septembrie 22, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Tariceanu nu are cvorum ca sa-l debarce pe Zgonea

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Calin Popescu Tariceanu, alaturi de premierul Victor Ponta, participa la ceremonia de depunere a juramântului de învestitura de catre Eugen Teodorovici în functia de ministru al Finantelor Publice si de catre Marius Nica în functia de ministru al Fondurilor Europene, la Palatul Cotroceni, in Bucuresti, luni, 30 martie 2015. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Indolenta absenteismul si amatorismul din Parlamentul Romaniei sunt si ele bune la ceva, pana la urma (sic!)

 Dupa cum va informam ieri, ca sa-i faca loc lui Ponta, PSD și Călin Popescu Tăriceanu vor să-l mazilească pe Valeriu Zgonea de urgență din funcția de președinte al Camerei Deputaților. În acest sens s-au convocat Birourile Permanente Reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, care urmau să ia act de articolul 32 din statutul senatorilor și deputaților.

Potrivit articolului 32 retragerea sprijinului politic pentru un parlamentar duce la pierderea funcției obținută cu ajutorul acestuia. Această procedură nu ar mai presupune un vot în Camera Deputaților pentru revocare.

Cum nu exista precedent si nici specificari clare despre modalitatea practica de constatare a retragerii sprijinului, juristii PSD au considerat ca se poate face in cadrul unei sedinte a birourilor permanente reunite ale celor doua camere, pentru azi la ora 14:00. Ca atare au incercat sa convoace o astfel de sedinta, fie si neregulamentar, dupa cum semnalam ieri.

Din pacate, planurile li s-au dat azi peste cap pentru ca NU AU CVORUM.

Surse din cadrul Birourilor Permanente Reunite spun că nu se va îndeplini sub nicio formă cvorumul la ședința de astăzi. Era de asteptat, de altfel. pe de o parte, majoritatea parlamentarilor este in campanie si liberalii nu au niciun interes sa asigure cvorum la o astfel de sedinta. Pe cale de consecință, totul se va amâna pentru săptămâna viitoare.

Sursele  mai mentioneza si ca nu tot PSD-ul e dornic sa-l debarce pe Zgonea, ca atare încă se duc negocieri în interior.

Se pare ca între juriștii PSD nu exista nici o unitate de pareri in ceea ce priveste mecanismul practic de debarcare a lui Zgonea, unii considera ca revocarea fara vot nu este o solutie, prin urmare este posibil ca, într-un final, să se renunțe la acest articol 32 și să se meargă pe procedura de revocare prevăzută în Regulamentul Camerei Deputaților. Aceasta ar presupune un vot în Camera Deputaților pentru revocare și un alt vot pentru alegerea noului președinte.

Dilema PSD este mare deoarece apoximativ 150 de parlamentari candideaza pentru alegerile locale si, in cazul in care acestia vor castiga in numar mare, PSD va ramane cu o majoritate destul de fragila in parlament. Uite cum se poate transforma o victorie intr-o infrangere!!! SIC!!!

About Author