Renate Weber, avocatul poporului, dar si al lui Soroș !

Renate Weber, avocatul poporului, dar si al lui Soroș !

Soros e un personaj complex, pe cât de convins de beneficiile societății deschise, pe atât de cinic pe alte domenii, dar  l-am crezut întotdeauna când spunea că a considerat că după ce a primit atât de mult de la viață, reușind să aibă o avere impresionantă, a simțit nevoia să ofere ceva în schimb lumii, prin susținerea ideilor democratice și apărarea drepturilor omului în țările care ieșeau din lungi dictaturi.

L-am văzut dialogând cu țăranii noștri din sate de lângă Iași,  beneficiari ai unor credite pe care nu le-ar fi putut obține altfel, bucurându-se din suflet că banii lui îi fac pe oameni să gândească în termeni de dezvoltare individuală, dar și comunitară.

Mai bine de zece ani am fost alături de Soros și de multe din acțiunile lui de a susține societatea deschisă și societatea civilă în țările din Europa Centrală și de Est și în cele din spațiul ex sovietic.

Dimpotrivă, m-am dus alături de el și de echipa lui de la acea dată, mai ales Aryeh Neier, Debbie Harding, oameni pentru care am un infinit respect, tocmai pentru că gândeam la fel ca ei și eram convinsă că era important ca împreună să susținem atitudinile civice și critice față de guverne autoritare sau totalitare.

Mentalitate antiamericană

Cu Statele Unite e o altă poveste. Știu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropos, totuși…e defensiv sau cum? Sunt convinsă că Rusia are un interes major să destabilizeze Uniunea Europeană, inclusiv destabilizând state membre, în diferite feluri, iar noi suntem o bună țintă, dar întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament? Așa pare.

Subscribe To Our Newsletter

Interzicerea site-ului „Justiţiarul” – grav atac la adresa libertăţii presei

Text scris de Ion Spînu în cotidianul.ro: Dacă m-am temut de ceva cînd s-a declarat „Starea...

Închide