septembrie 26, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

De la retrocedare la autorizare, in centrul Clujului, pas-cu-pas, marca Emil Boc(I)

De la retrocedare la autorizare, in centrul Clujului, marca Emil Boc(I)

Nici o instanta romaneasca nu a instituit jurisprudenta referitor la despagubirile incasate de proprietari ai imobilelor retrocedate. Anumite imobile au fost  vanate si retrocedate persoanelor indreptatite. Celor cu adevarat indreptatite. Nepuținta statului român de a soluționa, la 31 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, problema restituirii imobilelor și terenurilor naționalizate de regimul comunist continuă să fie penalizată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

România a fost obligată în 2020 să plătească despăgubiri record de 34 de milioane de euro foștilor proprietari deposedați abuziv, sumă pe care a achitat-o deja, potrivit lui Horațiu Radu, fost avocat al României la CEDO . Suma este mai mare decât cele din ultimii 10 ani la un loc.

În spatele cifrelor se ascund însă povești încâlcite și tulburătoare, drame ale unor familii care mor cu dreptatea în brațe. Anii de procese, zecile de notificări și căile tot mai întortocheate ale legislației, obtuzitatea autorităților le fac viața amară celor azvârliți în stradă din propriile case sau urmașilor lor. Concluzia victimelor cu care a stat de vorbă Europa Liberă: „Statul trage de timp, așteaptă fie să murim, fie să renunțăm”.

Timp de un ciclu procesual, si chiar in cadrul celui de al doilea, pana intr-un punct, legitimarea procesual activa a mostenitorului de pe strada David Ferenc 12 s-a facut cu o copie xerox a unui testament. Casa de la strada nu are decat lumina care intra pe geamurile vechi, printre zabrele de fier. Tiganii care vand aur in zona, spun ca actualul proprietar a platit 160.000 de euro pe 6 camere in centrul Clujului. Si ca doar 3 camere, din casa la strada, a fost inchiriata cu 1000 de euro/luna. O amortizare din chirie in 10 ani, daca mai punem si chiria pentru imobilul din curte. Evident, daca informatia este corecta. Tot pe strada, se vorbeste ca actualul proprietar vrea sa se extinda. Catre casa de la numarul 14. Vom explica si de ce.

Chimista Chitu Anisoara a murit la evacuare  cu sentinta in mana a Curtii de Apel Oradea, in care se consfiintea buna sa credinta in ce priveste cumpararea casei, cat si conduita fara de cusur avuta. Nu i-a folosit, a murit cu dreptatea in mana. Covidul nu aparuse inca. In casa a mai copilarit preotul Felecan Ciprian. Se spune ca e rau sa te legi de preoti, mai ales de cei care au har adevarat. Si un pensionar, cu un caracter deosebit, Doru Caramidaru.

Intrebarea care se pune, este  sentinta prin care casa a fost retrocedata,  legala ? La ceva timp dupa ce a semnat sentinta, judecatoarea Dana Cigan a plecat din magistratura. Procesul a durat din 1998 pana in 2013.

Statul Roman, prin neprezentarea consilierului juridic din Primarie, decat rareori a fost aparat cu viclenie, domnule Boc ?

Ati autorizat in acea curte construirea a 2 imobile. Despre toata aceasta poveste, urmariti serialul de investigatie marca Vocea Clujului.

About Author