Spitalul negijenței lor – investigație jurnalistică în perioada COVID-19

Spitalul negijenței lor – investigație jurnalistică în perioada COVID-19

 CU SENS arată realitatea în perioada COVID-19, în Republica Moldova.

         Odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19 în Moldova, spitalele au devenit neîncăpătoare. În tot acest timp, la circa 40 de km de Chișinău, peste 200 de paturi noi de spital stau neatinse. Este vorba de blocul 2 al Spitalului de Boli Tuberculoase din satul Vorniceni, renovarea căruia a început încă în 2008. De lucrări s-a ocupat o firmă cu conexiuni la vârfurile puterii, se arată într-un reportaj realizat de proiectul media CuSens.

 

Astfel, potrivit autorilor, cu acest proiect au avut tangențe de-a lungul anilor, actualul deputat socialist Petru Burduja, precum și Sergiu Pușcuța, actualul Ministru al Finanțelor.

Acest spital, aflat la circa 40 de km de Chișinău și care ocupă o suprafață de 37 de hectare, este cea mai veche instituție pentru tratarea tuberculozei din Republica Moldova. Despre modernizarea Spitalul din Vorniceni, de fapt, a celor două blocuri de tratament, destinate pacienților bolnavi de tuberculoză, s-a vorbit prima dată acum 15 ani. Mai exact, în 2005, atunci când numărul cazurilor de tuberculoză a atins un nou record, înregistrând o creștere de trei ori față de anii ‘90. Prin urmare, renovarea instituției a devenit o prioritate a guvernării de atunci, în frunte cu președintele Vladimir Voronin.

Jurnalismul se practică în Republica Moldova. În Romănia nu mai există locuri la terapie intensivă, ca și în Republica Moldova. Iată ce se întâmplă pe glob. Clipul a fost eliminat de pe youtube.

Multe videouri și imagini, postate cu hashtag-ul #FilmYourHospital, arată coridoare și săli goale în spitale din Franța, SUA și alte țări, cu scopul de a demonstra faptul că guvernele exagerează criza epidemiei de coronavirus.

Adrian Wiener, medic coordonator al spitalului dedicat COVID-19 din Grădiște Arad, a declarat că zeci de secții şi spitale întregi stau goale așteptând decizii și avize, iar altele condiționează accesul pacienților de efectuarea testelor pentru COVID-19 chiar dacă nu există nicio suspiciune de boală.

Adrian Wiener a spus că sunt județe, precum Aradul care nu au mai avut vreun caz de infecție cu SARS-CoV-2 de săptămâni de zile și cu toate acestea secțiile stau goale neavând de săptămâni de zile avizul DSP pentru activitate non-COVID.

“Sistemul de sănătate din România este parțial paralizat. Zeci de secții, spitale întregi stau goale așteptând decizii și avize. Altele condiționează accesul pacienților de efectuarea testelor pentru COVID-19 chiar dacă nu există nicio suspiciune de boală, chiar dacă din punct de vedere epidemiologic, acum, transmiterea comunitară este foarte redusă în majoritatea țării”, a scris medicul Adrian Wiener, pe pagina sa de Facebook.

Adrian Wiener a atenţionat că sunt pacienți cu boli cronice nedispensarizate corespunzător, boli neoplazice care evoluează, nedepistate, boli cardiovasculare cu tratamente neajustate de luni de zile şi servicii medicale suspendate fără nicio rațiune epidemiologică.

CBS, Michigan, exploziv :

CBS investigation a demarat o investigație în USA.

Subscribe To Our Newsletter

AUR se pregateste sa castige Florestiul

AUR se pregateste sa castige Florestiul

Închide