ALERTA METEO: Coduri de inundații de toate culorile in majoritatea judetelor

Hidrologii au instituit Cod Roșu de inundații pe râuri din județele Harghita, Covasna, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Vaslui și Galați, valabil până sâmbătă după-amiază, la ora 14,00.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Olt amonte confluența R. Negru și R. Negru (județele Harghita și Covasna), afluenții din bazinul superior și mijlociu al Bistriței (județele Suceava, Harghita și Neamț), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna (județul Vrancea), Bârlad (județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamț și Galați) și afluenții mici aferenți cursurilor mijlocii și inferioare ale Siretului și Prutului (județele Bacău, Vrancea, Vaslui și Galați).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din județele Neamț, Bacău, Vrancea, Galați și Vaslui, precizează sursa citată.

De asemenea, până sâmbătă la ora 18,00 a fost emis Cod Portocaliu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș superior (județele Harghita și Mureș), Olt superior și mijlociu și afluenții săi din județele Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu, afluenții Prahovei (județul Prahova), Buzău bazin superior și afluenți curs mijlociu (județele Brașov, Covasna și Buzău), Suceava bazin superior și afluenți (județul Suceava), Moldova bazin superior și afluenți (județele Suceava și Neamț), Bistrița (județele Suceava, Neamț, Harghita și Bacău), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna (județul Vrancea), Râmnicu Sărat (județele Buzău și Vrancea), Bârlad (județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamț și Galați), Siret — sector aval confluență cu râul Trotuș (județele Vrancea, Galați), Jijia și afluenți (județele Botoșani și Iași), afluenții mici aferenți cursurilor mijlocii și inferioare ale Siretului și Prutului (județele Bacău, Vrancea, Vaslui și Galați).

Până sâmbătă noapte la ora 24,00 a fost instituit Cod Galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș (județele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), Arieș superior și mijlociu (județele Alba și Cluj), afluenții Mureșului inferior (județele Alba, Hunedoara și Arad), Mureș superior, cursurile superioare și mijlocii ale Târnavelor (județele Harghita, Mureș și Sibiu), Olt și afluenții săi din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Olt și Argeș, Argeș superior (județele Argeș și Dâmbovița), Ialomița — bazin superior și afluenți (județele Dâmbovița și Prahova), Siret și afluenți (județele Suceava, Botoșani, Harghita, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Iași, Vaslui, Galați, Brașov, Covasna și Brăila), Jijia și Bașeu (județele Botoșani și Iași), afluenții mici aferenți cursului mijlociu și inferior al Prutului (județele Iași, Vaslui și Galați), Călmățui (județele Buzău și Brăila) și râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

“Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ‘Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă și poluări marine în zona costieră”, precizează INHGA.

Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri dimineață noi avertizări de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, Codul Portocaliu fiind restrâns la patru județe din Moldova.

De asemenea, a fost emis Cod Galben pentru 11 județe, ambele avertizări fiind valabile până vineri la ora 20,00.

Sub Cod Portocaliu se vor afla județele Bacău, Vaslui, Neamț, precum și în zona de munte a județului Vrancea, unde se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 50 l/mp și izolat 80 l/mp.

Codul Galben vizează județele Suceava, Botoșani, Iași, Harghita, Covasna, Galați, și parțial județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea.

AGERPRES/

Subscribe To Our Newsletter

Alegerile locale din Romania in presa internationala: “Coruptia arunca o umbra urata asupra alegerilor”

Agentia internationala de stiri REUTERS publica o analiza aprofundata a situatiei candidatilor la alegerile locale din 5...

Închide