Șoc :1 milion de euro daune cere Napoca S.A. Primăriei Florești

Șoc :1 milion de euro daune cere Napoca S.A. Primăriei Florești

În luna ianuarie a anului trecut, firma Construcții Napoca, responsabilă cu lucrările de pe strada Eroilor, a reziliat contractul cu Primăria Florești.

Contactat telefonic, azi, Dănuț Canta, director general Napoca S.A, a răspuns întrebărilor dezinvolt : ” Da, știu că miercuri 9 februarie, este termenul limită pentru oferte strada Eroilor din Florești. Nu cred că ne interesează, în condițiile în care am realizat 3/4 din lucrare, iar valoarea totală a lucrărilor era de 8 milioane iar acum, valoarea lucrărilor este de 8,5 milioane. Iar noi nu intrăm în chestia asta…da, legat de următorul proces , în urma analizei și expertizei efectuate,  vom cere 1 milion de euro daune”. 

Napoca SA a câștigat în instanță procesul cu Primăria Florești.

Noua strada Eroilor va trece de la două la trei benzi de circulație, va avea piste de biciclete, trotuar, alevolă, zonă verde

Vor fi modificate lucrările executate in 2020 de la kilometrul 0+600 și până la final, unde se vor demola bordurile noi executate și se va înlocui balastul stabilizat de pe tuburi și casetă. Conform caietului de sarcini, trotuarul de pe partea stângă se va demola integral și se va realiza un trotuar nou, cu lățimea de 2.00 – 2,5 metri, în funcție de spațiul disponibil, iar acolo unde este posibil se va amenaja și o zonă verde.

Compania care a realizat studiul de fezabilitate a stabilit și că firma care va realiza lucrarea va avea nevoie de 25 de angajați: un inginer șef de șantier, doi tehnicieni, două persoane administrativ, zece muncitori calificați, zece muncitori necalificați.

Surse apropiate Primăriei Florești ne informează că firma Lukacom Invest SRL are profilul cel mai potrivit de câștigător al licitației. dotarea tehnică și resursa umană, având în vedere colaboratorii. Dealtfel, firma s-a calificat și la achiziții directe. „Lucrari de instalare de garduri, de balustrade si de dispozitive de siguranta str. Eroilor, com Floresti, jud Cluj, constand in: – achizitie si montaj panou mobil 3500×2000 – 260 buc; – achizitie si montaj baza ciment heras – 261 buc; – achizitie si montaj colier dublu panou mobil – 260 buc; – achizitie si montaj panou informare accesul interzis – 50 buc; -amenajare acces cu piatra sparta grosime 10 cm – 1028 mp; – reparatii rtotuar cu beton C8 / 10 cu grosime de 6 cm – 418 mp; – concolidare mal prin taluzare cu adaos de pamant – 110 m”.  Firma avea 14 angajați în 2020 iar situația financiară s-a inbunătățit în ultimii ani. Firma este deținută de Neluțu Vidrean și Florina Vidrean.

Activistul civic floreștean Cristian Marchiș spunea :

Dacă stăm să ne uităm, suma contractată depășește cea prescrisă de lege pentru achiziții, dar nu depășește suma stipulată pentru lucrări. Practic s-a făcut o achiziție, fiindcă majoritatea sumei respective era prețul gardului în sine, însă primăria a denumit cheltuiala ca lucrare, deși partea de lucrare propriu zis era o fracțiune nesemnificativă a acestei cheltuieli din bugetul local. În consecință rămâne întrebarea dacă nu cumva administrația locală a încercat să faulteze legea și să facă achiziție directă pentru ceva care necesita licitație prin încadrarea greșită cu premeditare a acestei cheltuieli?”, se întreabă Cristian Marchiș.

Termenul de execuție al lucrărilor este de 7 luni din momentul ordinului de începere al lucrărilor.

foto : facebook Bogdan Pivariu

 

Despre Autor