Investigatii Știri 

Condamnarea la moarte a pacientilor cu HIV in Romania

„Abordarea complexă a pacientului cu HIV nu se poate face acasă sau în ambulator, sunt multe situaţii în care este nevoie de internare. A bloca cu totul accesul la internare înseamnă că pe unii dintre ei care ajung acum în eşec terapeutic îi condamnăm la moarte”

Federaţia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită autorităţilor să revină asupra deciziei, arătând că pacienţii cu HIV au nevoie uneori de internare imediată, chiar dacă nu pot fi încadraţi în categoria urgenţe majore. Fără investigaţii şi tratament adecvat atunci când apar problemele, în câteva săptămâni se ajunge la deces.

Pasati prin policlinici, tinuti la cozi, cu un tratament pentru 10 zile, bataia de joc din pacienti continua in perioada dictaturii sanitare. Monitorizari CD4 nerealizate, viremii intarziate, lipsa de analiza a comorbiditatilor, superficialiatate, totul sub aparenta protectie a noii zeitati Covid -19.

Licitatii intarziate pentru medicamente, DSP care a deschis un call center covid si nu pricepe altceva, o bataie de joc colectiva.

La Cluj-Napoca, dr. Corina Itu, sefa sectiei HIV incerca sa faca efectiv minuni. Imparte pana la ultima pastila, sa le ajunga la toti, in timp ce observ cum atunci cand deschid subiectul, o lacrima rebela ii scapa doamnei de o sensibilitate deosebita,  care lupta cu o afectiune dura.

Toata furia mea s-a facut farame. Ea, de fapt lupta alaturi de mine si UNOPA pentru drepturile pacientilor. Contraselectia ucide. Cata vreme un profesionist de talia d-nei doctor, este tinuta la nivel de spital doar, cand ar putea coordona programul national.

Federaţia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită autorităţilor să revină asupra deciziei, arătând că pacienţii cu HIV au nevoie uneori de internare imediată, chiar dacă nu pot fi încadraţi în categoria urgenţe majore. Fără investigaţii şi tratament adecvat atunci când apar problemele, în câteva săptămâni se ajunge la deces.

Conform sursei citate, „acest ordin a amplificat şi agravat barierele” privind accesul la diagnostic, tratament şi îngrijiri medicale adecvate, pacienţii cu HIV confruntându-se cu lipsa accesului în spitale, la medicul curant, la analize specifice şi cu riscul de a rămâne fără tratamentul care le salvează viaţa. De la începutul pandemiei spitalele de boli infecţioase s-au închis pentru ei, sunt doar câteva locuri în ţară care aveau circuite separate şi mai puteau interna un pacient cu HIV. Prin acest ordin, practic li se interzice accesul total la îngrijiri medicale şi la medicii lor, au susţinut reprezentanţii UNOPA.

Facem un apel disperat către toţi decidenţii responsabili să ia măsurile necesare pentru ca pacienţii cu HIV să nu fie sacrificaţi pe altarul pandemiei. Abordarea complexă a pacientului cu HIV nu se poate face acasă sau în ambulator, sunt multe situaţii în care este nevoie de internare. A bloca cu totul accesul la internare înseamnă că pe unii dintre ei care ajung acum în eşec terapeutic îi condamnăm la moarte. De multe ori este prea târziu în infecţia cu HIV şi se ajunge la deces, a face asta intenţionat, prin decizia autorităţilor, este inuman si strigător la cer. Vom ajunge să le recomandăm pacienţilor cu HIV să se îmbolnăvească cu COVID, ca sa aibă o şansă să fie trataţi în spitale. Sperăm ca Guvernul şi toţi cei responsabili să înţeleagă că vor răspunde pentru fiecare pacient cu HIV netratat la timp prin măsurile aberante şi nejustificate, pentru că nimeni nu merge la spital în această perioadă daca nu are nevoie imediat de spital”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, la 30 iunie 2021 erau în viaţă 17.012 persoane infectate HIV.

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat, luni seară, că s-a emis un ordin pentru ca toate internările să fie suspendate timp de 30 de zile. Prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate, pacienţilor oncologici sau celor care trebuie să facă dializă.

”Suntem nevoiţi să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităţilor medicale cu paturi suspendă internările pentru intervenţii chirurgicale şi alte tratamente medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi programate”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat.

Excepții

Potrivit acestuia, prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate, celor cu afecţiuni oncologice sau celor cu dializă.

Arafat a mai explicat că managerii distribuie personalul care devine disponibil din acest manevră către structurile care tratează pacienţii Covid pozitiv.

Related posts

Leave a Comment

Taxa auto 2022 devine istorie, dupa caderea lui Catu si a camarilei

Taxa auto 2022 devine istorie, dupa caderea lui Catu si a camarilei

Închide