Lecție de drept internațional pentru cei ce se pretind cunoscători

 

O problemă de drept internațional a fost generată de autoturismul având numere de înmatriculare MUIEPSD.

Comunicat al Poliției rutiere române :

INFORMARE

Astăzi, în jurul orei 06.00, un echipaj de poliție al Brigăzii Rutiere din cadrul D.G.P.M.B., aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani.

Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea declanșării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situației juridice în ceea ce privește regimul de înmatriculare și circulație și a vehiculului pe drumurile publice.

În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulație în România”, faptă prev. și ped. de art. 334, alin. (4) din Codul Penal.

În continuare, polițiștii subunității noastre efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pentru stabilirea situației de fapt și a regimului de circulație internațională pe teritoriul statelor Uniunii Europene.

”Totodată, art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (…)” context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează și în bazele de date”.

Stupoare, Convenția de la Viena a fost modificată

Mihai Politeanu arată :

2014: Regatul Belgiei propune amendarea Convenției de la Viena, astfel încât sub incidența convenției să intre și plăcuțele de înregistrare a mașinilor formate exclusiv din litere.

2016: Amendamentul intră în vigoare. Din 19 septembrie 2016, țările semnatare ale Convenției sunt obligate să recunoască numere de înregistrare formate exclusiv din litere.

2018: Unui cetățean român i se dechide dosar penal pe baza Convenției, sub motivul că numărul de înregistrare MUIEPSD nu conține cifre. Iată declarația soferului postată pe contul lui Mihai_Andrei2024

https://www.facebook.com/andreimarianmihai/videos/292633647962031/

Legislația  la care Poliția rutieră se raporta a devenit nulă de drept.  Orice modificare la o convenție devine opozabilă statelor membre și automat li se aplică, iar o posibilă invocare a netranspunerii in legislatia internă, devine strict o problemă de interpretare al principiului internațional al opozabilității.Urmând aceste reguli de interpretare, părţile  pot folosi diferite metode de interpretare, comune oricărei interpretări juridice:interpretarea gramaticală, logică, istorică sau sistematică.
Ele pot folosi diferite principii şi procedee de interpretare, cum ar fi : argumentul per a contrario; argumentul reducerii la absurd; principiul după care prevederile speciale derogă de la cele cu caracter general etc.

Convenţia de la Viena asupra dreptului tratatelor din 1969 formulează acest principiu astfel: „ Orice tratat în vigoare leagă părţile şi trebuie executat de către ele cu bună-credinţă”.

Notă : Singurele motive invocate pot fi cele de etică. Așteptăm punctul de vedere al Poliției Rutiere. In conformitate cu Legea 61/1991, Art. 2. – Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:

1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice. 
Chiar daca avem legi cat de cat, e greu sa ai legi bune cu oameni fara pregatire serioasa de specialitate. Mai greu e sa te gandesti 13 zile cum incadrezi fapta.

Foto sursa : Facebook :Carmen Dumitrescu, jurnalist

Despre Autor