Guvernul pregateste un program de burse finantate din fonduri europene

Intr-un discurs sustinut la conferința „Impactul nostru în educație”, organizat de Fundația Teach for Romania, premierul Dacian Ciolos a anunta

ca Guvernul pregătește un program din fonduri europene la care să poată să aplice atât școlile, cât și organizațiile neguvernamentale pentru a putea finanța burse, cursuri de formare continuă și acțiuni de mentorat pentru profesori.

Premierul a arătat că își dorește ca experiența în domeniul educației pe care a acumulat-o Teach for Romania să devină un program național.

„E clar că aceste schimbări le infuzați și la nivelul copiilor, dar și la nivelul dascălilor cu care lucrați și al școlilor ca instituții în care vă implicați. Și din acest motiv am dorit și dorim în continuare să vă sprijinim și vrem ca experiența voastră să devină un program național, dar nu definind-o și nu dictând-o de sus în jos, pentru că orice experiență dinamică ce provine din mediul neguvernamental, dacă intră prea repede în rigiditățile administrative ale statului, poate să fie pusă în pericol. (…) Pornind și de la problemele pe care le-ați identificat voi pentru a extinde acest program mai mult, ne gândim în primul rând la finanțare. (…) Ministerul Fondurilor Europene și domnul ministru Cristi Ghinea (…) suntem în curs de a pregăti un program, (…) finanțat din fonduri europene, la care să poată să aplice atât școli, chiar școli din mediul rural, cât și organizații neguvernamentale și care să poată finanța (…) burse, cursuri de formare continuă, acțiuni de mentorat pentru profesori, în așa fel încât experiența pe care o aveți să poată să fie extinsă”, a spus Dacian Cioloș.

Cioloș a precizat că speră să poată vedea primele proiecte finalizate în cadrul acestui program până la terminarea mandatului său.

Prim-ministrul a mai anunțat că este în curs de elaborare un memorandum, prin care să li se dea posibilitate persoanelor formate în cadrul Teach for Romania să fie angajate formal în școli.

„Vorbeam și cu domnul ministru Curaj (…), îl rugam să accelerăm un memorandum care este pregătit împreună cu Ministerul Educației, în așa fel încât școlile, mai ales cele din mediul rural, dar nu numai, școlile care de multe ori au și probleme de a găsi profesori, să poată să facă apel și la cei care au fost formați în cadrul organizației dumneavoastră și ei să poată să fie angajați și să dăm posibilitatea astfel acestor profesori, învățători să poată să aibă acces și la finanțarea pe care o pregătim în paralel. Deci, pe de o parte, să rezolvăm cumva cadrul administrativ, legal, pentru ca cei care au trecut prin experiența organizației dumneavoastră să poată să intre în sistem și să intre în mod formal și în același timp să poată să beneficieze apoi și de susținere financiară, inclusiv de un sprijin pentru a-i încuraja să rămână în școlile care nu sunt neapărat dorite de către ceilalți”, a afirmat Cioloș.

Potrivit acestuia, memorandumul va fi pregătit în următoarele săptămâni. „Sunt convins că în următoarele săptămâni vom avea și acest memorandum, deci și acest cadru administrativ pregătit, să avem și finanțarea, și nu ne rămâne decât să sperăm că entuziasmul pe care îl demonstrați va crește în timp și că veți reuși să contaminați încet, încet sistemul educațional de la noi, în așa fel încât să-și recâștige încrederea vizavi de părinți și vizavi de copii și de tineri”, a adăugat Cioloș. Ceea ce demonstraeza ca Dacian Ciolos este hotarat sa demareze reforma in educatie. Daca sistemul se va opune, atunci reforma se va face cu organizatii din afara sistemului de educatie.

Teach for Romania caută și pregătește persoane pentru a deveni lideri în educație, din rolurile de profesori și învățători pentru copiii din medii vulnerabile. În toamnă, 60 de profesori și învățători vor fi activi la catedră în peste 30 de școli din 11 județe. Organizația face parte din rețeaua globală Teach for All, care unește, sub aceeași misiune a reducerii inechității educaționale, membri din peste 40 de țări.

AGERPRES/

1 thought on “Guvernul pregateste un program de burse finantate din fonduri europene

  1. Îl rog pe domnul Cioloș să nu se grăbească. Programe europene am avut, am consumat fie de „formare!”personal, fie de „dotare”.Prin astfel de programe am făcut „profesori”într-o noapte și am „dotat” , cu calculatoarele care le aveau, școlile(Microsoft) . Reforma școlii românești este sistemică. În învățământul preuniversitar, pe care îl cunosc ca pe propriile buzunare, sistemul trebuie schimbat iar activitatea de control RESTARTATĂ SAU RECLĂDITĂ-termeni împrumutați de la tehnocrați rămași deocamdată fără conținut concret. Adirian Curaj, n-are curaj să stea de vorbă cu mine de exemplu. NU MAI CRED CĂ CINEVA DE SUS IA ÎN SEAMĂ PROPUNERILE DE JOS….

Comments are closed.

Klaus Iohannis: discurs anti-extremism si pro-european

"Ne aflăm într-un moment în care este esenţial să apărăm aceste valori (europene – n.r.),...

Închide