Diplomele la control ! UDMR își dă afară un deputat, care a mințit în privința studiilor. „Voi servi în continuare comunitatea maghiară”, promite Apjok Norbert

Diplomele la control ! UDMR își dă afară un deputat, care a mințit în privința studiilor. „Voi servi în continuare comunitatea maghiară”, promite Apjok Norbert

Se pare că nu este Mihai Seplecan singur pe lume. Cerem de urgență, deputaților și senatorilor, dar și consilierilor locali care prezintă declarații publice legate de diploma universitară, să își asume acest lucru, prin publicarea diplomei, pe contul de socializare. În caz contrar, vom veni noi cu lămuriri. Începem cu Clujul, deși sunt probabil cazuri în toată țara.

Potrivit Hotnews, Consiliul Permanent al UDMR a decis în ședința de luni retragerea sprijinului politic și excluderea din partid a deputatului, în urma constatărilor Comisiei de Etică și Disciplină.

Sursa citată mai arată că forurile de conducere ale UDMR consideră, printre altele, inclusiv că Apjok Norbert a abuzat de încrederea formațiunii politice în momentul în care și-a asumat în scris renunțarea la mandat, iar ulterior a refuzat să facă aceasta.

Iată și declarația celui prins, în 2 limbi :

HU: Továbbra is a magyar emberek szolgálatában állok
Elfogadom, de – az adott máramarosi helyzetet figyelembe véve – nem tartom a közösség érdekeit szolgáló intézkedésnek a SZÁT azon döntését, mely értelmében érdekvédelmi szövetségünk operatív döntéshozó testülete úgy határozott, megvonja a politikai bizalmat, és megfoszt RMDSZ tagságomtól.
Az ügyről már minden el lett mondva, amit el lehetett mondani. Nyilvánosan elismertem, hogy követtem el hibát, elnézést kértem, és alávetem magam a szankcióknak, de továbbra is dolgozni szeretnék a közösség érdekében.
Abban a pillanatban, amikor letettem a képviselői esküt, a törvényhozásban megváltozott a jogállásom, a 2006 évi 96-os törvény értelmében. E szerint a mandátum gyakorlása közben a képviselő a lakosság szolgálatában áll. Erről a mandátumról szavazással döntöttek a választók. Jelen pillanatban tehát felelősséggel tartozom azok iránt, akik megbíztak a képviselet ellátásával.
Nem lesz előnyösebb a közösségnek és az egész szervezetnek, ha Máramarosban nem az RMDSZ fogja ezentúl képviselni a magyarok érdekeit. Nehezebb lesz a munka mindenki számára. Ebben a pillanatban, figyelembe véve elsősorban személyes felelősségem súlyát, úgy érzem, hogy a szervezet által képviselt értékek sorrendjében nagyon fontos az elnyert képviseleti feladat lehető legeredményesebb megvalósítása, a közösséget segítő hozzáállás, a közösségért végzett munka, a megosztás orvoslása.
A máramarosi szórványközösség az elmúlt négy évben elvégzett munka és eredmények tudatában szavazott számomra bizalmat. Erkölcsi kötelességem tehát folytatni a négy évvel ezelőtt elkezdetteket. Továbbra is minden máramarosi magyar képviselője szeretnék lenni, és a közösség megújulása, a tétlenség megszüntetése, a munka felvállalása érdekében fogok dolgozni.
Dolgozni azért, hogy a gyermekeink gyermekei is magyar iskolába járhassanak, azért, hogy templomainkban továbbra is magyar szót hallhassunk, azért, hogy a magyar kultúrához való hozzáférés ne minősüljön luxusnak vagy a városlakók kiváltságának, azért, hogy vállalkozóink képesek legyenek előteremteni a mindennapok és a közösség jólétének az alapjait, azért, hogy bárhol és bármikor bátran használhassuk anyanyelvünket.
Végezetül megragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindenkinek, aki támogatásáról biztosított az elmúlt időszakban.
Apjok Norbert
Máramaros megye parlamenti képviselője
RO: Voi servi în continuare comunitatea maghiară şi maramureşenii
Admit, dar – ţinând cont de situaţia actuală din judeţul nostru – nu consider o măsură menită să slujească interesele comunităţii decizia Consiliului Permanent al UDMR, cu privire la votul de neîncredere şi excluderea mea din organizaţie.
Despre cazul meu s-a spus cam tot ce se putea spune. Am recunoscut oficial că am greşit, mi-am cerut scuze, şi am declarat în repetate rânduri că mă voi supune sancţiunilor pe care mi le vor aplica, dar nu voi renunţa să lucrez în continuare în folosul comunităţii pe care o reprezint.
În temeiul Legii nr. 96 din 2006, din momentul în care am depus jurământul de deputat, în timpul exercitării mandatului, deputatul se află în slujba cetăţenilor care l-au votat, sau, mai bine spus, în slujba cetăţenilor circumscripţiei electorale. Soarta acestui mandat a fost decisă de către alegători, prin votul lor. Astfel, în momentul de faţă sunt responsabil faţă de cei care m-au votat, care m-au însărcinat să-i reprezint în parlament.
Va fi în defavoarea întregii comunităţi a judeţului, dar şi a Uniunii, dacă interesele maghiarilor din Maramureş nu vor fi reprezentate de către un deputat în culorile UDMR. Va fi o muncă mai grea pentru toţi, nu numai pentru mine. În momentul de faţă, ţinând cont, în primul rând, de responsabilitatea mea personală, cred că în ordinea sarcinilor primează îndeplinirea cât mai eficientă a mandatului câştigat în urma alegerilor, atitudinea de susţinere a comunităţii, munca pentru comunitate, aplanarea divergenţelor şi conflictelor.
Alegătorii din Maramureș, mi-au votat încredere pe temeiul muncii şi a rezultatelor mele din ultimii patru ani. Am obligaţia morală să duc mai departe cele începute în ultimii patru ani. Aş dori să fiu în continuare deputatul comunității maghiare, dar și tuturor maramureşenilor, să reîmprospătez această comunitate, să readuc în prim plan munca, să insuflu un aer nou comunităţii. Voi lucra pentru ca şi copiii copiiilor mei să poată învăţa în şcoli cu predare în limba maghiară, pentru ca accesul la cultură să nu fie un lux sau un privilegiu doar al orăşenilor, pentru ca întreprinzătorii noştri să poată fundamenta temeinic bunăstarea lor şi, implicit, a comunităţii.
În încheiere, aş dori să mulţumesc şi pe această cale tuturor celor, care m-au sprijinit în perioada grea pe care am parcurs-o.
Apjok Norbert
Deputat de Maramureș

Despre Autor