Truvada, antiretroviral de prevenție HIV(PreP), în teste la SARS-COV2

Folosirea pe scară largă a antiretroviralelor in protocoalele terapeutice nationale si internationale dă rezultate se pare.

”În primul rând, vom avea acces la Remdesivir, o moleculă care acum este în procedura de testare clinică la nivel internațional și o vom primi și noi pentru teste. În al doilea rând, faptul că România participă la studiile clinice e un avantaj, pentru că nu sunt multe țări înrolate în proiect. Daca studiul se va derula rapid, înseamnă că în toamna acestui an putem avea speranța de a avea un tratament aprobat la nivel global”, arată Rafila.

Autoritatile americane au facut primul pas in preventia SIDA,in 2012,  dupa ce au dat unda verde unui medicament prin care este prevenita infectarea cu HIV. Studiile au aratat ca Truvada reduce riscul de infectare cu pana la 73%, noteaza BBC. Truvada poate fi administrat de cei care sunt expusi la infectie si de oricine ar putea intretine relatii sexuale cu un partner infectat cu HIV, a precizat Food and Drug Administration, autoritatile care reglementeaza piata de medicamente din SUA.

Truvada, luat zilnic, este destinat „utilizarii in scop profilactic inainte de un contact sexual cu un partener avand virusul HIV (virusul imunodeficientei umane), in combinatie cu practici sexuale sigure, cum ar fi utilizarea prezervativului si de alte masuri de prevenire – screening periodic si tratarea altor boli venerice – pentru a preveni transmiterea HIV la adulti supusi unui risc ridicat de imbolnavire”, a mai spus agentia. Aici e vorba de testele periodice de viremie si de CD4 counter, dar si de raportul CD4/CD8. Nu intrăm mai mult în amănunte.

Truvada este creat de Gilead Sciences, companie din California. FDA a precizat ca poate fi luat de cei care au HIV impreuna cu medicamentele antiretrovirale deja existente.

David Hardy, adjunct profesor de medicină lucrând pentru  Departamentul de boli infectioase de la  Johns Hopkins University School of Medicine, a spus că  dacă Remdesivir lucrează bine la infectiile SARS-COV2, Truvada ar putea fi la fel de bun deoarece apartine aceleiasi clase.

Hardy mai arată că este necesar ca Truvada să fie urgent introdusă în studii, deoarece spre deosebire de Remdesivir care este doar injectabil, Truvada prezinta o schema de administrare cu 1 tabletă zilnic.

Două studii clinice sunt efectuate de laboratorul american Gilead, la scară globală. Remdesivir este, de asemenea, parte a studiului European Discovery și a studiului OMS de Solidarity pentru a evalua eficacitatea diferitelor protocoale de tratament. În China, un studiu a trebuit să fie oprit din cauza lipsei pacienților. 

Dr. Jose Arribas,  director cercetare  HIV si alte boli infectioase, lucrand in  La Paz Hospital in Madrid, arată 2 lucruri fundamentale :

  1. Sistemul imunitar al persoanelor cu HIV este asemenea persoanelor varstnice infectate cu SARS-COV2. Dar surprizator, iata ca Truvada lucreaza ca imunomodulator in vitro!
  2. Spania a inceput in 1 aprilie testarea Truvada pe un lot de 4000 de oameni. Daca va fi un succes experimentul, putem vorbi de o incercare de stopare rapida a pandemiei.
Site-ul genocid.ro, a fost închis prin Decizia Ancom nr. 498/16.04.2020

Avand in vedere decizia ANCOM, vom elimina si noi definitiv articolul in care prezentam continutul...

Închide