Executați-l ! Să fie tras pe roată Horia Șulea, ctitorul Floreștiului modern !

Executați-l ! Să fie tras pe roată Horia Șulea, ctitorul Floreștiului modern !

La începutul secolului al XVIII-lea, se instalează şi în partea centrală a Transilvaniei administraţia austriacă. Stăpâni ai pământului din zonă rămân în continuare nobilii maghiari, dar peste autoritatea acestora se suprapune cea a statului austriac.

Horea şi Cloşca au fost luaţi de călăul oraşului Alba Iulia, Grancea Rokoczi, şi de ucenicii acestuia. Primul a fost legat de patul de lemn, special, în formă de X, Cloşca. Execuţia lui a ţinut aproape o oră, el primind aproximativ douăzeci de lovituri de roată, după care a murit în urma acestei torturi. În acest timp Horea a fost ţinut de ajutoarele călăului, ca să asiste la execuţia tovarăşului său. Cadavrul lui Cloşca a fost dat la o parte şi în locul acestuia a fost legat Horea. Execuţia lui a ţinut mai puţin, după ce a primit câteva lovituri care i-au frânt picioarele, la ordinul lui Friedrich Eckhard, călăul i-a aplicat totuşi lovitura de graţie peste piept. După moartea lui Horea, trupul său şi a lui Cloşca au fost tăiate în bucăţi, iar inimile şi intestinele îngropate la locul execuţiei.

––––––––

Florești, Cluj, 2021 Să fim atenți, săptămâna aceasta Curtea de Apel Cluj urmează să dea verdictul în dosarul de corupție în care Șulea este implicat. Să vedem care este adevărata moștenire lăsată de Horia Șulea floreștenilor

2014 a fost marcat de lucrările de realizare a Parcului de Joacă de la ANL, de o serie de asfaltări, precum cele de pe Colonia de sub Deal, de marcarea Hramul bisericii de lemn din Tăuți, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și slujba de sfințire a căminului cultural, de lansarea unui prim proiect european dintr-un viitor lung șir ( “Accesul romilor pe piața muncii – prioritatea noastră”), precum și de premierea campionilor europeni de la CS Hayashi Activ Florești. Nu trebuie uitată nici Gala Sportului Floreștean, a patra ediție. Dar, cea mai mare realizare a anului, a fost, indiscutabil, introducerea CTP în Florești.

În 2015 a introdus sistemul de plată online prin ghișeul.ro, s-a realizat banda de stocare de pe Eroilor, s-a dat în folosință iluminatul public de pe DN1 Avram Iancu, s-au asfalt străzi precum Andrei Mureșanu, Tineretului sau în Luna de Sus. De asemenea, a demarat proiectul creșei și al modernizării străzii Eroilor și trebuie punctată și achiziționarea autospecialei de luptă incendii și microbuz școlar. S-a dat în folosință terenul multifuncțional de lângă parcul din ANL, pista de alertgare de la stadion și Zona de picnic. Au început lucrările la grădiniță, la școală, a inaugurat un nou punct de colectare selectivă a deșeurilor. Mare bucurie pentru copii, a fost dat în folosință parcul de joacă din zona ANL.

2016 a fost anul finalizării a două poiecte majore: noua grădiniță și stația ISU SMURD. Să nu uităm nici darea în funcțiune a Servciului de Evidență Informatizată a Persoanei. De asemenea, am obținut finanțarea AFIR pentru creșă, am obținut cedarea de către MAPN A Poligonului Mic, am continuat asfaltările din Programul de Asfaltare 19 străzi (Andrei Mureșanu, Fagului, Iazului, Abatorului, Izvorului, Iazul Morii, Colonia de sub Deal, Magnoliei, Narciselor, Sub Cetate 1, Sub Cetate 2, Plopilor 2, Teilor 2, Tineretului, Valea Gârbăului 3, Gilăului (sat luna de Sus), Întreprinzătorilor, Lăbuț, (ambele Luna de Sus), Majesti și Școlii din satul Tăuți) și s-au asfalt și alte străzi, precum str Vidului, Gh Doja, Zona Multiserv sau Zona Florilor. O provocare imensă a fost reabilitarea completă a străzii Cetății 2. S-a realizat pista de alergare de la Stadion, Floreștiul a  fost gazda Excelenței sale, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, domnul Paul Brummell, s-a lucrat la iluminatul public pe mai multe străzi, la introducere în subteran cabluri pe DN1 Avram Iancu și s-a dat în funcțiune mare parte din sistemul de semafoare de pe Avram iancu.

2017 a fost anul retailerilor în Florești, mai multe lanțuri de magazine deschizându/și porțile. De asemenea, a inaugurat Târgul de Crăciun cu patinoar și s-a dat în funcțieune un xerox gratuit la Primărie. A demarat proiectul Centrului Cultural, al reabilitării/asfaltării pe 5 străzi (Cătanelor 1, 2 Porii + Eroilor / Emerald Garden, Carpați), a câștigat un proiect european de 4 milioane de euro, s-a semnat contractul pentru creșă, s-a eliberat certificatul de urbanism pentru Spitalul regional, s-au inaugurat puncte de colectare selectivă tip SIGUREC, s-a continuat realizarea trotuarelor pe Avram Iancu, s-a finalizat podețul de peste Valea Sanaslăului, din zona străzii Fagului. Normal, s-au continuat asfaltările – reabilitările – reparațiile  pe străzi precum Balastierei, Horia, Zona ANL, Cetății 1 și 3, în Tăuți.

2018, Anul centenarului, Dincolo de amplele manifestări legate de Ziua națională, s-a implementat introducerea sistemului complet informatizat de acces în Primărie, introducerea bugetării participative, laboratoarele digitale pentru elevi de la Școala Luna de Sus, asfaltarea și introducerea sensurilor unice pe Drumul de Nord, lărgirea Cetății 1 cu acces dublu în DN, Troița demnă de jertfa ostașilor din vara lui 1944, adjudecarea unui nou proiect european, de 17 milioane lei, darea în funcțiune a semaforului de la Metro, obținerea Ordinului de Merit și Trofeul Ivan Patzaichin,  Recepția Sistemului de Supraveghere Video sau semnarea finanțării pentru Modernizare strada Eroilor ori obținerea parchetului de la FIBA EuroBasket pentru Sala de Sport din ANL.

 2019 a fost anul dării în folosință a noii creșe și a noii școli. Plus introducerea de autobuze școlare. Dar nu trebuie să uităm nici lucrările de conservare de pe traseul Drumului de Legătură Sud, demararea și finalizarea lucrărilor de la parcarea publică de peste 100 de locuri din ANL sau începerea lucrărilor la Parcul de Joacă de peste 15000 mp din Poligon sau la modernizarea străzii Eroilor. Avem de asemenea, începutul investiției publice publică de 1,7 milioane euro la Florești –  Bază Sportivă, asfaltarea de pe Avram Iancu, amenajarea locului de joacă din curtea grădiniței de pe I Rusu, asfaltările de pe Urușagului/Cătănii și Eroilor /Porii – Emerald Garden, donarea către Isu a unei ambulanțe complet echipate șia  unei mașini de intervenție. am ami avut inaugurarea primei clădiri cu fațadă inteligentă din România și prima clădire din Florești de birouri Clasa A, precum și pași în proiectul Autostrăzii Metropolitane și a Metroului-Trenului Metropolitan.

Bineînțeles, pe lângă toate acestea, la Florești, an de an, Ziua Națională, Ziua Armatei și Ziua Eroilor au fost  sărbătorite cum se cuvine. De asemenea, an de an, la Florești, elevii au primit abonamente CTP subvenționate, iar pensionarii abonamente gratuite. Nu în ultimul rând, în fiecare an, în decembrie, Moșul de la Primărie a împarțit cadouri copiilor de la grădinițe și școli. Și trebuie menționate aici și constantele rezultate de excepție ale sportivilor floreșteni, mai ales karateka de la Hayashi Activ (care au dat lumii campioni europeni și campioni mondiali la toate categoriile de vârstă!), precum și o serie de evenimente sportive de amploare.

–––––––––––––

N. R. Pentru toate acestea, pentru bune sau rele, presa ar trebui să îl execute de urgență pe Horia Șulea. Rolul presei a devenit cel de instrument al puterii, nicidecum de oglindă a adevărului. Acest articol vine să facă lumină în întuneric. Horia Șulea a demonstrat că se poate, că Floreștiul a devenit un contraexemplu la exodul în masă al românilor, ajungând să crească în 10 ani, de la 7.000 la 70.000 de suflete. Adevărații români nu sunt necesari în viață, ci pot fi doar consemnați undeva, într-un manual de istorie, scris în modul în care puterea vremelnică, o dorește. Linșarea mediatică a  a devenit obișnuința zilelor noastre, iar tăcerea simbolul lașității. A mai rămas The rule of Law, o garanție a Statului de drept, ca dovadă că sacrificiile înaintașilor nu au fost inutile.

A consemnat Horia Eugen Cristea

Sursa foto : horia-sulea.ro

Sursa text : wikipedia

 

Despre Autor