După o infecție postoperatorie de cataractă și un AVC în Spitalul CFR Cluj, a murit

A făcut AVC și a murit, după o infecție postoperatorie în Spitalul CFR, marca Nistor

Au trecut 13 ani de când Chițu Anișoara, s-a îmbolnăvit de cataractă, a fost programată pentru 15 noiembrie 2009 pentru operație, la Secția Oftalmologie a Spitalului CFR.

În noiembrie 2009,  femeia a cumpărat cristalinul și cele necesare operației de cataractă de vis-a-vis de Spitalul CFR, de la Crina Nistor, firma Optinis, intervenția chirurgicală urmând să aibă loc în secția de oftalmologie a Spitalului CFR. Am însoțit-o.  „Exact pe tiparul pe care a operat profesorul Mihai Lucan, ducând pacienți de la stat la clinica lui privată, pe același model de acțiune a mers și familia Nistor, în sensul în care un pacient care venea cu bilet de trimitere la Spitalul CFR, în timp ce era internat, mergea, la îndrumarea unui dintre cei doi doctori, să facă investigații suplimentare imagistice la clinica privată care este plasată exact peste drum. Mai mult decât atât, în cabinetul de consultații oftalmologice din Spitalul CFR există pliante cu ofertele clinicii Optimis a acestei familii, iar în momentul în care în spital nu existau anumite proceduri, aceștia, într-un conflict de interese foarte clar, direcționau pacienții către clinica lor privată. Un exemplu: un cristalin costă în jur de 300 de lei. În clipa în care un pacient cu un glaucom sau cu altă afecțiune avea nevoie de schimbare de cristalin, cei doi soți îndrumau pacientul să îl cumpere cu 2.000 – 2.500 de lei la clinica privată, să mai cumpere ață de sutură de 700 de lei, cu toate că în operație se punea o jumătate de ață. Practic, pacientul primea doar serviciul de manoperă în spital, din partea medicului, care era, în realitate, plătit supraevaluat prin investigații imagistice făcute la clinica privată. Acest modus operandi este foarte frecvent. Medicii de la stat racolează pacienții care vin cu bilete de trimitere și le oferă diferite servicii la clinicile lor private care sunt în imediata apropiere a spitalului unde lucrează.”

Dupa o interventie chirurgicala, ce parea reusita, la cateva zile a inceput infectia. Tratata cu picaturi, apoi internare in sectia de oftalmologie a Spitalului CFR, abia după 25 de zile de la operație.

Au urmat injectii in ochiul bolnav. La ultima dintre ele, Chitu Anisoara a facut AVC, si a iesit pe targă din cabinetul medicului Nistor. Nu mai vorbea, nu se mai mișca. Nu am putut decât să merg într-o toaleta și să urlu ca o fiară ranită.

Au urmat cateva luni infernale, in care trebuia sa o schimb de scutece pentru incontinentă urinara, sa o pun pe scaunul cu rotile si să ii fac duș. Să ii dau sa mănance ca unui copil. Nu puteam comunica, decât prin semne.

Am facut și eu o pneumonie atunci, era greu, nu mă pricepeam.

Statul Român nu avea timp pentru pensionara care lucrase cu academician Raluca Ripan, într-o teză de doctorat privind dezintegrarea izotopului de uraniu 238 în uraniu 235 prin bombardament neutronic. Cercetare care ar fi putut duce în timp, la asigurarea independenței energetice a țării.

Familia Nistor are un cabinet oftalmologic amplasat vis-a-vis de Spitalul CF – Optinis. pe strada Republicii  nr.13. Deputatul Emanuel Ungureanu a susţinut că are informaţii conform cărora medicul trimitea pacienţii pentru investigaţii la cabinetul său.   În răspunsul primit de la Ministerul Transporturilor,  se arată: „Dr Nistor Marius a direcţionat parte din pacienţi în perioada în care aceştia erau internaţi în Spital pentru investigaţii medicale la o clinică privată ce nu avea relaţie contractuală cu Spitalul, în situaţia în care o parte din investigaţiile respective erau contractate de unitate în baza unor contracte interclinice”. Marius Nistor a declarat pentru DSP că nu a existat o relaţie între Spital şi Optinis, „pacientul având dreptul de a alege dacă şi unde să efectueze investigaţiile recomandate, din cauza lipsei aparaturii din spital”.

În perioada noiembrie 2010 – martie 2019, dr. Marius Nistor a permis unui terţ neacreditat, respectiv doamnei Crina Nistor (soţia d-lui Nistor) accesul/efectuarea de manopere medico-chirurgicale în Compartimentul de oftalmologie şi Blocul operator oftalmologie ale Spitalului Clinic CF Cluj în situaţia în care aceasta nu avea raporturi contractuale cu şi/sau repartiţie ca medic rezident”. Din cercetarea Direcției de Sănătate Publică Cluj (DSP) a reieșit că timp de 9 ani, Crina Nistor a participat la majoritatea operațiilor realizate de soțul ei, medicului Marius Nistor. Crina Nistor are diplomă de medic de familie din anul 2014 și de medic oftalmolog din octombrie 2018, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, la momentul izbucnirii scandalului.
Surse din spital susțin că soția lui Nistor efectua și operaţii de cataractă, iar atunci când intervenţia nu reuşea, ea dădea vina pe faptul că pacienţii s-au mişcat în timpul operaţiei. „Se întâmpla atunci când erau pacienţi în vârstă, care puteau fi uşor convinşi că a fost vina lor. Pe de altă parte, e foarte greu pentru un pacient să demonstreze că medicul a greşit sau măcar să ştie cine l-a operat de fapt”. Acesta este, probabil, şi motivul pentru care, aşa cum arată, DSP nu au fost reclamaţii la adresa Crinei Nistor.

Ungureanu: „incompatibilitate şi conflict de interese”

Deputatul Emanuel Ungureanu, cel de la care a pornit cazul, susţine că este o situaţie de incompatibilitate şi conflict de interese: „Ne referim la faptul că soţul şi-a pregătit soţia pentru profesia de oftalmolog fără să existe o autoritate independentă şi neutră care să verifice dacă doamna Nistor şi-a făcut complet stagiile de pregătire. Singurul evaluator al medicului Nistor a fost soţul său. Cât de obiectiv putea să fie? Cum o verifica domnul Nistor? în funcţie de cât de bună era ciorba de acasă?”. Dovada că Nistor Crina practica oftalmologie fără drept la Spitalul este că „după ce am făcut interpelarea publică la ministerul Sănătăţii, doamna a dispărut din spital”, a mai spus Ungureanu.

Deputatul a mai susţinut că DSP nu a investigat acuzaţiile referitoare la faptul că pacienţii veniţi la Spitalul CF erau trimişi la cabinetul privat al familiei Nistor pentru anumite investigaţii. „Voi continua demersurile în legătură cu acest caz. S-a încercat muşamalizarea cazului”, a concluzionat el.     „Răspunsurile doamnei Vlăduţiu sunt de-a dreptul ruşinoase dacă nu ar fi complet iresponsabile. Un şef de disciplină cum este ea ar fi trebuit ca la întrebările reporterilor cu privire la pregătirea doamnei Nistor să fi spus clar şi limpede: „este pregătită să ajute bolnavii în domeniul Oftalmologic sau este doar un criminal în halat alb? Şi să-şi asume responsabilitatea pentru ambele afirmaţii deoarece ea, teoretic, răspunde de pregătirea rezidenţilor”, mai spune deputatul. Ungureanu mai spune că nu a existat niciun cadru didactic universitar care să fi ieşit public şi să fi spus: „Doamna Nistor e medic cu parafă, puteţi să aveţi încredere în ea. Nu şi-a asumat nimeni că a pregătit-o pe această doamnă”.  În ceea ce priveşte DSP, Ungureanu spune că „e o ruşine, nu o instituţie a statului“. „Am primit de la cei din conducerea DSP în calitate de deputat un raport făcut în bătaie de joc, care compilează penibil declaraţiile unor asistente sau ale unor medici din spitalul CFR fără a lămuri dacă această doamnă a avut contract cu spitalul CFR şi a avut dreptul să practice oftalmologia în această unitate sanitară.” 

Deputatul USR a descoperit acest caz după ce a vizitat Spitalul CFR din Cluj „pentru a evalua nevoia de finanțare a acestui spital în ruină. În acest spital sunt tratați mii de pacienți anual.”

El povestea că „în timpul vizitei am fost abordat spontan de câțiva pacienți care erau internați pe secția de Oftalmologie și care mi-au relatat modul inuman în care au fost tratați în sala de operație de un medic specialist oftalmolog pe nume Crina Melania Nistor. Unul dintre aparținători mi-a povestit despre bunica lui că ar fi fost lovită peste cap de către această doamnă doctor, care operează în mod curent, în aceeași sală, împreună cu oftalmologul Marius Cristian Nistor, soțul ei. Motivul acestui gest incalificabil de brutalitate ar fi fost acela că doamna Nistor a sesizat o mișcare a bolnavei în timpul procedurii schimbării de cristalin efectuate de către soțul său”.

Citeste mai mult: adev.ro/pyd8pl

Citește mai mult : https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-23387808-medic-fals-operat-timp-9-ani-spitalul-cfr-din-cluj-cazul-confirmat-autoritati-abia-6-luni-dupa-fost-semnalat-emanuel-ungureanu.htm

Vă rog să trimiteți în regim de urgență, domnule ministru Rafila, Corpul de Control al Ministerului Sănătății și reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a verifica relația suspectă dintre Clinica privată Optinis și secția Spitalului CFR din ultimii 14 ani. Vă rog să verificați dacă, în ultimii 14 ani, doamna Crina Melania Nistor a consultat sau a operat în mod ilegal pacienți cu diferite afecțiuni ale ochiului, însușindu-și în mod fals titlul de medic specialist oftalmolog, până în luna octombrie a anului 2018 când a primit dreptul acesta. Vă rog să verificați protocoalele operatorii și să determinați dacă prezența doamnei doctor a fost consemnată în foile de observație și dacă Crina Nistor și-a luat examenele de specialitate în condițiile stabilite de lege”

La data de 11 martie 2010, Chițu Anișoara a decedat. Nu am știut la acel moment că d-na Crina Nistor nu are o diplomă medicală, motiv pentru care nu am cerut o investigație medicală în speță. Nu e timpul pierdut, în perioada următoare voi publica actele medicale care vor face probabil lumină în această situație care mi-a marcat întreaga existență ulterioară actului medical. 

                                                                                         

 

 

 

Despre Autor