Cum te ferești de drogul violului pus în băutură

Cum te ferești de drogul violului pus în băutură

Medicina de familie se confruntă cu un număr mare de cazuri de adolescente care au fost abuzate de către indivizi care folosesc drogul violului. Am stat de vorbă cu Dr. Claudia Butanu îndelung asupra acestui subiect, extrem de periculos prin efectele devastatoare pe care le produce.

GHB (acidul gama-hidroxi-butiric), cunoscut ca drogul violului, este o substanţă care se prezintă sub formă pulbere, lichidă, capsule sau granule. Dacă este turnat într-o băutură, nu îi schimbă gustul şi nici mirosul sau aspectul. GHB a fost iniţial folosit în medicină pentru a trata narcolepsia şi ca anestezic. Unii sportivi îl consumă pentru creşterea masei musculare, deoarece stimulează eliberarea hormonului de creştere. Unii indivizi cu intenţii rele se folosesc de această substanţă pentru că are efecte sedative, ceea ce împiedică victima să se opună unei agresiuni sexuale.

Ideea unui test simplu de folosit pentru a detecta substanțele halucinogene din băutură nu este nouă: au mai fost dezvoltate paie și pahare de cocktail, precum și un lac de unghii care își schimbă culoarea când intră în contact cu unul dintre drogurile violului.

Drogurile folosite în acest scop sunt adesea inodore și insipide, iar victima nu-și poate da seama dacă i s-a strecurat o substanță în pahar, într-un moment de neatenție. Acesta este motivul pentru care trei adolescente – Susana Cappello, Carolina Baigorri și Victoria Roca – au inventat un tip de pai – Smart Straws – care își schimbă culoarea atunci când intră în contact cu trei dintre cele mai folosite substanțe: Rohypnolacid gama-hidroxibutiric (GHB) și ketamina.

Rohypnol sau flunitrazepam (DCI), este un agonist benzodiazepinic complet, cu o deosebita afinitate pentru receptorii centrali. Are efecte anxioliticeanticonvulsivante si sedative, produce incetinirea activitatii psihomotorii, amnezie, relaxare musculara si induce somnul.

Ketamina în doze mici, e un sedativ. Pe măsură ce crește doza, devine un anestezic disociativ, ceea ce înseamnă că sistemul nervos central devine aproape deconectat de corp. Asta îi permite unui doctor să efectueze diverse proceduri dureroase fără ca omul sau animalul să simtă. Vorbim despre disocierea capacității de gândire de reacțiile la stimuli dureroși. În doză mult mai mare, devine anestezic general și poate provoca o comă.

Acest concept de anestezic disociativ îi atrage pe petrecăreți, pentru că provoacă halucinații. Dacă iei doza potrivită, intri în K-hole, despre care ai citit, probabil – o etapă în care ai halucinații foarte clare și îți amorțesc mâinile și picioarele. Când dozajul e perfect – lucru foarte greu de făcut – probabil e o senzație foarte plăcută. Dar dozajul e problema. Dacă iei prea puțin, nu simți niciun efect. Dacă iei un pic prea mult, intri în K-hole; devine anestezic disociativ și stai degeaba și nu mai ții minte nimic. Dacă iei un pic mai mult de atât, intri în comă.

Pentru a evita să ingerăm substanțe periculoase împreună cu băuturile de la petreceri, nu trebuie să acceptăm pahare de la necunoscuți. Băutura trebuie acceptată doar de la barman, eventual preparat sub ochii noștri. De asemenea, dacă sunteți la petrecere, nu mai consuma băutura dacă ai lăsat-o pe masă și ai plecat la toaletă.

Avertizam ca GHB (gamahidroxibutirat), Rohypnolul (flunitrazepam) si Ketamina au devenit foarte populare in cluburi datorita efectului lor relaxant si amnezic. Se asociaza cu alcool, opiacee sau inhalare de etnobotanice. In urma acestor asocieri apar varsaturile incoercibile, cu urmari foarte periculoase, convulsii, coma si stop cardiorespirator, producandu-se chiar decesul.

Adoptarea unei legi privind introducerea educatiei pentru sanatate ca materie scolara ar informa tinerii privind riscurile la care se expun si ar duce la eliminarea multor situatii tragice. Din pacate nu e pe agenda pomenilor electorale…

 

Lasă un răspuns

Subscribe To Our Newsletter

Instagram did not return a 200.
“Ieșiți în stradă, blocați pompele!”

Peste 190.000 de persoane blochează pompele de combustibil "Ieșiți în stradă, blocați pompele!"

Închide