Secesioniștii care vor autonomia Transilvaniei să citească aici !

Motto : ”O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, dar o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr”, spunea Goebbels, Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist.

Cam 40% dintre taxele contribuabililor mici și mijlocii provin din București și Ilfov, în timp ce moldovenii, oltenii, muntenii și dobrogenii, pe de o parte, respectiv ardelenii, bănățenii și cei din Maramureș, pe de alta, contribuie doar cu câte 30% din suma totală., asta in 2017. Sumele adunate de ANAF sub formă de taxe, impozite şi accize şi raportate la numărul de locuitori desenează o hartă fidelă a dezvoltării economice a României. Pentru a evita distorsiunile, au fost luaţi în calcul doar contribuabilii mici, respectiv cei mijlocii (până acum câţiva ani, în această din urmă categorie se încadrau firmele care aveau o cifră de afaceri de maxim 50 de milioane de euro anual; la acest moment criteriile sunt mai complexe). La fel ca în urmă cu cinci, zece sau douăzeci de ani, Bucureştiul stă cel mai bine la ambele categorii, fiind urmat, la distanţă semnificativă, de judeţe cu centre economice puternice, situate cu precădere dincolo de Carpaţi.

Astfel, micii contribuabili din Capitală au virat anul trecut la bugetul de stat o sumă echivalentă cu 9.330 de lei pentru fiecare locuitor al Bucureştiului. Urmează, la mare distanţă, judeţele Ilfov (cu 4.630), Braşov (cu aproape 3.900) şi Sibiu (cu 3.350 de lei). Cel mai probabil poziţii fruntaşe în clasament ar ocupa şi judeţele Cluj (unde, conform ultimelor date disponibile, s-au colectat în 2015 de la contribuabilii mici plus cei mijlocii peste 6.200 de lei pe cap de locuitor), Timiş ori Constanţa (pentru ultimele două neexistând, din păcate, statistici de acest gen). La celălalt capăt al clasamentului se află judeţe precum Vaslui (unde sumele colectate de la micii contribuabili au totalizat 1.393 de lei pe cap de locuitor anul trecut), Teleorman (cu 1.505), Botoşani (cu 1.511) şi Olt (cu 1.614 lei per capita).

Dacă introducem în calcul şi contribuabilii mijlocii (circa 18.000 de firme la nivel naţional) vom observa că nu se schimbă mare lucru şi că discrepanţele între marile centre urbane, pe de o parte, şi oraşele mici plus mediul rural, pe de alta, respectiv între Ardeal şi Banat şi restul ţării rămân semnificative. Tot Capitala este lider detaşat al clasamentului şi la această categorie. În Bucureşti-Ilfov s-au colectat anul trecut de aceste două categorii de plătitori de taxe 43,4 miliarde de lei (respectiv aproape 17.400 de lei pe cap de locuitor), în timp ce din regiunea Centru (formată din judeţele Braşov, Sibiu, Mureş, Covasna, Harghita şi Alba) s-au adunat 12,4 miliarde de lei (adică puţin peste 4.700 de lei pe locuitor).

La capătul opus al clasamentului se află regiunile Nord-Est (cele şase judeţe din nordul şi centrul Moldovei), cu 9,9 miliarde de lei încasări la buget (adică doar 2.530 de lei pe locuitor) şi Sud-Vest Oltenia, cu 6,2 miliarde de lei virate la vistieria naţională anul trecut (respectiv 2.837 de lei pe locuitor). Regiunea Sud Muntenia, cu 10 miliarde de lei însemnând 3.069 de lei per capita nu stă nici ea prea grozav. Cât despre regiunile Vest şi Nord-Vest (cuprinzând Banatul, Crişana, Ma­ra­mureşul şi jumătatea vestică a Ardealului), aici ultimele date existente sunt din 2015, când s-au înregistrat niveluri similare ale veniturilor la buget pe cap de locuitor: 3.841, respectiv 3.891 de lei.

Așadar, dacă defalcăm în două țara, după logica secesioniștilor, ”Transilvania” cu cele 16 județe și ”Regatul” cu cele 25 de județe inclusiv Bucureștiul, avem:

1. ”Transilvania” cu 32,43 % din PIB

2. ”Regatul”  cu 67,57 % din PIB

Unde este superioritatea clamată de secesioniști? Cum susțin cele 16 județe ale ”Transilvaniei” România, când cifrele ne arată fără echivoc că fiecare regiune are un aport normal, pe măsura dimensiunilor teritoriului și numărul locuitorilor săi.

Urzeala din spatele solicitărilor de autonomii fiscale, economice se structurează pe premize false, chiar ordinare, dar îndeosebi se bazează pe neștiința și ignoranța multor români, și a celor mai mulți minoritari care vor să’și crească potența numerică într’un alt stat, în care de la 4-5% să salte la peste 15%.
Pentru acești adepti ai autonomiilor regionale pe baze economice, cum este cea a minoritarilor, prezentăm niște cifre, ca să înțeleagă toată lumea cât de deplasate și mincinoase sunt „argumentele” lor. Acești urzitori susțin aberant ca:

„Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova și Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare (?!!! n.m.). Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s’ar putea autosusţine.”

”O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, dar o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr”, spunea Goebbels, Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist.

Sursa : capital.ro

 

Despre Autor