septembrie 22, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Daniel Morar, ca Președinte, poate învinge Sistemul !

Daniel Morar, ca Președinte, poate învinge Sistemul !

Astăzi, fiecare ajuns la putere, face cum îl taie capul. Ierarhia valorilor a devenit contraselecția noastră cea de toate zilele. Avem nevoie de un Vlad Țepeș, deoarece corupția a explodat. In pandemie,  doar Curtea Constituțională ne-a apărat drepturile.

Ne împrumutăm cu 50 la sută din PIB. Unde sunt banii ? Cine plătește ? Noi !

Îmi aduc aminte de remarca cinică a lui Sorin Ovidiu Văntu : întăriţi-vă statul ! Statul Român pare a nu fi comandat din interior.

Daniel Morar are o singură şansă, aceeași pe care o au patrioții români : să meargă înainte, pentru a lupta cu Sistemul pentru români. Nu in modul teatral, ci cu fapte, fără vorbe. Să intre în politică urgent ! 

Nu voi motiva de data asta. Voi arăta fapte, nu vorbe.

Daniel Morar a definit activitatea DNA din 2005, pe atunci Parchetul Național Anticorupție (PNA) printr-o descriere dată la acea vreme într-un raport de evaluare – „o remarcabilă pasivitate și reținere a procurorilor în instrumentarea dosarelor de corupție la nivel înalt”, atitudine care, din punctul de vedere al lui Daniel Morar, trebuia schimbată, și chiar a schimbat-o, într-o primă fază prin revocarea unor procurori din cadrul instituției.

Bilanţul publicat  pe site-ul  DNA este copleşitor :

CONDAMNĂRI DEFINITIVE ÎN DOSARELE DNA

august 2005-1 oct 2012

*1.500 de persoane condamnate definitiv pentru fapte de corupţie

ianuarie-septembrie 2012:

*552 de persoane condamnate definitiv pentru fapte de corupţie

2011:

*298 de persoane condamnate definitiv pentru fapte de corupţie

2010:

*154 de persoane condamnate definitiv pentru fapte de corupţie

CONDAMNĂRI DEFINITIVE ÎN DOSARELE DNA

Perioada: august 2005-1 octombrie 2012

* 11 înalţi demnitari

* 26 de primari, viceprimari, subprefecţi

* 6 membri de Consilii Judeţene

* 24 de magistraţi

* 164 de poliţişti

* 50 de directori de companii naţionale şi instituţii

* 60 de funcţionari ANAF, Garda Financiară Etc

DOSARE DE CORUPŢIE TRIMISE ÎN INSTANŢĂ

2005 – 2012: 4.700 de persoane trimise în judecată

* 23 de parlamentari

* 15 miniştri şi secretari de stat

* 8 prefecţi şi subprefecţi

* 8 preşedinţi de Consilii Judeţene

* 9 directori de agenţii naţionale

* 40 de şefi de companii naţionale şi regii

* 25 de directori de instituţii

* peste 100 de primari

* peste 50 de magistraţi

* peste 500 de poliţişti, vameşi, inspectori fiscali, comisari de Garda

Financiară

FRAUDE CU FONDURI EUROPENE ÎN INSTANŢĂ

* 400 de persoane trimise în judecată

* prejudiciu total: peste 36 milioane de euro

– ministrii si secretarii de stat au fost inculpati pentru insusirea unor fonduri din ministere;

– unii membri ai Parlamentului au fost trimisi in justitie pentru interventii la diverse institutii publice – ministere, justitie, politie – cu scopul de a rezolva ilegal diverse chestiuni ori pentru finantare ilegala a partidelor politice;

– de regula, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, prefectii si subprefectii aflati in vizorul DNA au fost inculpati pentru fraudarea licitatiilor publice in favoarea unor persoane, subevaluarea bunurilor in diverse operatiuni comerciale, fraudarea fondurilor europene sau restituirea ilegala de imobile;

– unii magistrati si ofiteri de politie s-au ales cu condamnari definitive pentru alte fapte de coruptie emiterea de decizii in favoarea persoanelor care au platit mita sau influentarea in acelasi scop a colegilor in procesele penale sau civile;

– vamesii si ofiterii de politie de frontiera au fost inculpati pentru favorizarea traficului de tigari si alcool, iar cei de la Garda Financiara si inspectori fiscali pentru fraudarea de licitatii publice, efectuarea de plati ilegale sau preferential catre diverse societati comerciale, se arata in analiza fenomenului coruptiei in Romania, facuta de Morar.

Daniel Morar sustine ca, de cand e el sef  peste procurorii anticoruptie, instantele au condamnat definitiv 90 la suta din persoanele deferite justitiei de subalternii sai, iar asta dovedeste calitatea actelor de urmarire si validitatea probatoriilor anchetatorilor, noteaza Mediafax.

Arestarea lui Adrian Nastase a zguduit lumea politica europeana, aratand ca in Romania justitia are  judecatori care sunt incoruptibili.

Ce spune Daniel Morar azi ?

  • „CNIC, ca structură în cadrul SRI, funcționează de 20 de ani, în baza unei hotărâri CSAT clasificate și secrete.
  • „CCR a spus că Centrul Național de Interceptări trebuie reglementat”.
  • „Controlul Înaltei Curți asupra CNIC-ului a fost declarat la rându-i neconstituțional”.
  • „Există varianta ca aceste Centre de Interceptări să țină de sfera judiciară, există varianta să fie autoritate independentă”.

„Problema Centrului este că el nu există din punct de vedere legal. Și o să mă explic. Prima referință la Centrul Național de Interceptări a apărut în 2016 prin Ordonanța Prună. CNIC-ul, ca structură ca atare în cadrul SRI, funcționează ca atare de 20 de ani, din 2002. Însă el funcționează în baza unei hotărâri CSAT, adică hotărâri clasificate, secrete.

Care nu e lege.

Este act administrativ…

Da. Funcționează pe baza ordinelor și regulamentelor date de directorul SRI. Dar până și în cele 2 hotărâri – care sunt secrete – se precizează expres că acest Centru este Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor în domeniul securității naționale. Deci nu se prevede nicidecum că el își desfășoară o activitate și în domeniul judiciarului. Pentru că punerea în executare a unor mandate în dosarele penale ține de domeniul judiciarului și nu de securitatea națională.

Când în 2022, când s-a aprobat legea care a aprobat Ordonanța, Curtea a analizat acest aspect, a constatat că nu știm de acest Centru decât faptul că el există și că el face interceptările.

Toate…Da, adică mai mult decât le spuneau chiar actele secrete.

Și face asta de 20 de ani…”, a declarat fostul judecător CCR, Daniel Morar, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

 

About Author