Troița din Podirei, Florești, la fel de neîngrijită ca și întreaga comună

Troița din Podirei, Florești, la fel de neîngrijită ca și întreaga comună

Jurnal de Florești, 10 iunie 2021.

undeva, cândva…remember Florești,,,

Felicitari Adina Hada si copiilor pt toata daruirea in pastrarea vie a traditiilor stramosesti.

MĂI ROMÂNE NU UITA,
ROMÂNIA-I ȚARA TA….
Un clip filmat într-un loc incărcat de istorie -Tăuți, com. Florești,, alaturi de Șoimii Carpaților Florești.
                                                                                ––––––
Eclipsă de soare 
Astăzi, soarele parcă s-a rușinat de indolența noastră. În prima eclipsă de Soare din acest an vom avea Soarele blocat aproape complet de către Lună, urmând ca azi, 10 iunie, pe cer să rămână vizibil doar un cerc de foc din steaua în jurul căreia orbitează Pământul, relatează Live Science.

Ne bucurăm totuși că s-au depus coroane de flori. Că s-au spus cuvinte frumoase. Dar reci, din perspectiva jurnalistului.

un pic de lac oare găsim, coane ?

E parcă totul atât de trist cu măștile astea…

2021 este anul în care infrastructura floreșteană aduce exact cu troița din imagine. Eroilor, abandonată de Napoca SA, praf care iti intra in toti porii. Gunoaie aruncate pe Someș, gropi,  măști, tristețe, proiecte de care nu mai știm nimic. (Șoseaua de ocolire pe partea de Sud). Nici măcar toți consilierii nu au venit lângă primarul Bogdan Pivariu, care, măcar s-a străduit.

„Ziua de azi este ziua în care ne luăm un moment pentru a reflecta și a mulțumi eroilor neamului românesc, celor care s-au sacrificat pentru ca noi să avem ziua de azi așa cum este ea, cu un soare strălucitor și cu libertate.
Ziua de azi este o sărbătoare națională a poporului român care marchează lupta de-a lungul veacurilor pe front, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Este important să le onorăm acțiunile, deoarece oferă adesea lecții valoroase de curaj și sacrificiu, oferindu-ne o fereastră spre ceea ce înseamnă să ne apărăm țara.
Onor și cinste vouă, eroii neamului nostru! „

Nimeni din conducerea PNL la eveniment. Floreștiul pare gâtuit în conflictul Orban-Oros-Pivariu vs. Câțu-Tișe-Boc. Conflict din care are de pierdut România. Bineînțeles și Floreștiul.

Undeva, cândva, Ziua Eroilor reprezenta ceva extem pentru români. Astăzi, troița la care se depun coroane de flori, a rămas parcă doar în bătaia vântului și a ploii. Lucru pe care îl observi, fără răutate sau efort. Te doare dacă în vene îți mai curge sânge de român.

Să fie de la eclipsă ?

––––––––

17 mai 2018, Floresti

Horia Șulea :

„Ziua Eroilor si Inaltarea Domnului nostru Isus Hristos au fost cinstite la Floresti cu inima. Mai ales ca vorbim de anul Centenarului Marii Uniri!
In zona vremelnicului si nedreptului hotar din 1940-1944, pe locul unde in vara lui 1944 si-au pierdut viata sute de combatanti, azi a fost sfintita o troita. Incepand din acest moment acolo va veghea la viata de dincolo a eroilor troita si ca aducere aminte vor veghea trei catarge pe care flutura tricolorul romanesc.
Multumesc tuturor celor care au onorat cu prezenta cinstirea eroilor neamului, pe putin 500 de persoane, multumesc celor care au facut posibila aceasta zi deosebita, Romani adevarati (majuscula nu e deloc intamplatoare!) și, deloc in ultimul rand, reprezentantilor Armatei / Regimentul 50 Rachete Antiaeriene Andrei Muresianu Floresti, ai Politie / Sectia 6 Politie Rurala Floresti, ai IGSU si ai Politiei Locale.
De asemenea, onoarea si tot respectul fata de senatorul Vasile Ilea (da, PSD, dar culoarea politica nu mai conteaza cand vorbim de romanism si patriotism!) care a fost alaturi de noi in aceasta zi speciala.
Pe troita sta scris
ACEASTĂ TROIȚĂ A FOST ÎNĂLȚATĂ ÎN MEMORIA EROILOR NEAMULUI CĂZUȚI LA DATORIE PENTRU APĂRAREA PĂMÂNTULUI STRĂBUN ȘI ÎNTRU ADUCEREA AMINTE, PENTRU URMAȘII URMAȘILOR LOR. ÎN ACEASTĂ ZONĂ A FOST MARCAT HOTARUL
NEDREPT ȘI VREMELNIC IMPUS DE CĂTRE PUTERILE STRĂINE, ÎNTRE ANII DE TRISTĂ AMINTIRE 1940-1944. TROIȚA A FOST AȘEZATĂ DE CĂTRE PRIMĂRIA ȘI CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI FLOREȘTI ȘI S-A SFINȚIT ÎN JOIA ÎNĂLȚĂRII LA CER A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎN ANUL 2018, LUNA MAI, ZIUA A 17-A, ÎN ANUL CENTENARULUI MARII UNIRI A TUTUROR ROMÂNILOR DE LA 1918.
GLORIE ETERNĂ OSTAȘILOR ROMANI! „

N.r. Voi observați poziția mâinilor, in contextul mastii ? Doar pentru cunoscătorii de programare neuro-lingvistică.

Foto : Facebook/Bogdan Pivariu

Video : Casa de Cultură Florești

 

Despre Autor