Sfârșitul globalizării. Bună dimineața, România !

Sfârșitul globalizării. Bună dimineața, România !

BlackRock – co-proprietarul FOX News, CNN, ABC, CBS, MSNBC, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, J&J – se estimează că va depăși 10 trilioane de dolari în active gestionate până la sfârșitul anului 2021.

  • BlackRock Inc., cel mai mare administrator de bani din lume, se apropie de pragul extraordinar de 10 trilioane de dolari în active gestionate,  a raportat  Pensions & Investments  (P&I).
  • BlackRock a declarat 9,46 trilioane de dolari în AUM (active sub administrare) începând cu 30 septembrie.
  • Dar, conform unei estimări P&I bazate pe randamentul pieței și pe media fluxurilor recente, „AUM-ul BlackRock este de aproximativ 9,9 trilioane USD la jumătatea lunii noiembrie”.
  • „Și dacă aceste tendințe se mențin”, prezice P&I, „BlackRock ar putea depăși pragul de 10 trilioane de dolari înainte de sfârșitul anului, conform estimărilor P&I”.
  • „Pentru a pune acest număr în perspectivă, luați în considerare că doar două țări — SUA și China — se laudă cu un PIB mai mare de 10 trilioane de dolari începând cu 2020”.
  • BlackRock deține acțiuni majore ale  Fox Corp ,  CNN ,  ABC ,  CBS și  MSNBC .
  • BlackRock deține, de asemenea, acțiuni majore ale  Pfizer ,  AstraZeneca ,  Moderna și  Johnson & Johnson .

CEO-ul BlackRock, Larry Fink, le-a spus acționarilor într-o scrisoare de joi că „decuplarea Rusiei de economia globală” în urma atacului său asupra Ucrainei a determinat guvernele și companiile să examineze dependența lor de alte națiuni. „Invazia rusă a Ucrainei a pus capăt globalizării pe care am experimentat-o ​​în ultimele trei decenii”, a scris Fink.

Vladimir Putin este un exponent al Forumului Economic Global/Mondial, alaturi de Merkel, Macron, Trudeau si alti „lideri globali”. Nu spun eu asta, ci o spune chiar Klaus Schwab, seful Forumului Economic Global, intr-un dialog pe care l-a avut in 2017.

BlackRock, cel mai mare fond de investiţii din lume, ajunge la active de 7.400 mld. dolari după investiţii de 428 mld. dolari în 2019. Toate băncile din România au active de numai 100 miliarde de dolari.

Unul dintre cofondatorii companiei gigant BlackRock a avertizat că o întreagă generație va afla ce înseamnă cu adevărat lipsurile. Tinerii de astăzi au trăit într-o utopie economică în care produsele se găsesc din abundență și la prețuri mici, a spus Rob Kapito, la o conferință ce a avut loc la Austin, Texas.

”Pentru prima dată, această generație va intra într-un magazin și nu va putea cumpăra ce își dorește. Avem o generație privilegiată, care nu a fost niciodată nevoită să facă sacrificii”, a mai spus șeful BlackRock, amintind că de la ultimul val inflaționist din America au trecut 40 de ani.

Kapito a avertizat că lumea se va confrunta în curând cu o ofertă tot mai mica pe piața imobiliară, a muncii și a bunurilor. ”Eu mi-aș lua măsuri de precauție, pentru ca vom avea de-a face cu ceva ce nu am mai văzut”, a spus Kapito. CEO-ul BlackRock, Larry Fink, a declarat recent că băncile centrale se află în fața celei mai mari dileme din ultimele decenii, agravată de războiul din Ucraina: ”Dacă să permită creșterea inflației sau să încetinească activitatea economică și ocuparea forței de munca, pentru a reduce inflația”.

„Vanguard și State Street Global Advisors, cei mai mari administratori de fonduri după BlackRock, sunt utilizatori, la fel ca jumătate din primii 10 asigurători după active, precum și fondul de pensii guvernamental de 1,5 miliarde de dolari din Japonia, cel mai mare din lume. Apple, Microsoft și firma-mamă a Google. , Alphabet — cele mai mari trei companii publice din SUA — se bazează toate pe sistem pentru a gestiona sute de miliarde de dolari în portofoliile lor de investiții de trezorerie corporativă.

BlackRock, cel mai mare manager de investiții din lume, a devenit un jucător din ce în ce mai influent de pe Wall Street din Washington, DC. Firma a angajat factori de decizie de seamă de-a lungul anilor, iar cel puțin trei lideri cu managerul de active din New York pe CV-ul lor dețin acum roluri proeminente în cabinetul președintelui Joe Biden. Fostul director de investiții BlackRock, Brian Deese, conduce Consiliul Economic Național al lui Biden, devenind efectiv consilierul său principal în chestiuni economice. Biden l-a numit, de asemenea, pe Adewale „Wally” Adeyemo, fost șef de personal al directorului executiv al BlackRock și vechiul democrat Larry Fink, pentru a servi ca oficial de top la Departamentul de Trezorerie.

BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, a răspuns criticilor aspre din partea investitorului miliardar George Soros cu privire la investițiile companiei în China. Scriind marți în The Wall Street Journal, Soros a descris inițiativa BlackRock în China drept o „greșeală tragică” care „ar dăuna intereselor de securitate națională ale SUA și ale altor democrații”. Articolul de opinie, intitulat „BlackRock’s China Blunder”, spunea că decizia companiei de a turna miliarde în țară a fost o „investiție proastă” care ar putea pierde bani pentru clienții săi. Vine la scurt timp după ce BlackRock a lansat un set de fonduri mutuale și alte produse de investiții pentru consumatorii chinezi. Inițiativa a făcut ca BlackRock să devină prima companie cu capital străin care operează o afacere deținută în totalitate în industria fondurilor mutuale din China.

 Vivek Ramaswamy, este un antreprenor în tehnologie, un colaborator frecvent la publicații conservatoare, cum ar fi pagina editorială a The Wall Street Journal și autorul unei cărți al cărei titlu sună ca și cum ar fi fost formulat într-un laborator de la Fox News pentru a gâdila la maximum baza și a declanșa libs: „Woke, Inc.: În interiorul înșelătoriei de justiție socială a Corporate America”. Am luat legătura cu Ramaswamy pentru a discuta despre noua sa afacere, Strive Asset Management, o firmă de investiții despre care spune că va îndemna corporațiile să rămână departe de politică. Printre finanțatorii Strive, totuși, se numără unul dintre cei mai activi din punct de vedere politic în afaceri, Peter Thiel, miliardarul de capital de risc care l-a susținut pe Donald Trump și care finanțează acum o listă de candidați la Congres iubitori de Trump. S-a dovedit că aveam dreptate: nu am fost de acord cu multe din ceea ce avea de spus Ramaswamy. Nu numai că politica noastră este în contradicție radicală, dar ne deosebim și cu privire la ceea ce înseamnă „politica” în capitalismul american modern. Cu toate acestea, în ciuda dezacordurilor noastre, s-a întâmplat ceva ciudat. M-am trezit dând din cap cu ceea ce este probabil punctul fundamental al lui Ramaswamy: că trei firme americane gigantice de gestionare a activelor – BlackRock, Vanguard și State Street – controlează  economia globală.

Firmele administrează fonduri investite de instituții mari, cum ar fi fonduri de pensii și dotări universitare, precum și cele pentru companii și, în unele cazuri, investitori individuali ca mine și poate și tu. Deținerile lor sunt colosale. BlackRock gestionează investiții de aproape 10 trilioane de dolari. Vanguard are 8 trilioane de dolari, iar State Street are 4 trilioane de dolari. Cele 22 de trilioane de dolari ale acestora în active gestionate reprezintă echivalentul a mai mult de jumătate din valoarea combinată a tuturor acțiunilor companiilor din S&P 500 (aproximativ 38 de trilioane de dolari). Se așteaptă ca puterea lor să crească. O analiză publicată în Boston University Law Review în 2019 a estimat că cei trei mari ar putea controla până la 40% din voturile acționarilor în S&P 500 în decurs de două decenii. De ce este aceasta o problemă? Ramaswamy susține că principala problemă este că firmele își folosesc puterea pentru a împinge companiile în care dețin investiții mari să adopte poziții politice liberale – lucruri precum concentrarea asupra schimbărilor climatice sau îmbunătățirea diversității forței de muncă. Cred că este o boală, așa cum voi explica mai jos. Pericolul real pe care îl reprezintă cei trei este economic, nu politic. Economia americană este greoaie sub monopol și oligopol. În multe industrii, de la companii aeriene la publicitate pe internet, la asistență medicală, la bănci și la furnizorii de telefoane mobile, americanii pot face afaceri doar cu câteva companii. După cum a susținut jurnalistul David Dayen, această concentrare în creștere a pieței reduce alegerea consumatorilor, crește prețurile și, cel mai probabil, dăunează lucrătorilor.

John Coates, profesor la Harvard Law School, a scris că creșterea indexării și a celor Trei Mari înseamnă că, în viitor, aproximativ o duzină de oameni de la firmele de investiții vor deține puterea asupra majorității companiilor americane. Ce se întâmplă când atât de puțini oameni controlează atât de mult? Cercetătorii au susținut că acest nivel de concentrare va reduce stimulentele companiilor de a concura unele cu altele. Acest lucru are un fel de sens intuitiv: De exemplu, pentru că Vanguard este cel mai mare acționar atât la Ford, cât și la General Motors, de ce ar beneficia de concurența dintre cei doi? Dacă fiecare companie este deținută de același număr mic de oameni, de ce să lupți la fel de înverșunat pentru prețuri, inovații și investiții?

Într-adevăr, există unele dovezi că proprietatea concentrată a acestora este asociată cu salarii mai mici și ocuparea forței de muncă și duce deja la creșterea prețurilor în unele industrii, inclusiv în companiile aeriene, produsele farmaceutice și bunurile de larg consum. Firmele contestă acest lucru. Într-o lucrare din 2019, cercetătorii Vanguard au spus că, atunci când au studiat o mulțime de industrii pe o perioadă lungă, nu au „găsit dovezi concludente” că proprietatea comună a dus la profituri mai mari. Dar dacă cei Trei Mari continuă să crească, efectele proprietății lor concentrate se vor înrăutăți. Einer Elhauge, de asemenea de la Harvard Law School, a scris că proprietatea concentrată „reprezintă cea mai mare amenințare anticoncurențială a timpului nostru, în principal pentru că este singura problemă anticoncurențială pentru care nu facem nimic”. Ramaswamy spune că noua sa firmă, Strive, își va propune să limiteze puterea celor Trei Mari prin competiție. Dacă Strive atrage suficienți investitori pentru a avea un cuvânt de spus în modul în care sunt conduse companiile – un „dacă” uriaș, având în vedere că Ramaswamy a spus că Strive a strâns doar aproximativ 20 de milioane de dolari în comparație cu trilioanele administrate de cei trei mari – Ramaswamy spune că va împinge pentru ca companiile să se concentreze pe „excelență” mai degrabă decât pe probleme politice aprinse.

Dar obiectivul de a rămâne în afara politicii în 2022 este la fel de realist ca și a rămâne uscat într-un uragan. Anul trecut, de exemplu, BlackRock, Vanguard și State Street au susținut un efort de succes de a zdruncina consiliul de administrație al Exxon Mobil prin instalarea de noi membri care au promis că vor lua mai în serios schimbările climatice. A fost asta din cauza trezirii excesive, așa cum spune Ramaswamy, sau pentru că Exxon Mobil a avut performanțe slabe pe colegii săi de câțiva ani și a fost îngrozitor de prost pregătit pentru tranziția la energia regenerabilă care a transformat piețele energetice? Mișcarea pare să se încadreze în ceea ce firmele de investiții spun că este scopul lor principal, urmărind interesul pe termen lung al acționarilor. Și dacă firmele nu ar fi susținut inițiativa privind schimbările climatice – nu ar fi fost aceasta interpretată ca o decizie politică de către activiștii care au cerut acționarilor să împingă corporațiile să abordeze climatul? (În orice caz, BlackRock a anunțat săptămâna aceasta că cel mai probabil va vota pentru mai puține propuneri de acționari legate de climă în 2022 decât a făcut-o în 2021.)

N.r. În rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans al economiei în primul trimestru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a fost înregistrat în Irlanda (10,8%), România (5,2%) şi Letonia (3,6%), singurele scăderi fiind în Suedia (minus 0,8%), Franţa (minus 0,2%) şi Danemarca (minus 0,1%).

Surse : N.Y. Times, The Guardian, zf.ro

Lasă un răspuns

Subscribe To Our Newsletter

Verified by MonsterInsights