Alegeri locale – daca incerci sa votezi de doua ori te ridica politia direct din sectia de votare

Alegatorii care vor incerca sa voteze de doua ori la scrutinul din 5 iunie vor fi vizitati de Politie in cateva minute, datorita unei aplicatii informatice pentru depistarea tentativelor de frauda electorala.

Purtatorul de cuvant al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhulet, a prezentat, marti, intr-o conferinta de presa, aplicatia care va functiona in sectiile de votare, spunand ca toate incercarile de frauda vor fi semnalate imediat Politiei, relateaza News.ro.

La alegerile din 5 iunie, in fiecare dintre cele 18.616 sectii de votare din tara, va exista cate o tableta ce va scana actele de identitate ale alegatorilor, astfel incat vor fi depistate pe loc cazurile in care un cetatean incearca sa voteze ilegal.

Fiecare alegator va prezenta cartea de identitate pentru a fi scanata, insa exista si posibilitatea tastarii codului numeric personal. Imediat, tableta va afisa daca alegatorul respectiv este inscris in listele permanente ale sectiei respective si pozitia sa pe liste. In cazul in care alegatorul este arondat la alta sectie de votare, tableta va indica la care anume.

Totodata, aplicatia va indica imediat daca un cetatean nu a implinit inca varsta de 18 ani sau daca are drepturile electorale interzise. Insa marea noutate a aplicatiei AEP este legata de faptul ca blocheaza votul multiplu. „Sper sa anulam orice discutie privind votul ilegal in Romania”, a punctat Muhulet.

Ce patesti daca incerci sa votezi de doua ori

Astfel, daca tableta va arata ca alegatorul a mai votat o data, la alta sectie, i se aduce la cunostinta acest lucru, iar presedintele sectiei de votare ii va prezenta repercusiunile legale pe care le poate avea frauda, adica inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda si interzicerea unor drepturi.

Daca alegatorul insista sa voteze, presedintele sectiei va suna la 112 si va cere sa i se faca legatura cu sectia de votare la care respectivul cetatean ar fi votat. Daca la acea sectie nu apare vreo semnatura a alegatorului in cauza, presedintele de sectie va permite exercitarea votului, iar pe tableta va fi apasat butonul „validat cu acordul presedintelui”.

Daca insa presedintele sectiei de votare apelate confirma ca exista o semnatura in listele electorale in dreptul persoanei in cauza, alegatorul va putea vota doar daca semneaza o declaratie pe propria raspundere, iar presedintele de sectie va anunta imediat Politia.

„Toate prelucrarile de CNP raman inregistrate in sistem, iar in cateva minute veti primi o vizita a Politiei”, a spus Muhulet, precizand ca, in ziua alegerilor, Politia va avea in teren aproximativ 5.000 de echipaje mobile.

Aproximativ 24.000 de persoane au fost pana acum instruite de catre AEP sa foloseasca tabletele. Numarul operatorilor este mai mare decat cel al tabletelor, pentru ca AEP a vrut sa se asigure ca nu exista probleme in cazul in care o persoana instruita, din diverse motive, nu se prezinta in sectie in ziua scrutinului.

Reprezentantii AEP par sa fi luat in calcul toate problemele ce s-ar putea ivi. Fiecare tableta va avea o cartela GSM din partea operatorului de telefonie mobila cu cel mai puternic semnal din zona respectiva. In cazul caderii semnalului, va fi folosita reteaua de Internet din sectiile de votare, amplasate de obicei in scoli. Iar acolo unde nu exista retea wi-fi, au fost instalate deja routere.

Ziare.com/

Despre Autor