PSD se desființează ?

Eugen Teodorovici a declarat pentru Europa Liberă că decizia de astăzi face parte din planul conducerii interimare a PSD de a-i bloca candidatura pentru funcția de președinte la Congresul extraordinar programat pentru 22 august. Potrivit acestuia, PSD a declarat către Tribunal o conducere, în timp ce pentru a primi banii de subvenție de la Autoritatea Electorală Permanentă, au anunțat conducerea interimară.

Domnii Ciolacu și Stănescu au făcut fals și uz de fals, iar eu voi face plângere penală. Nu accept ca acest partid să fie terfelit de niște infractori. Au însușit o calitate doar pentru a obține bani. Modificările aduse la Statut sunt realizate de o conducere nelegală. Statutul e încălcat în mod clar. Fiecare parte se adresează instanței, dar ei pun în pericol validarea listelor din 18 august pentru locale, pun în pericol existența întregului partid. Parchetul poate cere radierea partidului. Eu sunt președintele interimar al partidului pe legea actuală și pe Statut, sunt președintele CEX-ului”, a declarat Eugen Teodorovici pentru Europa Liberă.

„Știți câte presiuni face domnul Ciolacu în teritoriu, inclusiv cu organizația mea de la Tulcea? Face presiuni să nu primesc sprijin de acolo. Păi cum îți permiți tu să faci, astea sunt acțiuni mafiote, să faci presiuni pentru a nu mi se da sprijinul pentru a nu putea candida la Congres. Care e teama acestei echipe odioase? În 22 august Congresul nu va avea loc pentru că problema în PSD nu e cu validarea sau cu interimatul, problema e de substanță cu echipa Ciolacu – Stănescu. Nu putem câștiga alegerile locale cu echipa Ciolacu-Stănescu. Nu poți să faci Congres online, scrie clar în Statut că se face fizic, iar votul trebuie să fie secret, scrie în lege. Nu va fi nici un Congres al PSD în 22 august”, a fost poziția lui Eugen Teodorovici.

Marcel Ciolacu a depus o listă completă, pe care se regăsesc pentru funcția de prim-vicepreședinte numele Gabrielei Firea și a lui Sorin Grindeanu.

Pe lista lui Marcel Ciolacu se află: Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Mihai Tudose, Radu Moldovan, Dragoș Benea, Doina Fedorovici, Daniel Băluță, Vasile Gliga, Titus Corlățean, Ionuț Pucheanu pentru poziția de vicepreședinte, Paul Stănescu pentru cea de secretar general și Vasile Dîncu pentru funcția de președinte al Consiliului Național.

Ce a contestat Eugen Teodorovici

  • Senatorul dorește alegeri uninominale la Congresul extraordinar din 22 august, nu pe baza unei moțiuni (o listă care va primi un singur vot pentru toate funcțiile din partid)
  • Respectarea Statutului actual, care prevede că funcția de președinte al partidului se alege uninominal. Statutul actual nu prevede funcția de prim-vicepreședinte.
  • Modificarea Statutului să nu producă efecte imediate, ci după ce Tribunalul se pronunță în legătură cu modificările efectuate la Congres.

Avocații plătiți de conducerea interimară au oferit următoarele argumente juridice pentru a securiza candidata lui Marcel Ciolacu și a echipei sale.

  • PSD nu are obligația de a comunica Tribunalului București, în scopul confirmării și înregistrării în Registrul Partidelor Politice, identitatea persoanelor care asigură conducerea colectivă
  • Persoanele care asigură interimatul unei funcții de conducere au aceleași drepturi, prerogative și obligații ca acelea care au fost alese în funcția de conducere devenită vacantă
  • Președintele interimar al PSD are calitatea de reprezentant legal al partidului la fel ca în cazul președintelui ales de Congresul PSD. Pentru a candida ca președinte PSD, președintele interimar nu trebuie să-și dea demisia din funcțiile deținute și care sunt extranee structurilor de conducere din cadrul partidului. Interdicția cumulului de funcții se referă doar la funcții de conducere în cadrul organelor de conducere ale partidului, la diferite niveluri.
  • Conducerea interimară a PSD este legală, iar interimatul nu este supus înregistrării la Tribunal. Conducerea interimară a fost comunicată AEP în termenul legal de 45 de zile.
  • Listele de candidați nu se semnează de președintele partidului.

Comitetul Executiv al PSD va lua decizia finală în privința candidaților pentru funcția de președinte al partidului.

Sursa : Europa Liberă

Subscribe To Our Newsletter

Nașul Adrian Oros îl “face” doctor în medicină veterinara pe finul Bogdan Pivariu

Pivariu Bogdan, viceprimarul PNL al comunei Florești, județul Cluj, vrea să avanseze la funcția de...

Închide