Kovesi, in contexul scandalurilor din sanatate, pledeaza pentru pentru pierderea funcțiilor celor anchetați și condamnați pentru corupție

In contextul scandalurilor din domeniul sanatatii, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, luni, că procurorii DNA au în derulare mai multe anchete care vizează achizițiile publice făcute de diferite spitale din București și alte localități, însă nu poate confirma pentru ce produse, medicamente sau tipuri de aparatură medicală, adaugand exista date că sunt implicate și firme și companii din străinătate, subliniind necesitatea unei abordări strategice în domeniu.

“Avem foarte multe anchete care vizează achiziții publice. În ceea ce privește frauda în achizițiile publice în domeniul sănătății, pot să vă spun că avem în derulare mai multe anchete care vizează mai multe achiziții publice de la diferite spitale atât din București dar și din celelalte localități ale României. Nu vă pot confirma pentru ce produse, pentru ce medicamente, pentru ce tipuri de aparatură medicală pentru că aceste investigații sunt confidențiale”, a spus Kovesi, răspunzând unei întrebări despre posibila implicare a DNA în ancheta Hexi Pharma, la ieșirea de la dezbaterea “Corupția în sistemul de sănătate — prevenire și investigare. Experiență, bune practici și provocări”.

Ea a precizat că, pe măsură ce procurorii anticorupție vor finaliza cercetările și vor face actele necesare demarării procedurilor de inculpare, vor fi făcute public informațiile despre aceste cazuri.

Sefa DNA a adaugat: ”Investigațiile actuale în dosarele pe care acum le avem în lucru ne arată că faptele de corupție se manifestă prin aceleași acțiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire și control, tipologia faptelor investigate și mecanismele care au permis săvârșirea faptelor se repetă. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupției, mai ales când vorbim de domenii care afectează direct viața cetățenilor, așa cum este domeniul sănătății”. Declaratiile au fost facute la dezbaterea “Corupția în sistemul de sănătate — prevenire și investigare. Experiență, bune practici și provocări”.

Ea a dat ca exemplu o acțiune a DNA de săptămâna trecută când un manager de spital care a pretins și primit mită pentru încheierea unui contract de achiziții publice la un spital județean a fost prins în flagrant.

”În anul 2014, același director a mai fost trimis în judecată pentru același gen de fapte. Acest exemplu ne arată că nu se rezolvă corupția în sănătate doar arestând și investigând persoane. Dacă acest efort investigativ al organelor de aplicare a legii nu este dublat de măsuri preventive de schimbare a unor proceduri, de introducere a unor mecanisme de management și control, atunci cetățenii vor fi în continuare afectați”, a subliniat procurorul șef al DNA.

În context, Kovesi a pledat pentru pierderea funcțiilor în cazul celor anchetați și condamnați pentru corupție.

”Dacă cei anchetați și condamnați pentru corupție nu-și pierd funcțiile publice de care s-au folosit pentru a obține foloase ilicite, vom avea în continuare funcționari care vor primi mită pentru a încheia contracte în domeniul achizițiilor publice. Cu siguranță corupția în sănătate este rezultatul unei modalități netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziții publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziții supraevaluate. În continuare se vor folosi banii publici pentru achiziții de aparatură scumpă de la firme de apartament, în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiții pentru pacienți”, a adăugat Laura Codruța Kovesi.

Potrivit acesteia, investigațiile au dezvăluit că, uneori, sumele primite cu titlu de mită sunt achitate prin conturi deschise la bănci în străinătate, de cele mai multe ori în centre off-shore.

”În corupția din sistemul de sănătate sunt implicate și firme sau companii străine, de aceea pentru DNA constituie o prioritate tragerea la răspundere penală atât a persoanelor juridice române, dar și străine, care se ocupă de comercializarea medicamentelor și echipamentelor medicale. (…) Este important că avem în lucru cauze în care cooperăm cu parteneri instituționali din alte țări, care investighează și ei companiile, (…) iar schimbul de informații este esențial”, a arătat șefa DNA.

Scopul grupului de lucru este acela de a oferi un cadru profesional de dialog în care se discută exemple de studii de caz și de bune practici în lupta împotriva corupției în sectorul medical, din perspectiva practicienilor anticoruptie, se arată în comunicat.

La eveniment participă reprezentanți ai autorităților anticorupție și ai instituțiilor polițienești din Austria, Azerbaidjan, Estonia, Germania, Lituania, Republica Moldova, România, Serbia și Spania, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Rețelei Europene privind Frauda și Corupția în Sistemul de Sănătate.

Grupul de lucru este organizat de DNA în calitatea sa de membru al Rețelei Europene Împotriva Corupției EPAC/ EACN și deținător al vicepreședinției acestei rețele, cu sprijinul Ambasadei Olandei.

Subscribe To Our Newsletter

TARICEANU il salveaza din nou pe CORLATEAN

Presedintele Senatului, Calin Tariceanu si-a schimbat din nou porecla. Mai nou, a devenit Slugarniceanu pentru...

Închide