septembrie 22, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Se poate : Primar PNL demis de cetateni prin referendum pentru ca ”nu facea nimic”

Se poate : Primar PNL demis de cetateni prin referendum pentru ca ”nu facea nimic”

Codul Administrativ prevede ca mandatul primarului inceteaza ca urmare a rezultatului unui referendum local avand ca obiect demiterea acestuia.

Un numar 300 din cei 327 de participanti la referendumul organizat duminica in comuna tulceana IC Bratianu au votat pentru demiterea actualului primar, Alexe Iordan, reprezentant al PNL, a anuntat luni Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), pe site-ul propriu, informeaza Agerpres.

Pana la organizarea alegerilor locale, comuna IC Bratianu, care nu are un viceprimar, va fi condusa de un consilier local care va fi ales in urmatoarea sedinta in plen a legislativului comunal, potrivit subprefectului judetului Tulcea, Nicolae Topoleanu.

O clujeancă a cerut prin petiție demisia lui Boc. Urmează referendum ?

„Domnul primar Boc a luat hotărârea de a arbora steagul Ucrainei în centrul Clujului, în locul tricolorului. Domnul primar Emil Boc a declarat în presa „Decizia îmi aparține și mi-o asum în exclusivitate, ca reprezentant al clujenilor, din toate punctele de vedere”. https://zcj.ro/politica/de-ce-steagul-ucrainei-a-fost-arborat-in-centrul-clujului-in-locul-drapelului-romaniei–229608.html

Nu ştim dacă tot dânsul a decis să lumineze în culorile Ucrainei podul de la intrare în Mănăștur și Cubul din fața Sălii Polivalente BT Arena.

Dacă dansul îşi asumă decizia, grupul Ne apărăm drepturile Cluj, reprezentat de doamna Ioana Coman, îi cere primarului să îşi dea demisia de onoare din funcţia ocupată, pentru că din punct de vedere legal „Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.”  

Prin faptul că domnul primar a ales să dea steagul României jos şi să arboreze steagul Ucrainei reprezintă o ofensă adusă romanilor şi aceasta se pedepseşte, aşa cum scrie în Codul Penal art. 236 “ Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.”.  

Domnul fost prim ministru al României a depus un jurământ cu mâna pe Biblie, dar şi pe Constituţie, care la art 12 al. (1) spune aşa:    

Simboluri naţionale:

„(1) Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.”

Domnul Emil Boc care a terminat Dreptul şi cunoaşte foarte bine legea, a ales să nu se consulte cu consilierii locali şi a luat decizii de unul singur, într-un context extrem de delicat în care noi trebuie să trimitem semnalul de neutralitate, în primul rând, deşi susţinem şi ideea de a ajuta, dar nu cu încălcarea legii şi a drepturilor clujenilor.

Domnul Boc dorim să ne spună public de unde a avut finanţarea să arboreze acele steaguri şi care e hotărârea Consiliului Local care a stat la baza acestei acţiuni, din moment ce consilierii se dezic de ce a hotărât domnul Boc, pentru că s-a încălcat legea.  Mai dorim să ştim cine a aprobat bugetul şi de unde a avut banii pentru electricitate şi cum a primit acceptul pentru locaţie, pentru a afișa în culorile Ucrainei podul de la intrare în Mănăștur și Cubul din fața Sălii Polivalente BT Arena. Dacă s-a făcut o infracţiune rugăm autorităţile competente să se autosesizeze din oficiu.”

Petitia poate fi semnata aici

Ioana Elena Coman

About Author