Studiul vaccinului HIV a fost lansat la Universitatea din Oxford

Studiul vaccinului HIV a fost lansat la Universitatea din Oxford

Studiul vaccinului HIV a fost lansat la Universitatea din Oxford în încercarea de a pune capăt celor „40 de ani de așteptare”
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford din Marea Britanie au administrat primele doze de vaccin potențial HIV participanților, ca parte a unui studiu clinic de fază unu lansat luni.
Studiul, numit HIV-CORE 0052, își propune să evalueze siguranța, tolerabilitatea și imunogenitatea vaccinului HIVconsvX, a spus universitatea. Proiectul face parte din Inițiativa Europeană pentru Vaccinul SIDA, finanțată de Comisia Europeană.

Vaccinul este cunoscut sub numele de „mozaic”, ceea ce înseamnă că poate viza o gamă largă de variante HIV-1 și poate deveni un vaccin adecvat pentru utilizare în întreaga lume.

Oamenii de știință vor administra două doze de vaccin la patru săptămâni distanță pentru 13 adulți sănătoși, HIV-negativi, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care nu sunt considerați cu risc de infecție.
„Un vaccin eficient împotriva HIV este incert de 40 de ani „, a declarat Tomas Hanke, cercetătorul principal al studiului și profesor de imunologie a vaccinurilor la Institutul Jenner de la Universitatea din Oxford.

Acest studiu este primul dintr-o serie de evaluări ale acestei noi strategii de vaccinare atât la persoanele cu HIV-negativ pentru prevenire, cât și la persoanele care trăiesc cu HIV pentru vindecare.

Soluția Oxford funcționează prin stimularea răspunsului imun al organismului prin intermediul celulelor T care ucid agenți patogeni specifici, spre deosebire de majoritatea celorlalți candidați la vaccin HIV, care induc anticorpi creați de celulele B pentru a combate virusul.

HIV atacă sistemul imunitar al organismului și se poate transforma în SIDA care pune viața în pericol dacă nu este tratat.

În 2014, ONU a anunțat o țintă „rapidă” de reducere a numărului de persoane nou infectate cu virusul la 500.000 până în 2020. Cu toate acestea, anul trecut au existat aproximativ 1,5 milioane de cazuri noi.

Echipa de la Oxford se așteaptă să își raporteze rezultatele până în aprilie anul viitor. Există, de asemenea, planuri de a începe probe similare în Europa, Africa și SUA.

https://www.rt.com/uk/528446-oxford-university-launches-hiv-vaccine-trial/

Despre Autor