Luxemburghezii „rezolvă” și insolvența încrucișată a panoramicului Maurer ?

Conducerea fondului de investiții Revetas Capital Fund III TS SCSp din Marele Ducat de Luxemburg a anunțat Consiliul Concurenţei că intenționează să preia Grupul Maurer, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, care are numeroase proiecte de dezvoltare în derulare sau finalizate, precum și de administrare de spații rezidențiale, în Târgu Mureş, Sighişoara, Sibiu, Braşov, Constanţa şi Cluj-Napoca.

Tranzacția implică următoarele 12 firme din Grupul Maurer (4 dintre acestea sunt în județul Mureș): Maurer Imobiliare SA, Maurer Imobiliare Land Constanţa SRL, Maurer Imobiliare Constanta SA, Maurer Imobiliare Cluj SRL, Maurer Imobiliare Mureş SA, Maurer Imobiliare Sibiu SA, Maurer Imobiliare Sighişoara SA, Maurer Villas SRL, Maurer Imobiliare Sânpetru SRL, Maurer Avantgarden 5 SRL, Maurer Imobiliare Reghin SRL şi HFS Profi Bau SRL.

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care investitorul Revetas Capital Fund, cu sediul în Luxemburg, intenționează să preia Grupul Maurer. Revetas Capital Fund deține spații de birouri în clădirea “The Landmark” din Bucureşti şi este prezent pe piața serviciilor de operare hotelieră prin intermediul Radisson din Bucureşti, arată Forbes.

MAURER OVERLAND TRADING SRL a deschis un proces de insolvență împotriva ”societății mamă” MAURER IMOBILIARE SA.

Acționariatul MAURER OVERLAND TRADING SRL este format din Simon Maurer (40%), Dragos Pozna (40%) și Adrian Preda, cel din urmă fiind unul dintre reprezentanții afacerii Maurer, iar administrator este Plesa Constantin Adrian.

Preda este reprezentantul firmei imobiliare în cadrul clubului de fotbal AS „SR” Brașov, după ce acesta a fost cumpărat de Simon Maurer.

 INSOLVENȚĂ ÎNCRUCIȘATĂ îN ISTORIC

La doar două zile după ce Bența i-a cerut insolvența firmei lui Maurer, în 24 iunie 2020, și firma Maurer Overland Trading a înregistrat o cerere de insolvență a celeilalte firme controlate de Simon Andreas Maurer, Maurer Imobiliare. Simplificat, Maurer și-a cerut, încrucișat, insolvența pentru ambele firme prin care dezvoltă proiecte imobiliare, în ambele cazuri firmele susținând că sunt și creditoare și debitoare ale celeilalte.

Maurer Imobiliare SA îi aparține, în proporție de peste 60% lui Simon Maurer. Acționariatul MAURER OVERLAND TRADING SRL este format din Simon Maurer (40%), Dragos Pozna (40%) și Adrian Preda, cel din urmă fiind unul dintre reprezentanții afacerii Maurer, iar administrator este Plesa Constantin Adrian. Preda este reprezentantul firmei imobiliare în cadrul clubului de fotbal AS „SR” Brașov, după ce acesta a fost cumpărat de Simon Maurer.

MAURER IMOBILIARE SA, PRIN REPREZENTANT LEGAL cere insolventa lui MAURER OVERLAND TRADING SRL, PRIN REPREZENTANT LEGAL MOLDOVAN MIHAI FLAVIUS.

 

Nr. unic (nr. format vechi) : 1537/62/2020
Data inregistrarii 02.06.2020
Data ultimei modificari: 08.12.2021
Sectie: SECŢIA A II-A CIVILĂ, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL
Materie: Faliment
Obiect: deschiderea procedurii la cererea creditorului
Stadiu procesual: Fond

 

Părţi

Nume Calitate parte
MAURER IMOBILIARE SA, PRIN REPREZENTANT LEGAL Creditor
MAURER OVERLAND TRADING SRL, PRIN REPREZENTANT LEGAL PLE?A CONSTANTIN ADRIAN Debitor
ANNORA LIGHTING SRL, RIN REP. LEGAL Creditor
ECOFLAM SRL, PRIN REP. LEGAL Creditor
MAURER OVERLAND TRADING SRL, PRIN REPREZENTANT LEGAL MOLDOVAN MIHAI FLAVIUS Debitor
ELIS PAVAJE SRL Creditor
DIRECTIA FISCALA BRASOV Creditor
SC KOCS SRL Creditor
POZNA Dragoş Petent

 

Şedinţe

14.12.2021
Ora estimata: 09:00
Complet: CI6 (sala T4)
Tip solutie:
Solutia pe scurt:

Proiectul imobiliar din Piața Abator a fost demarat de Arpad Paszkany, care a comandat un studiu de trafic pentru zona respectivă. Ulterior, proiectul a fost cumpărat de milionarul clujean Stefan Gadola, unul dintre acționarii Energobit, și acum a ajuns să fie dezvoltat de Simon Maurer, prin intermediul firmei Maurer Imobiliare. În această afacere, alături de Maurer figurează și Marian Băgăcean.

Subsemnatul Băgăcean Vasile-Marian, cetățean român (…), în calitate de asociat unic deținând 100% capitalul Social al NEVA TOWER RESIDENCE – S.R.L., o societate înființată și care funcționează în conformitate cu legislația din România, cu sediul social în România, jud. Cluj, mun. Cluj-Napoca, str. Ploiești nr. 17-19, (…) și subscrisa 2. MAURER IMOBILIARE – S.A., o societate (…), legal reprezentată de dl Creța Marius-Nelu – Administrator, în calitate de invitat și viitor asociat al Societății, având în vedere:

– Contractul de Asociere din data de 1.11.2018 încheiat printre alții de dl Băgăcean Marian și Maurer Imobiliare având ca obiect dezvoltarea de către Societate pe terenul situat în România, mun. Cluj – Napoca, Piața Abator nr. 1, în suprafață de 2.160 m.p.,(…), a unui proiectul imobiliar rezidențial si comercial „Proiectul”. (…) Se aprobă prin prezenta cesiunea, la valoarea nominală, de către asociatul MAURER IMOBILIARE – S.A. către asociatul BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN, a unui număr de 62 de părți sociale ale Societății, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 620 lei. (…) DI BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN deține 152 de părți sociale, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 1.520 lei, b) Dl MAURER SIMON-ANDREAS deține 248 de părți sociale, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 2.480 lei. Participarea la beneficii și pierderi a asociaților Societății este următoarea: a) Dl BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN participă la beneficiile și pierderile Societății în proporție de 38%; b) DI MAURER SIMON-ANDREAS participă la beneficiile și pierderile Societății în proporție de 62%”, se arată într-o notă publicată în Monitorul Oficial.

Daw Bența România este un producător de materiale profesionale pentru finisaje în construcții cu sediul în Sâncraiu de Mureș. Cel mai probabil, Maurer nu i-a plătit lui Bența materialele de construcție cumpărate pentru proiectul imobiliar din Târgu Mureș. Nu este însă prima situație de acest gen cu care se confruntă partenerii de afaceri ai dezvoltatorului Maurer, în decembrie 2019 un producător de betoane din Brașov a procedat la fel, reprezentanții firmei lui Maurer susținând atunci că nu au plătit betonul (livrat timp de o lună!) pentru că era prost calitativ. Ulterior, după ce producătorul din Brașov  i-a cerut insolvența, părțile s-au împăcat (în traducere, Maurer a plătit).

Simon Andreas Maurer (53 de ani), originar din satul Laslea (jud. Sibiu), este cetățean german (familia sa a plecat în Germania în timpul comunismului), a revenit în România prin 2005 și s-a implicat în dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Locuieste in Erlangen.

Maurer  controlează și o televiziune (A7) și susține că a investit peste 3 milioane de euro în dezvoltarea medicală și că deține “vaccinul, care nu are legătură cu nici un vaccin chimic, are legătură cu ceva biologic” pentru… noul coronavirus (COVID-19) și că poate să-l producă în 6 săptămâni, „dacă s-ar vrea”. Dar pentru asta are nevoie de un mic ajutor de la Guvern, care să-i aducă noul coronavirus (pentru că Guvernul ar putea face asta gratuit, iar pe el l-ar costa încă 800.000 de euro).

Tot la televiziunea pe care o controlează, prin Vision Broadcast (sereleu deținut de soția sa și de administratorul firmei sale, Maurer Imobiliare), Maurer a susținut că a inventat soluția pentru eradicarea foametei mondiale, printr-un baton proteic “de 4 ori mai eficient decât orice baton proteic care există în momentul ăsta pe piața mondială”. În acest fel, Maurer poate salva, cu un singur baton proteic, orice viață de pe planeta asta care moare de foame. Sigur, totul are un preț. Implicit și batonul lui Maurer. Costă “1 euro și ceva”.

CEC BANK si LIBRA INTERNET BANK finanteaza Grupul Maurer cu 136 MIL RON

Maurer a investit 4 milioane de Euro în cercetare și a semnat protocoale la nivel global în domeniul medicinei alternative, cu implicații venind din partea unor universități din Australia și Anglia.

Natura produselor are deocamdată caracter confidențial, dar Simon Maurer a dezvăluit că există soluții pentru boli auto-imune, inclusiv pentru boli rezistente la antibiotice.

Cum reușește ”antreprenorul în serie”, Simon Maurer, să se dedice tuturor proiectelor?

”Am încredere în oameni”, la care adaugă faptul că gestionarea timpului și o dietă echilibrată fac diferența.

Maurer deține un restaurant vegan în Brașov – care, înainte de pandemie, era centru de sănătate.

Simon Maurer vorbește despre lansarea internațională a aplicației ”Good App” care facilitează depistarea profesioniștilor în funcție de zona unde se află utilizatorul.

”Good App” a fost deja lansată în România, iar peste 2 luni va fi lansată și în Anglia și Germania.

Televiziunea nu atrage fonduri din publicitate momentan, însă „plănuim atragerea de fonduri din publicitate după cel puţin o lună de la demarare. Dorinţa mea este ca în 5 ani să ne descurcăm pe cont propriu”, a declarat Cornel Dărvăşan. Deşi postul a fost lansat exclusiv pe internet (difuzare în direct pe Facebook, Youtube şi pe site-ul oficial al postului), planurile de viitor includ trecerea acestuia pe cablu „după minimum 6 luni”.
De ce A7 TV? Numele televiziunii are o simbolistică spirituală. „Litera «A» este prima din alfabet şi reprezintă divinitatea. Cifra «7» este cifra perfecţiunii, suntem guvernaţi de o lume în care această cifră reprezintă perfecţiunea. Sunt şapte note muzicale, şapte culori ale curcubeului, în Biblie se vorbeşte despre ziua a şaptea ca ziua de închinare. Postul îşi propune să transmită valori creştine, bine, adevăr, frumos, în media românească”, a spus Corneliu Dărvăşan. Temele propuse de programe sunt despre spiritualitate, medicale, culturale şi educative sau de cooking şi se adesează unui public ţintă cuprins între 16 şi 45 de ani, a mai explicat Dărvăşan.
Echipa care lucrează la proiect este formată din 30 de persoane, dintre care 19 realizatori de emisiuni, şi mai mulţi colaboratori. Cornel Dărvăşan are o experienţă de 10 ani în televiziune. A fost realizator de emisiuni cu temă religioasă la Realitatea TV, Tele7abc, Speranţa TV, TVS Oradea şi Light Channel TV.

Cornel Dărvăşan cânta. Mihai Gâdea era prezentator

Se spune că am fost coleg de bancă cu Mihai Gâdea. Este un adevăr, nu mi-e ruşine de lucrul ăsta, dar nici nu vreau să fiu recunoscut toată viaţa drept colegul lui Gâdea.

Noi am fost foarte buni prieteni, am făcut nişte turnee în America, şi acum mai comunicăm, dar fiecare are problemele lui. Eu am cântat într-un grup vocal şi Mihai venea să prezinte, era un show-man. Era muzică creştină, chiar şi muzică tradiţională românească.

Prin 1999-2000 făceam turneele cu Gâdea. Am primit turneul pentru că am început să facem un CD şi un antreprenor american ne-a auzit, antrenprenorul se numea Steve Darmody, era un artist creştin care avea propria agenţia, ne-a invitat să facem un tur prin toată America.”

afaceristul care a făcut ultima ofertă de cumpărare a lui Dinamo. ”Dădeam pe loc 7.000.000 de euro”, spun surse apropiate lui Simon Maurer.Om ce se respectă și deține un elicopter, patron de televiziune online, Maurer face o academie de fotbal în Brașov (fiul lui de 8 ani joacă la o echipă de juniori locală) și e implicat activ la AS SR Brașov, una dintre echipele care continuă în Liga 4 tradiția fotbalului de sub Tâmpa.
În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc miercuri, la Stadionul Tineretului, Bruce Snead, Chief Executive Officer (CEO) la Maurer Imobiliare, a prezentat planurile pe care le are cu AS SR Braşov. Americanul spune că deciziile majore în activitatea clubului îi vor aparţine şi a precizat că Simon Maurer rămâne, în continuare, implicat în acest proiect fotbalistic. ”Ca şi CEO la Maurer Imobiliare, eu voi lua deciziile finale la echipa de fotbal. Simon Maurer este implicat în acest proiect şi el m-a delegat să conduc activitatea acestui club. Vasile Dochiţa va asigura conducerea executivă a clubului, iar prima decizie majoră pe care am luat-o a fost cea de aducere a lui Florin Stângă ca antrenor. Am discutat şi cu reprezentanţii suporterilor, vom colabora cu ei şi cu siguranţă vor avea un rol în club. Scopul principal este să ducem echipa în eşaloanele superioare, dar nu oricum, ci totul pe o fundaţie sănătoasă, adică să facem lucrurile corect. Fotbalul are un rol important în strategia noastră, pentru că vrem să dăm ceva înapoi comunităţii. Primăria Braşov a fost de partea noastră în acest proiect şi sunt convins că vom colabora fără probeme şi în ceea ce priveşte brandul FC Braşov şi infrastructura, pentru că sunt multe lucruri de rezolvat după intrarea în faliment a clubului braşovean“, a spus Bruce Snead.

Sa incepem insa cu dezvoltatorul, celebrul Simon Maurer, aflat sub ancheta DNA pentru mita data primarului Maricuta de la Selimbar ca sa isi poata construi „imperiul”. De notat faptul ca la Sibiu a vandut apartamente in blocuri construit inainte de a obtine autorizatie de constructie. Tare sunt curios cam cum mai sta treaba cu terenul pe care au fost ridicate blocurile, pentru ca DNA-ul  pus sechestru pe toate terenurile primarului .
Sper ca procurorii DNA sa finalizeze ancheta si sa lamureasca treburile in care e varat cel care face parada peste tot de cinste, onestitate si valori crestine. Prejudiciu estimat de peste 100 de milioane de euro   Mai multe percheziţii ale procurorilor DNA au loc miercuri în Sibiu şi alte trei judeţe, într-un dosar de corupţie. În Sibiu, percheziţiile au loc la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, la Primăria Şelimbăr, la locuinţa primarului din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, la secretarul din comună, la un specialist în cadastru, un consilier personal al primarului, consilieri locali şi foşti primari sau viceprimari. Se fac de asemenea percheziţii la mai mulţi notari din Sibiu printre care Victoria Bianu, Radu BUcşă, Mariana Tolciu, Tudor Tolciu, Dorin Suciu.    Cercetările se fac sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă , cumpărare de influenţă , abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate. Membrii grupului şi-ar fi creat un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 Euro   Primarul din Şelimbăr este acuzat că ar fi constituit împreună cu persoane din Primăria Şelimbăr care deţin funcţii de secretar, responsabili cadastru, consilier local (Elena Scumpu, Maria Melniciuc şi Ioan Iuga), o grupare infracţională ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare. Potrivit surselor citate, primarul Maricuţa, Elena Scumpu şi Maria Melniciuc ar fi modificat şi falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane, astfel ca prin interpuşi să devină proprietari ai acelor terenuri aflate în zona comercială sau zona de centură a oraşului Sibiu pe care le-ar fi valorificat ulterior la preţuri f mari. Ioan Iuga ar fi valorificat terenurile pentru sume mari de bani şi ar fi despăgubit persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care în procesele intentate aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.
Pe lângă faptul că a cumpărat terenul pentru dezvoltarea ansamblului Avantgarden 3 Sibiu de la interpușii primarului Șelimbărului, Daniel Maricuța, cu scopul de a fi favorizat, procurorii anticorupție susțin că omul de afaceri Simon Andreas Maurer i-a făcut cadou un BMW X6 fiului lui Maricuța. Primar care, suspectează procurorii, a primit nu mai puțin de 61 de apartamente șpagă pentru favorizarea celor care ridică cel mai înalt bloc de locuințe din județ – cel de 17 etaje, din capătul bulevardului sibian Mihai Viteazu.

În afara elementelor de corupție care țin de modul în care au fost ”mătrășite” terenurile moștenitorilor de drept de către grupul infracțional constituit în jurul primarului Șelimbărului, Daniel Maricuța, procurorii DNA de la Alba Iulia cercetează și chestiunea ansamblurilor imobiliare construite în condiții cel puțin dubioase pe teritoriul comunei Șelimbăr. Mai precis, în zona graniței cu Sibiul. Acolo unde, după cum au aflat procurorii DNA, dezvoltatorii imobiliari nu puteau construi decât dacă aveau acceptul lui Daniel Maricuța, care își ”primea partea”. Potrivit documentelor intrate în posesia redacției Turnul Sfatului, procurorii DNA au interceptat convorbiri telefonice în care Daniel Maricuța amenință diferiți dezvoltatori – care ”nu făceau partea” – cu faptul că nu vor putea construi nimic deoarece pe terenurile pe care le-au cumpărat le va fi pusă interdicție de a construi ceva. Interdicția rezulta în urma ”chefului” primarului de a construi acolo o pretinsă grădiniță sau școală sau, pur și simplu, din dorința aceluiași Daniel Maricuța de a declara respectiva zonă una cu destinația de ”parc verde”.

Procurorii DNA au descoperit, însă, și cazuri în care dezvoltatorii imobiliari au acceptat pactul cu Daniel Maricuța. Unul din aceste exemple este al ansamblului rezidențial Avantgarden 3 Sibiu, dezvoltat de către Maurer Imobiliare, societate în spatele căreia se află omul de afaceri Simon Andreas Maurer, originar din Laslea, județul Sibiu. Terenul de aproape 100.000 de mp pe care este acum dezvoltat ansamblul de 1.800 de apartamente a fost cumpărat de firma lui Simon Maurer cu suma de 12,7 milioane de euro. Întreg terenul a fost achiziționat (sau au fost încheiate promisiuni de vânzare) de la interpușii și apropiații lui Daniel Maricuța, care reprezentau interesele acestuia și care, potrivit procurorilor DNA, a garantat ”obținerea ulterioară a autorizațiilor necesare”. ”Se poate observa că la alegerea suprafețelor de teren singurul criteriu de selecție a fost protecția totală din partea primarului Maricuța Ioan Daniel. Acest aspect se deduce din faptul că vizavi de parcelele achiziționate exista terenul numitului K.H., care deși era mai ieftin, potrivit martorilor nu a putut fi niciodată valorificat deoarece i s-a spus că niciodată nu va primi acolo autorizație de construire”, arată procurorii anticorupție. Dar pentru că Maurer a cumpărat teren de la interpușii lui Maricuța, lucrurile au funcționat ca unse pentru dezvoltatorii ansamblului Avantgarden 3. Spre exemplu, Maurer Imobiliare a primit autorizația de construire pentru primul bloc la 25 de zile după eliberarea certificatului de urbanism, perioadă în mod evident prea scurtă pentru a obține toate avizele necesare, susțin procurorii. Aceeași primărie condusă de Daniel Maricuța a eliberat autorizația de construire fără toate avizele necesare și în cazul celui de-al doilea bloc ridicat în cadrul ansamblului în cauză, mai arată sursa citată. În fine, pentru că tot ”erau pe o mână”, pentru cel de-al treilea bloc din ansamblu Maurer Imobiliare nici nu a mai așteptat autorizație de la Primăria Șelimbăr. ”Cu toate acestea, au fost efectuate lucrări în valoare de 286.067,56 lei, au fost achitate integral de către cumpărători două apartamente și pentru alte 33 au fost încasate avansuri”, arată procurorii referitor la blocul B3 din ansamblul amintit. Mai mult, terenul pe care a început ridicarea celui de-al treilea bloc nici nu era încă în proprietatea firmei Maurer Imobiliare când au început lucrările. ”Faptul că cei de la Avantgarden construiesc fără a avea autorizație, încheind deja contracte de vânzare-cumpărare în imobilul nr. 3 era cunoscut de către Maricuța Ioan Daniel încă din luna octombrie 2014, aspect care rezultă din convorbirea cu reprezentantul D.”, arată procurorii anticorupție.

Un BMW X6, alb, pentru fiu

Pentru că a cumpărat teren la prețuri supraevaluate de la Maricuța prin interpuși, Maurer a beneficiat nu numai de protecție, ci și de sprijin din partea grupării constituite în jurul primarului, susțin procurorii. Astfel, viceprimarul Marius Grecu a intervenit pe lângă firme private sau instituții de stat pentru ca dezvoltarea ansamblului să nu întâmpine probleme, a descoperit DNA. Potrivit aceleiași surse judiciare, nici Maurer nu a fost insensibil la doleanțele alesului șelimbărenilor. În urma unui control al inspectorilor Antifraudă de la Sibiu, s-a descoperit că primarul Daniel Maricuța a primit la 1 iulie 2014, fără să plătească un leu, un BMW X6. Mașina a fost înmatriculată pe o firmă la care Maricuța era asociat, iar cel care poate fi încă văzut la volanul acestei mașini este fiul primarului, arată procurorii DNA. ”Autoturismul a fost înmatriculat fără ca Maurer Imobiliare să fi efectuat demersuri în vederea recuperării sumelor de bani sau a autoturismului”, susține DNA Alba Iulia.

 

Șpagă de 1,8 milioane de euro?

Unul dintre cele mai controversate ansambluri imobiliare din județ – blocul de 17 etaje aflat la limita Sibiului cu Șelimbărul – este de asemenea subiect de investigație pentru procurorii DNA. Aceștia suspectează faptul că blocul a primit autorizație și protecție din partea primarului Șelimbărului care a primit la schimb nu mai puțin de 61 de apartamente, cu o suprafață totală de 4.000 de mp. Schema șpăgii pe firul căreia merge acum ancheta DNA este una destul de amplă, având în vedere că aceasta a fost negociată încă de la vânzarea terenului pe care a început construirea imensului bloc. Maricuța a fost implicat în afacere încă de la început, fiind prezent în biroul notarial unde a fost perfectată vânzarea terenului pe care a fost ridicat blocul imens. ”În schimbul eliberării autorizației, dar și a asigurării că ulterior se vor obține avizele, autorizațiile și documentele pentru întabulare, numiții Schotte Gheorghe și Nemulescu Gheorghe au oferit prin intermediari numitului Maricuța Ioan Daniel, cu titlul de mită, un număr de 61 de apartamente în valoare totală de 1.811.660 de euro. Mita a fost disimulată în prețul terenului, prin plata în natură a unui număr de 61 de apartamente predate «la cheie», precum și a unui număr de 61 de locuri de parcare”, suspectează procurorii DNA. Ce a însemnat ”protecția” lui Maricuța în acest caz? Un exemplu ar fi faptul că lucrările la ”lateralele” blocului de 17 etaje au început fără autorizație de construire, susțin procurorii DNA.

În acest moment, declarațiile în presă nu sunt un mijloc de apărare

În chestiunea ansamblurilor imobiliare construite sub ”protecția” lui Maricuța, procurorii DNA numără până în prezent 24 de urmăriți penal. Daniel Maricuța nu a răspuns nici la apelurile telefonice ale redacției Turnul Sfatului, nici la SMS-uri. În schimb, reprezentanții Maurer Imobiliare au transmis un mesaj din partea lui Simon Maurer. ”Vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră și suntem convinși că, prin actul jurnalistic, aveți în vedere clarificarea acestor situații. Însă trebuie să menționăm faptul că actul de justiție este apanajul EXCLUSIV al organelor de urmărire penală și al instanțelor de judecată. Astfel, drepturile și interesele legitime ale unei persoane pot fi apărate EXCLUSIV în cadrul procedurilor reglementate de legile în materie. În momentul de față, declarațiile de presă sau în presă nu constituie un mijloc de apărare și nici un mijloc de probă a nevinovăției sau vinovăției unei persoane, care, în ipoteza existenței vreunei acuzații, se bucură oricum de prezumpția de nevinovăție”, arată reprezentanții Maurer Imobiliare pentru Turnul Sfatului. De cealaltă parte, Gheorghe Nemulescu este unul dintre investitorii care stau în spatele blocului de 17 etaje ridicat în prelungirea bulevardului Mihai Viteazul. Și el este, în prezent, urmărit penal în imensul Dosar Maricuța. ”Este o părere, nu este o certitudine. O suspiciune, să zicem așa. Sută la sută resping aceste acuzații, nu am nicio legătură, nici măcar nu am cunoștință de așa ceva. Cu toată tăria și convingerea. Când ai o asemenea povară financiară, să ridici un astfel de ansamblu, nu ai cum să oferi o astfel de mită. Nu știu cine ar fi nebun să dea o mită de atâția bani. Eu când am intrat în această afacere, era deja eliberată autorizația. De ce aș fi dat bani, prin urmare, când exista autorizație?”, a declarat Gheorghe Nemulescu, pentru Turnul Sfatului. El susține că a devenit investitor în cadrul proiectului ansamblului de 17 etaje după demararea lucrărilor și spune că a ieșit din afacere în vara anului trecut. ”Ceea ce se spune, că s-ar fi dat… nu știu, sincer, nu știu despre ce este vorba… Eu nu am negociat acest barter, cu apartamente pentru teren și așa mai departe, eu am intrat în afacere după”, mai spune Nemulescu. El a mai declarat, printre altele, că nu crede că cei de dinaintea intrării sale în afacere sau cei care au continuat au intrat în vreo combinație ilegală cu Daniel Maricuța. După cum precizează și DNA, toate persoanele implicate în Dosarul Maricuța beneficiază de prezumpția de nevinovăție, până la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile.

Primarul Daniel Maricuţa şi secretara Elena Scumpu au contestat decizia magistraţilor de la Tribunalul Alba prin care au fost plasaţi la domiciliu însă Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca fiind nefondate contestaţiile lor. În schimb judecătorii au admis contestaţia formulată de DNA în cazul lui Marius Lupu, inculpat şi el în acelaşi dosar, astfel că pentru acesta s-a dispus arestul preventv pentru 30 de zile.
“Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia formulată de D.N.A. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, numai în ceea ce priveşte inculpatul Lupu Marius Bogdan pentru care dispus arestarea preventivă pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a acestei măsuri. Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondate celelalte contestaţii formulate în cauză, fiind menţinute măsurile dispuse de Tribunalul Alba cu privire la restul inculpaţilor: pentru Maricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru 30 de zile iar pentru ceilalţi 5 inculpaţi măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.” se arată într-un comunicat de presă al Curţii de Apel Alba Iulia
Această decizie a Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă şi nu mai poate fi contestată.

 

Despre Autor