Constat că este a nu știu câta ară când premierul României îndeamnă la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, ceea ce este un lucru grav și de nepermis într-un stat de drept. Însă văd că, de această dată, premierul nici măcar nu înțelege sensul deciziilor Curții”, a declarat, pentru portalul de știri presacurată.ro, judecătorul CCR Daniel Morar. „Prin deciziile date privind starea de alertă, Curtea nu stabilește obligații în sarcina cetățenilor, ci le protejează acestora drepturile și libertățile fundamentale, iar obligațiile sunt stabilite în sarcina autorităților statului. Prin urmare, Parlamentul, Guvernul și celelalte autorități ale statului sunt cele care trebuie să se conformeze deciziilor Curții, nicidecum cetățenii. Asta ar trebui să înțeleagă prim-ministrul României”, a mai spus fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. Vineri, premierul Ludovic Orban a criticat decizia Curții Constituționale de a declara neconstituționale internarea şi carantinarea pacienţilor COVID-19, obligatorii prin ordin de ministru. Printre altele, acesta a afirmat: „Curtea nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre”. ”Imediat ce am văzut decizia, am structurat o lege. Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile firești”, a spus Ludovic Orban.
Citeşte întreaga ştire: Judecător CCR, după ce Orban a îndemnat să nu se țină cont de hotărârea Curții: „Nici măcar nu înțelege sensul deciziilor”
Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a reacționat la declarațiile făcute de Ludovic Orban, care a făcut un apel sâmbătă la bolnavii de COVID-19 să nu se externeze, în ciuda deciziei CCR, sesizată de Avocatul Poporului, care asimilează internarea acestora cu privarea de libertate și o consideră o încălcare a drepturilor omului pentru a putea impune reglementarea ei prin lege, nu prin ordin al ministrului Sănătății, așa cum a fost dată de guvern.
„Măsurile care vizează restrângerea drepturilor – internarea obligatorie – trebuie luate prin lege. (…) Restrângerea unor drepturi, potrivit articolului 53 din Constituţie, se poate face numai prin lege şi numai când sunt îndeplinite condiţiile de stare de urgenţă, periclitarea sănătăţii. Toate condiţiile acestea există, numai că măsura trebuie luată prin lege. (…) Regret foarte mult că multe din greşelile care se fac pe plan legislativ – eu nu discut de greşeli politice sau de altceva – ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente. Am declarat mai multe acte normative neconstituţionale pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Legislativ, pentru faptul că lipsea avizul CSM, pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Economic şi Social”, a afirmat Valer Dorneanu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.
El a spus că, în prezent, pentru internarea obligatorie, România are reglementări doar în domeniul penal, însă nu şi în cel sanitar.
„Deocamdată, pentru internarea obligatorie noi avem reglementări doar în domeniul penal. În domeniul sanitar nu avem”, a subliniat preşedintele CCR.
Curtea Constituțională echivalează carantinarea cu privarea de libertate (motivare)
Valer Dorneanu a mai afirmat că el nu a auzit ca în Europa să fie criticată o hotărâre judecătorească a „celei mai mari Curţi de Apel din ţară”.
„Se critică ceea ce eu nu am mai auzit în Europa – o hotărâre judecătorească şi nu oricare, ci a celei mai mari Curţi de Apel din ţară. (…) Eu aş întreba la care din ţările europene primul-ministru sau o altă autoritate desfiinţează pur şi simplu Curtea Constituţională? Eu îl respect foarte mult pe primul-ministru şi ştiu ce presiune este pe capul dânsului – şi politică, şi toate pandemiile acestea care sunt – s-a străduit să ia măsuri care se impun, la sfaturile unor oameni foarte competenţi în domeniul medical. De ce nu a luat aceste măsuri legal? Trebuia la început o lege generală şi să nu dea în competenţa ministrului Sănătăţii măsuri de genul restrângerii unor drepturi, a libertăţii şi aşa mai departe”, a arătat Dorneanu.
Potrivit acestuia, atât CCR, cât şi Avocatul Poporului, CSM şi puterea judecătorească îşi fac datoria.
„Este activă doamna Avocat al Poporului şi o respect pentru asta. Nu toate sesizările dumneaei au fost admise de CCR. Deci şi CCR, şi Avocatul Poporului, şi CSM, şi puterea judecătorească – toţi îşi fac datoria. Aflu acum mai nou că nu numai noi suntem duşmani şi cu Avocatul Poporului, ci şi Justiţia”, a comentat preşedintele CCR.
El a precizat că nu este constituţional „în niciun stat de drept” să se dea posibilitatea ca printr-un ordin al ministrului Sănătăţii să se ia măsuri de acest fel.
Ludovic Orban : „Decizia lui Ponta de a o numi pe Kovesi reprezintă o trădare a cetățenilor”
Chiar așa măi Ludovic, nu ?
N.r. Cand te legi de doi dintre oamenii cei mai puternici in lupta anticoruptie din Europa, se cheamă că ti-ai semnat sfarsitul politic
More Stories
„Blonda lui Boc”, din nou „pe felie” !
I-a reținut 24 de ore !
Tancuri Abrams în Ținutul Secuiesc ! Începe !