TOP 10 

DAB + va deveni obligatoriu în UE, iar noi am prevăzut asta !

 

Parlamentul European a votat adoptarea Codului European al Comunicațiilor Electronice, care impune ca toate radiourile de pe mașinile produse în Uniunea Europeană să poată receptiona semnalul digital (DAB). Această obligație vine ca o dotare suplimentară a aparatelor radio, fără a elimina posibilitatea acestora de a recepționa semnalul FM sau AM.

Directiva va merge acum spre aprobarea oficială a Consiliului, urmată de publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, moment în care directiva intră în vigoare.

Normele trebuie apoi transpuse (în termen de doi ani) în legislația națională a fiecărei țari, obligând producatorii auto de pe continent care vând sau închiriază în UE, să respecte directiva.

În plus, directiva formalizează consimțământul UE pentru ca statele membre să introducă norme care să facă mai rapida trecerea la semnalul digital terestru (DAB). WorldDAB spune că acest lucru se întâmplă deja, Italia introducând în legislația țării un articol care impune ca toate radiourile noi să aibă capacități de receptie digitala până la 1 ianuarie 2020. Franța a promis să adopte o lege similară după ce acoperirea DAB+ a țării depășește 20% din populație.

Patrick Hannon, președinte, WorldDAB„Este o dovadă clară că DAB+ este văzut, la nivel pan-european, ca platformă de viitor pentru radiodifuzori. Codul adoptat va oferi un impuls puternic pentru adoptarea DAB+ de producatorii auto din întreaga UE – și se va aplica în mod egal statelor membre cu piețe DAB stabilite, dar și celor aflate în primele faze de dezvoltare. Pentru dispozitivele destinate consumatorilor, prezența directivei oferă o lumină verde oricărui stat membru, având în vedere necesitatea ca receptoarele să aibă capacitate de receptie digitală. „

Codului European al Comunicațiilor Electronice adoptat de Parlamentul European poate fi citit aici.

Related posts

Călin Popescu Tăriceanu dă de pământ cu LCK

„Eu sunt bucuros ori de câte ori un reprezentat al României ajunge să ocupe o poziție importantă într-o instituție europeană,...

Închide