Scrisoare deschisă doamnei Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Interne

 

Stimată doamnă Ministru,

vă scriu în speranța că cineva va citi. Rolul presei este de a semnala situații deosebite, mai ales în comunități care se dezvoltă exponențial. Comuna Florești din județul Cluj, are o secție de Poliție, în care își desfășoară activitatea cu înaltă ținută profesională,un număr de aproximativ 20 de cadre de Poliție.

Siguranța vieții a aproximativ 54.000 de floreșteni este asigurată de aceste 20  de cadre ale MAI, alături de Poliția Locală, care în momentul de față este condusă de primarul în exercițiu, Horia Șulea, în lipsa unui conducător al Poliției Locale Florești.

Activitatea acestor oameni este o misiune imposibilă. Actiunile de preventie, interventiile care sunt intr-un număr extrem de ridicat sunt puse in pericol de efectivele extrem de mici ale aparatului local MAI.

Activitatea complexă, intr-o comunitate heterogenă, in absenta unei legislatii care sa permita retinerea celor tulbura linistea publica, in forma continuata, genereaza doar amenzi elementelor antisociale, acestia neavand de gand oricum sa le plateasca.

Consumul de substante interzise, lipsa bugetelor antidrog, escaladarea violentei  pe fondul consumului de alcool, violenta domestica, sunt elemente zilnice in atentia Sectiei 6 Politie Floresti.

Daca media in Romania este de 300 de poliţişti la 100.000 de locuitori, adica 3 politisti la 1000 de locuitori, iata ca la Floresti situatia este incredibilă. Ar trebui daca mergem pe aceasta medie sa avem un numar de 162 cadre de politie.

Deci in loc sa avem 162 cadre de Politie, la Floresti, avem 20.  Nu stiu daca acest calcul este bine facut, deoarece alocarea cadrelor MAI se face probabil dupa un algoritm bine definit. Diferenta este totusi uriasa.

Cetatenii isi doresc cu ocazia Sarbatorilor de Iarna, liniste si siguranta. Rugamintea mea de cetatean, jurnalist, este sa va aplecati asupra celor semnalate, cu responsabilitatea pe care v-o confera inalta demnitate pe care o detineti in Romania.

In speranta ca veti dispune masurile adecvate in urma citirii acestui articol de presa, va doresc un An Nou Fericit !

Cu stima si aleasa pretuire,

Horia Eugen Cristea

 

Despre Autor