Kovesi sustine introducerea educatiei juridice in scoli si indeamna tinerii sa devina procurori: “chiar avem nevoie de voi”

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, îi îndeamna pe elevi și studenți să urmeze cursurile de drept și să se angajeze la Direcția Națională Anticorupție, care are nevoie de persoane tinere.

“Sper sa terminati Facultatea de Drept, sper sa va faceti procurori si sper sa veniti cu totii in DNA. Chiar avem nevoie de voi”, a declarat Kovesi, care a facut parte din juriul concursului de educatie juridica “Citizens of Tomorrow”, organizat la Universitatea Titu Maiorescu.

Ea a spus că susține, alături de colegii ei de la DNA, acest proiect “extrem de important” de organizare a concursului și de redactare a manualului “Educație juridică pentru liceeni. Ghid despre drepturi și justiție”

“Cred că cel mai important lucru în acest proiect, cel puțin din perspectiva mea, este să încercăm să arătăm tinerilor că magistrații nu sunt oameni de care trebuie să ne temem. Există o percepție că te întâlnești cu un procuror sau un judecător doar atunci când încalci legea, ceea ce nu este adevărat. Ne întâlnim cu procurorul, ne întâlnim cu judecătorul și atunci când drepturile noastre sunt încălcate, și atunci când avem drepturi pe care cineva nu vrea să ni le respecte sau atunci când vrem să ne exercităm un drept și cineva ne cere bani sau foloase materiale pentru a ne respecta acest drept”, a afirmat Kovesi.

Ea a arătat că un punct important al acestui manual este de a arăta și altă față a justiției.

“Pot să spun că la întâlnirile cu elevii de fiecare dată una dintre întrebări, care mie mi s-a părut interesantă, a fost ‘ce te face să fii puternic în viață?’. De fiecare dată, cel puțin din perspectiva mea, le-am spus că sunt două lucruri care te fac să fii puternic în viață: să fii cel mai bun în ceea ce faci și să fii corect”, a mai declarat Kovesi.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, prezentă la eveniment, l-a felicitat și ea pe Cristi Danileț pentru “munca extraordinară” pe care o face și a spus că manualul pe care l-a scris este un efort uriaș de educație civică.

“Cred că educația civică, mai ales cea non-formală, este extrem de importantă, pentru că toate valorile pe care o astfel de educație le promovează, cum ar fi responsabilitatea, fidelitatea, onoarea, civismul, nu sunt niște concepte pe care le putem scrie într-o lege. Acestea sunt valori care se învață întâi acasă, apoi în școală și sunt valori fără de care nu ar fi posibilă o societate (…) în care perseverența și meritul să fie singurele valori care recompensează pe cineva care vrea să fie în slujba cetății în care trăiește”, a afirmat Prună.

La eveniment au mai participat ministrul Educației, Adrian Curaj, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, ambasadorul Austriei, Gerhard Reiweger, și președintele Universității “Titu Maiorescu”, Iosif Urs.

AGERPRES/

Subscribe To Our Newsletter

Copii din centrele de plasament in vizita la Cotroceni de 1 iunie

Presdintele Klaus Iohannis a invitat astazi la Cotroceni peste 200 de copii proveniti din medii...

Închide