Lucian Duță, numit de Boc la CNAS, încasează 6 ani de pușcărie cu executare

Lucian Duță, numit de Boc la CNAS, încasează 6 ani de pușcărie cu executare

Premierul interimar din 2009,  Emil Boc l-a demis pe doctorul Irinel Popescu de la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si l-a numit in locul sau pe Nicolae Lucian Duta, membru PD-L. Duta, care a mai fost director general la Societatea Nationala a Sarii, il inlocuieste pe doctorul Irinel Popescu si in cadrul Consiliului de Administratie al Casei de Asigurari, informeaza Evenimentul Zilei.

Lucian Duță, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pus în funcție de Boc pe vremea președintelui Traian Băsescu, a fost condamnat definitiv, luni, la 6 ani de închisoare cu executare pentru corupție. Sentința pronunțată de Curtea de Apel București este definitivă, iar dosarul a vizat o luare de mită de 6,3 milioane de euro pentru a vicia procedura de atribuire a implementării cardului de sănătate în 2012. 

Sumele de bani au fost remise lui Duţă fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveţia, asupra unui teren cu construcţie S+P+4, asupra a trei apartamente şi asupra unui autoturism.

Procuroarea a dispus confiscarea a peste 2 milioane de euro găsite în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată pe numele unui prieten de încredere a lui Duţă în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe) şi a clădirii de peste 1,5 milioane de euro din Jean Monnet. Anchetatorii au dispus şi confiscarea extinsă a celor 3 apartamente şi a autoturismului, aflate pe numele familiei iubitei sale.

Fostul șef al CNAS a pretins 10% din valoarea totală a contractului (63 de milioane de euro) pentru implementarea sistemului IT prin care se folosește cardul de sănătate. Banii au fost dați, parțial cash, parțial într-un cont din Elveția, de către Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România, și Irina Socol, reprezentanta subcontractantului Siveco România. La 10 ani după implementarea sa, sistemul mai mult nu funcționează, iar medicii pierd ore în șir pentru a reuși să valideze rețetele pacienților. În cele din urmă s-a ajuns la o soluție de compromis tipic românească. Pentru că sistemul a fost prost încă de la bun început, iar activitatea era permanent blocată, s-a acceptat ca medicii să poată elibera rețetele off-line, pentru a le valida mai târziu. Dar asta înseamnă că, în foarte multe cazuri, doctorii stau noaptea ca să introducă în sistem rețetele eliberate ziua.

Lucian Nicolae Duță s-a născut la data de 28 ianuarie 1970, în Municipiul Mangalia, Județul Constanța. Lucian Duţă a ocupat în 2009 funcţia de consilier general al Capitalei din partea PD, fiind cunoscut în acea perioadă ca apropiat al lui Adriean Videanu.

Lucian Duţă a fost preşedintele CNAS în perioada 2009-2012. În 2012, a fost implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri izbucnite vreodata în sistemul de sănătate: dispariţia din spitalele din România a morfinei destinate bolnavilor de cancer.

În plin scandal al lipsei citostaticelor, Lucian Duţă oripila opinia publică după ce fusese fotografiat la un festin organizat de Adriean Videanu într-un restaurant din centrul Capitalei. În 2013, Lucian Duţă revine în fruntea Casei Naţionale de Sănătate, propulsat din nou de preşedintele Traian Băsescu.

Duță a dezvăluit și cine a fost artizanul sistemului Big Brother deghizat în card de sănătate:

”Generalul Stătescu. Este un ”copil” crescut de generalul Dumitru Zamfir, care a fost directorul IT în SRI. El a coordonat în mod direct proiectele de la CNAS.

Dl general Stătescu este cel care a coordonat, din punct de vedere tehnic, și a premeditat cele două proiecte, de la CNAS și de la SRI, bazele de date, sistemul medical informatic, astfel încât acesta să poată fi transferat și să fie compatibil mai departe cu acel sistem „Big Brother”, pentru că tot proiectul și caietul de sarcini de la SRI, știu sigur, a fost coordonat și implementat tot de domnul general Stătescu și este o întâmplare, desigur, că sistemul „Big Brother” și licitația CNAS sunt făcute de aceleași firme românești – respectiv Siveco, pentru că acolo unde apare domnul general Stătescu, apare automat și Siveco”.

Lasă un răspuns

Subscribe To Our Newsletter

Instagram did not return a 200.
Liviu Dragnea are o prietenă care iubește cu adevărat România

Liviu Dragnea are o prietenă care iubește cu adevărat România

Închide