Tratament cu 20 USD, preparat generic, pentru COVID-19

Tratament cu 20 USD, preparat generic, pentru COVID-19

Merck a acordat o licență fără drepturi de autor pentru promițătoarea pilulă Covid-19 unei organizații nonprofit susținute de Națiunile Unite într-un acord care ar permite ca medicamentul să fie fabricat și vândut ieftin în cele mai sărace națiuni, numită Molnupinavir. 

Producătorii de medicamente generice din țările în curs de dezvoltare sunt de așteptat să comercializeze medicamentul pentru doar 20 USD per tratament (un curs de 5 zile), în comparație cu cei 712 USD per curs pe care guvernul SUA a fost de acord să îi plătească pentru achiziția inițială.

Molnupinavir este o soluție inteligentă de ARV folosită în tratamentul HIV. Ea este deja prinsă în checker-ul de la Liverpool, cel mai titrat site de verificare a interactiunilor medicamentoase pentru antiretroviralele utilizate în HIV.

Dacă luăm în calcul  că un bolnav HIV are media de vârstă echivalentă cu un om sănătos, realizăm că tratamentul poate fi soluția pe care o dorim.

Merck a raportat luna aceasta că medicamentul a înjumătățit rata spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu Covid-19 cu risc ridicat, care l-au luat la scurt timp după infectare, într-un studiu clinic amplu. Națiunile bogate, inclusiv Statele Unite, s-au grăbit să negocieze acorduri pentru cumpărarea medicamentului, blocând porțiuni mari din aprovizionare chiar înainte ca aceasta să fie aprobată de autoritățile de reglementare și ridicând îngrijorarea că țările sărace ar putea fi blocate de acces la medicament, mult așa cum au fost pentru vaccinuri.

Se cunoaste rolul tratamentului preventiv cu Prep, in patologia HIV. Se cunoaste Truvada din 2016.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care iau Truvada aveau aproximativ jumătate mai multe șanse de a fi diagnosticați sau spitalizați cu COVID-19 decât cei care iau Descovy sau alte INRT. Nimeni care ia Truvada nu a fost internat la UTI sau nu a murit, vezi sursa. 

Cercetătorii au sugerat că tenofovirul și alte INRT ar putea interfera cu activitatea enzimei polimerazei SARS-CoV-2 (pe care virusul o folosește pentru a-și copia materialul genetic), așa cum o face cu enzima transcriptază inversă a HIV; Truvada, care produce niveluri mai mari de tenofovir în sânge, poate face acest lucru mai mult decât Descovy. Tenofovirul poate avea, de asemenea, efecte imunomodulatoare care reduc inflamația excesivă, ceea ce poate duce la reducerea complicațiilor severe ale COVID-19.

România probabil a făcut probabil toate demersurile necesare achiziționării preparatului,nu-i așa, domnule prim ministru și ministru al sănătății ? Că am rămas cu vaccinul pe stoc, am plătit de nu ne-am văzut și îl donăm cui vrea să se vaccineze.

Despre Autor