Metroul lui Boc izbește în Florești in Kauflandul top 38 Forbes, Dieter Schwartz !

Metroul lui Boc izbește în Florești in Kauflandul top 38 Forbes, Dieter Schwartz !

Lanțul de magazine Kaufland a cheltuit o avere pentru achiziționarea fostei ferme de pui Amareto, aproape 7 milioane de euro. Proiectul metroului le pune însă piedici serioase în calea realizării unui hypermarket, chiar și după ce au obținut din partea autorităților locale un aviz de oportunitate, arată cluj24.ro.

Gigantul se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1 300 magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Dieter Schwartz are o avere de 23,7 miliarde de dolari și este poziționat de Bloomberg Billionaires pe locul 38 în topul celor mai bogați oamenii ai lumii.

Azi a avut loc dezbaterea variantei finale a Studiului de Fezabilitate pentru Metrou. Printre altele, proiectantul, d-l Ionel Oprea, a recunoscut tacit ca va urma și proiectul.

Ce s-a prezentat ? Un proiect picat ca din lună, în care nu există piedici birocratice, solul nu se surpă niciodată deși se sapă gropi cât două tribune ale Cluj Arena, nu există țevi de apă și gaz care să încurce, iar stația de transformare de înaltă tensiune (110 kV) din Piața Mărăști se rezolvă ca la Gigi Becali : pac-pac, uite stația.
Dar halatul, cât e halatul ? Pai uite-așa : Toată șandramaua costă 1700 de milioane de EURO (1,7 miliarde).
Ce vor să facă de început ? Până în decembrie 2026, Sopor – Câmpului cu 9 stații.
Bucata care trebuie făcută până în 2026 costă 800 de milioane. Din ei, cică 300 de milioane vin prin PNRR , 260 pe POR (fonduri UE pe infrastructură), restul credite. Dar siguri-siguri sunt cei 300 de milioane și asta doar dacă actele sunt semnate până în 31.12.2022. Orice problemă, fie în cashflow sau să fie surprize sub pământ, și ajungem la mărirea graficului (adică se lălăie lucrarea).
Daaar … are nevoie și de bani ca sa meargă. Costă 30 de milioane de euro anual și trebuie ajutat cu 12 milioane de euro anual.
Începem din Sopor dar pământul de sub depou e al cuiva dar nu se știe al cui. Din Piața Mărăști pe Aurel Vlaicu – Podul Cehoslovaciei până spre Studium Green se sapă deschis (ditamai șanțurile și gropile).
Așadar, în cel mai fericit caz, dacă se dă drumul lucrării, zona Sopor – Iulius – Cehoslovaciei și Mărăștiul vor fi făcute terci. Dacă ne și alegem cu metrou funcțional, aia … vom fi, vom face, vom vedea, știți discursul.
În cel mai nefericit caz ? Liber la imaginație, ce poate merge prost când ai gropi cât două-trei tribune de la Cluj Arena la 10 metri de blocuri ?
P.S. Pentru un amărât de parking, Primăverii 20, cu nițică săpătură deschisă și oleacă de țiment, s-a depășit termenul cu 16 % (2 luni în plus la o lucrare mică de 18 luni). -Razvan Radu

Despre Autor