Unele vaccinuri Covid-19 pot crește riscul de HIV, avertizează oamenii de știință

Unele vaccinuri Covid-19 pot crește riscul de HIV, avertizează oamenii de știință

       Un grup de cercetători din SUA trage un semnal de alarmă în legătură cu mai multe vaccinuri coronavirus în curs de testare clinică, avertizând că pot crește riscul de a contracta HIV la subiecții care le iau. Cel puțin patru dintre loturile actuale de vaccinuri Covid-19 aflate în curs de dezvoltare în etapa de studiu clinic ar putea crește riscul pacienților de a contracta HIV, potrivit unei echipe de oameni de știință condusă de Susan Buchbinder, profesor la Universitatea din California din San Francisco și șef al Centrului de  Cercetări de prevenire HIV  la Departamentul de Sănătate Publică din San Francisco. Unul dintre vaccinuri este pe punctul de a studia faza 3 în Rusia și Pakistan.

     Buchbinder și colegii ei au experiență directă a acestui efect secundar al vaccinului din cercetările lor anterioare privind un vaccin HIV. Cel mai promițător vaccin  a avut efectul exact opus rezultatului dorit, lăsând oamenii și mai vulnerabili la boală decât au fost înainte.

     „Suntem îngrijorați că utilizarea unui vector Ad5 pentru imunizarea împotriva SARS-CoV-2 ar putea crește în mod similar riscul de achiziție HIV-1 în rândul bărbaților care primesc vaccinul”, au scris ei. Un vector este metoda prin care un vaccin este livrat într-o locație țintă. Unul dintre cei mai comuni vectori utilizați în cercetarea medicală este un adenovirus modificat genetic, un grup de viruși ADN care cauzează de obicei boli oculare și respiratorii. Câteva dintre loturile actuale de vaccinuri Covid-19 în curs de dezvoltare utilizează un adenovirus ca metodă de livrare pentru codul genetic al proteinelor vârf ale coronavirusului, în vederea instruirii sistemelor noastre imunitare pentru a recunoaște și a combate SARS-CoV-2.

       Cel mai adesea, adenovirusurile modificate genetic utilizate ca vectori nu cresc riscul de HIV. Cu toate acestea, unul specific, numit Ad5 (adenovirus recombinant de tip 5), a fost vinovatul care a anulat vaccinul anterior al lui Buchbinder și al echipei sale și se află în centrul controversei privind vaccinul actual. Mecanismul prin care crește riscul de a contracta HIV este slab înțeles, dar pare să provoace sistemul imunitar în așa fel încât să ofere HIV cu mai multe ținte decât înainte, permițându-i să se stabilească în corp mult mai repede. Imunologul Anthony Fauci, care a fost director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din 1984, a avertizat împotriva utilizării acestui vector special în vaccinurile distribuite în zonele cu risc de răspândire a HIV în 2014. În ciuda acestui fapt, companiile din spatele vaccinurilor în cauză susțin că sunt conștiente de problemă și au luat în considerare riscurile în timpul dezvoltării vaccinurilor. De exemplu, ImmunityBio, care își testează vaccinul în prezent în California, înainte de următoarea etapă care va avea loc în Africa de Sud, a susținut că au „dezactivat” genetic vectorul Ad5 din vaccin. Mai multe studii de vaccin au fost deja întrerupte pentru efecte secundare adverse și chiar deces într-un caz.

Subscribe To Our Newsletter

Medicii de familie, loviți dur de o legislație idioată

Medicii de familie, loviți dur de o legislație idioată

Închide