Premierul Luxemburg-ului: “Cine nu voteaza are dreptul doar sa taca”

epa05348699 Romania's President Klaus Iohannis (R) shakes hand with Luxembourg Prime Minister Xavier Bettel (L) prior to a meeting during a state visit in Luxembourg, 06 June 2016. Romania's President Klaus Iohannis and his wife Carmen Johannis are on a two day visit to Luxembourg. EPA/JULIEN WARNAND

La conferinta de presa comuna sustinuta cu ocazia vizitei Presedintelui Romaniei in Marele Ducat de Luxemburg, premierul Luxemburgului, Xavier Betell a declarat: Cand vad ca in anumite tari exista o rata de participare la vot de 20-30%, atunci cred ca au doar dreptul sa taca”. Reamintim ca in Luxemburg votul este obligatoriu.

“Daca nu suntem pregatiti sa participam la un vot, atunci nu avem dreptul sa mai spunem nimic, pentru ca nu am vrut sa participam”, a declarat marti premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, cu ocazia unei conferinte de presa comune cu presedintele Klaus Iohannis. Bettel a adaugat ca, in opinia sa, atunci cand rata de participare la vot este de 20-30%, cei care nu au votat “au doar dreptul sa taca, pentru ca daca nu au 5 minute sa se duca sa-si exprime dorinta, atunci nu au dreptul sa spuna de ce nu sunt multumiti cu rezultatul”.

 La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca votul obligatoriu nu este o solutie pentru Romania, cel putin nu in aceasta etapa.

Intrebat cum a ajuns Luxemburgul sa impuna votul obligatoriu si daca implementarea a fost dificila, Xavier Bettel a raspuns:

In primul rand as dori sa va multumesc pentru aceasta intrebare. In Luxemburg, la fiecare termen electoral ne intrebam daca trebuie sa pastram sau nu votul obligatoriu. Este o chestiune care reapare pe agenda publica. Le cerem oamenilor sa-si dea seama de sansa pe care o au sa poata vota. In anumite tari oamenii mor pentru a putea vota sau lupta pentru a putea vota, si daca noi nu putem sa ne miscam din pat duminica dimineata, la 5 – 6 ani, pentru a ne exercita dreptul electoral, atunci nu mai avem dreptul decat sa tacem. Daca nu suntem pregatiti sa participam la un vot, atunci nu avem dreptul sa mai spunem nimic, pentru ca nu am vrut sa participam. In Luxemburg am avut aceasta alegere si este inscrisa in Constitutie, votul obligatoriu. Este obligatorie in texte dar nu exista o sanctiune. Doar Parchetul poate urmari pe cineva. Avem o rata de participare de 80%, nu stiu cifrele foarte precis. Desigur, aceasta chestiune exista in documente, insa nu exista pedepse care sa se aplice. Insa, eu cand vad ca in anumite tari exista o rata de participare de 20-30 %, atunci cred ca au doar dreptul sa taca, pentru ca daca nu au 5 minute sa se duca sa-si exprime dorinta, atunci nu au dreptul sa spuna de ce nu sunt multumiti cu rezultatul.

Sunt traditii diferite in diferite tari si cel putin pentru Romania cred ca in aceasta etapa, votul obligatoriu nu este o solutie. Pot sa va spun ca eu am trait si in regimul in care votul a fost obligatoriu si nu ne-a ajutat cu nimic. Pentru schimbarea regimului a fost nevoie, din pacate, de sacrificii mari, si chiar la inceput, dupa revolutie, acesta a fost unul dintre motivele pentru care in Romania nu s-a pledat pentru votul obligatoriu. Cred ca nici in aceasta etapa votul obligatoriu in Romania nu ar schimba fundamental comportamentul alegatorilor. Ceea ce insa cred ca este important este cum actioneaza partidele. Partidele trebuie sa aiba oferte suficient de interesante, suficient de atractive pentru alegatori, pentru ca alegatorul sa mearga si sa voteze pentru ceva. De prea multe ori, in Romania, alegatorii s-au dus si au votat impotriva ceva nu pentru un proiect politic sau pentru un candidat. Deci cred ca noi putem sa imbunatatim prezenta a vot, imbunatatind pur si simplu oferta electorala“, a declarat Klaus Iohannis, intrebat in ce masura votul obligatoriu ar fi o solutie pentru Romania, mai ales in contextul alegerilor locale de duminica, in care prezenta a fost una scazuta.

2 thoughts on “Premierul Luxemburg-ului: “Cine nu voteaza are dreptul doar sa taca”

  1. Acest individ e cretin profund … sa tacem si sa platim contributii din care sa traiasca el si haita lui de pradatori !!! Pe deasupra sa fim de acord, chiar si tacit, cu legislatiile care nu permit altora sa acceada intre ei !!!

Comments are closed.

Subscribe To Our Newsletter

LEGEA ANTIFUMAT – La loc comanda!

Legea antifumat a fost modificata marti de senatori, prin refefinirea spatiului public inchis - acesta...

Închide