exterior – finalizate pe zona de zidărie de cărămidă
– branșarea la utilități.
Lucrări rămase de executat:
– execuția finisajelor interioare la pereți și la structura metalică aferentă cajei liftului
– montarea liftului și efectuarea probelor pentru punere în funcțiune
– finalizarea restaurării zonei de piatră la exterior și a drumului de strajă
– achiziția și montarea dotărilor.
După rezilierea contractului anterior, executantul este compania DECORINT SRL.
Proiectantul general: Vlad Sebastian Rusu – BIA – Cluj-Napoca.
Proiectul ,,Revitalizarea Turnului Pompierilor” este finanțat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.”- arată edilul clujean, pe pagina personală de facebook.
Surse apropiate redacției ne-au declarat în șoaptă, la ureche, că Emil Boc va fi viitorul…

Despre Autor