Scandalul Hexi – Pharma in presa internationala

Scandalul Hexi a atras atentia presei internationale. The Economist face o analiza a intregului scandal, legandu-l de lupta anticoruptie din Romania care este deja celebra in toata lumea.

Ilustrand cu o imagine sugestiva despre anticoruptie, sub titlul “moartea unui vanzator de detergent” The Economist spune ca “determinarea Romaniei pentru eliminarea coruptiei scoate la iveala inca o poveste extraordinara”.

Pana acum o luna, spune The Economist in articol, Dan Condrea era, dupa toate aparentele, un om de afaceri roman de succes. Compania sa, Hexi Pharma, facea un profit sanatos din vanzarea de dezinfectant catre spitalele din Romania. Asta pana cand o echipa de jurnalisti a dezvaluit ca Hexi Pharma isi dilua produsele cauzand potentiale decese din cauza infectiilor cu germeni rezistenti la antibiotice. Pe 22 mai, Condrea si-a condus masina intr-un copac (dupa cum se observa, cei de la The Economist par sa acorde credit teoriei siniciderii). Marorii spun ca avea o viteza de peste 60 mph (96km/h) iar politia afirma ca nu exista urme de franare. A fost nevoie de mai mult de o saptamana pentru a a confirma identitatea cadavrului care era foarte distrus.

Reactia publica inca de la debutul scandalului, sfarsitul lui aprilie, a fost una de furie. Ministrul sanatatii a fost fortat sa demisioneze pe 9 mai dupa incercari repetate  de minimizare a gravitatii situatiei. Ministerul Sanatatii a decis retragerea tuturor produselor Hexi pharna din spitale.

Jurnalistii au inceput sa acorde o atentie sporita calitatii produselo cu care se aprovizioneaza spitalele in urma unui alt scandal, un incendiu survenit in Bucuresti in octombrie trecut la un club de noapte care nu incalcase normele de siguranta la foc. Incendiul a condus la 27 de victime decedate la fata locului; alte 37 de victime au decedat ulterior iar medicii afirma ca multe dintre aceste decese au fost cauzate de infectiile intra-spitalicesti. Reporterii de la Gazeta Sporturilor – un ziar de sport – au descoperit ca dezinfectantii furnizati de Hexi Pharma erau diluati, uneori si de 10 ori fata de concentratia inscrisa pe eticheta.

“Oamenii, aici, nu realizeaza ce masina de ucis au devenit spitalele din Romania”, spune The Economist, citand-o pe Alina Mungiu-Pippidi, in calitate de expert anti coruptie, dupa care continua. De-a lungul ultimilor noua ani Hexi Pharma a furnizat produse in peste 350 de spitale din Romania, inclusiv cele mai mari doua spitale de urgenta din Bucuresti. Dezinfectantii au avut, adesea, preturi suparevaluate.

Hexi Pharma a fost pusa sub acuzare luna trecuta si domnul Condrrea era asteptat de procurori pentru interogatoriu in ziua ulterioara accidentului. Multi si-au pus intrebarea: cum de a fost posibil ca o companie mica sa poata castiga atatea contracte publice. Un raport al aceluiasi grup de jurnalisti acuza managerii de spitale ca lau spaga de 30% din valoarea contractelor cu Hexi Pharma, sugerand ca aceasta este o practica larg raspandita in secotrul de sanatate din Romania.

Romania se afla la coada listei intre tarile europene in indexul perceptiei coruptiei alcatuit de Transparency International cu toate ca in ultima vreme tara incearca din greu sa se curete de coruptie.

Anul trecut,  Directia Nationala Anticoruptie din Romania (DNA) a pus sub acuzare mai mult de 1250 de persoane inclusiv un fost premier, cinci ministri si 16 parlamentari. Directorul DNA,  Laura Codruta Kovesi, spune ca sectorul de sanatate este un domeniu prioritar. Cu toate acestea, pentru multi in Romania, scandalul Hexi Pharma reprezinta dovada ca schimbarile nu se produc suficient de repede, conchide The Economist.

Articolul a prezentat interes pentru cititorii The Economist, stanind comentarii si discutii despre coruptie si lupta impotriva coruptiei in lume in general comentariile variind de la analiza modului in care s-a eradicat coruptia generalizata in Marea Britanie – unde, remarca un cititor – ca lupta a durat 250 de ani intre 1650 si 1900, pana la comparatii cu situatia coruptiei din state ca India si Brazilia. La comparatii, Romania iese bine, cititorii remarcand ca macar in Romania se lupta cu fenomenul, pe cand in alte state nimeni nu indrazneste macar sa se gandeasca la asa ceva. Toti comentatorii, insa, nu uita sa felicite atat jurnalistii cat si societatea romaneasca si autoritatile pentrtu determinarea si atentia pe care o acorda eradicarii fenomenului de coruptie din Romania.

N.R. traducerea din The Economist apartine exclusiv redactiei Vocea Clujului.

Subscribe To Our Newsletter

JEEP made in Romania

Incep sa apara beneficiile economice ale instalarii scutului de la Deveselu. Au inceput deja sa...

Închide