Poți face sex cât vrei cu partenera ta seropozitivă, fără încărcătură virală !

Un sfârşit al epidemiei de SIDA s-ar putea întrezări după ce un studiu de referinţă desfăşurat în 14 ţări arată că bărbaţii cu HIV care au urmat un tratament constant şi eficient cu medicamente antioretrovirale nu şi-au mai infectat partenerii. Pentru ca infecţia să dispară este nevoie însă ca toate persoanele cu HIV să urmeze un astfel de tratament complet, conform aceleiaşi surse. Studiu desfăşurat pe aproape 1.000 de cupluri de sex masculin din Europa în care unul dintre parteneri a primit tratament de suprimare a virusului arată că nu au mai existat cazuri de transmitere la partenerul HIV-negativ, în condiţiile unui sex fără prezervativ.

În ultimii 11 ani s-au efectuat mai multe studii clinice, care au analizat impactul pe care tratamentul anti-HIV îl are asupra transmiterii virusului. Studiile PARTNER și PARTNER 2 au raportat ZERO transmiteri de la persoanele HIV pozitive, care își iau tratamentul conform prescripției, către partenerii lor HIV negativi. Aceasta după ce cuplurile înrolate în studiul clinic au făcut sex de mai mult de 58.500 de ori, fără a folosi prezervative.

Ce înseamnă Nedetectabil?

Primul “N” din N = N este pentru “nedetectabil”. Persoanele care și-au luat în mod consecvent tratamentul ARV ajung la o încărcătură virală nedetectabilă. Concentrația de virus este atât de scăzută, încât testele medicale, mai exact analizele de sânge, nu detectează HIV în sângele testat. Nu este același lucru cu vindecarea HIV, înseamnă doar că virusul nu este detectabil.

Testarea încărcăturii virale se face în laborator și măsoară numărul de cópii HIV într-un mililitru de sânge.

Atunci când o persoană spune că este Nedetectabilă, literalmente înseamnă că a ajuns într-un punct în care virusul nu este detectabil și că nu poate transmite HIV partenerului sexual.

Ce înseamnă Netransmisibil?

Al doilea “N” este prescurtarea de la Netransmisibil. Când cineva ia tratament ARV și are o încărcătură virală nedetectabilă timp de șase luni, nu poate transmite HIV pe cale sexuală. Prin urmare, chiar dacă este purtătoare a virusului, persoana nu transmite.

Cum se atinge nivelul de Nedetectabil? 

Pentru ca nivelul N = N să fie atins, este nevoie ca pacientul să fie aderent la tratament (să îl ia exact așa cum i-a fost prescris de către medicul curant), să îi fie testată frecvent încărcătura virală (concentrația de virus din sânge) și să respecte toate programările pentru monitorizare și îngrijiri medicale.*

Ei bine da, dacă ai o încărcătură virală nedetectabilă, poți face sex fără prezervativ și nu vei transmite HIV – dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să renunți la folosirea prezervativului. N = N previne doar HIV. Având o încărcătură virală nedetectabilă nu înseamnă că ești protejat de contractarea altor infecții cu transmitere sexuală (ITS-uri) sau de o sarcină nedorită.

Pot lua HIV de la cineva Nedetectabil?

În istoria epidemiei HIV, nu există nici o confirmare care să ateste că o persoană HIV+ nedetectabilă a transmis HIV partenerului sexual. Nici una!

Cum comunicăm despre N =N

Aceste informații pot influența direct diverse aspecte ale vieții cu HIV, cum ar fi stigmatizarea HIV, sănătatea sexuală și reproductivă, prevenirea HIV, criminalizarea și accesul la tratament și servicii medicale. Din această cauză este foarte important modul în care comunicăm despre N = N. N = N nu poate fi asociat cu exprimări de genul ”risc aproape de zero, risc mic etc”. N = N presupune risc zero. Știința a dovedit în ultimii 11 ani că persoanele care trăiesc cu HIV, care au viremie nedetectabilă, nu transmit virusul pe cale sexuală.

Singurele expresii adecvate sunt cele ca: “nu pot să transmită”, “nu pot transmite”, “nu există riscuri” și “nu exaistă nici un risc în mod efectiv”. Peste 800 de organizații din aproape 100 de țări, inclusiv zeci de departamente de sănătate publică din America, utilizează acum fraza N = N într-un mod corespunzător.

Paradoxal, o femeie seropozitiva normala u incarcatura nedetectabila, e mult mai sigura decat una care are HIV si nu stie, sau transmite HIV din razbunare.

Despre Autor