septembrie 30, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

ROMANIA sprijina strategia NATO de aparare impotriva agresiunii RUSIEI

România sprijină consolidarea apărării colective pe flancul estic al NATO. Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat joi, la Bruxelles, la dineul de lucru al miniștrilor de Externe NATO, context în care a reafirmat sprijinul României pentru consolidarea apărării colective și a posturii de descurajare a Alianței pe întreg flancul estic al NATO, având în vedere provocările complexe de securitate din regiune.

Șefii diplomației din țările membre ale NATO s-au reunit joi la Bruxelles – cu șase săptămâni înaintea unui summit crucial la Varșovia – pentru a finaliza întărirea militară a flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, măsură fără precedent după sfârșitul Războiului rece, în fața unei Rusii considerate ‘agresive’, informează AFP.

„În fața unei Rusii tot mai agresive, NATO se adaptează cu scopul de a găsi echilibrul între apărare și dialog”, a explicat Stoltenberg.

„Noi trebuie să continuăm să ne întărim capacitățile de descurajare printr-o prezență avansată mai robustă în Est”, a pledat secretarul de stat american John Kerry

De la declanșarea crizei ucrainene, în noiembrie 2013, NATO și-a multiplicat manevrele și patrulele maritime, terestre și aeriene în Est și întreprinde o serie de reforme pentru a crește rapiditatea desfășurării și flexibilitatea forțelor sale.

Această consolidare militară ar urma să culmineze după summit-ul de la Varșovia prin trimiterea unor batalioane — prin rotație — împreună cu echipamentele lor de luptă în țări care au frontieră comună cu Rusia.

‘NATO a luat aceste măsuri pentru că Rusia a decis să invadeze și să ocupe Crimeea, iar apoi să intervină în estul Ucrainei’, a amintit un înalt responsabil american.

Moscova, care consideră acest act o intruziune în sfera sa de influență, protestează împotriva extinderii Alianței în această zonă strategică. Dar premierul muntenegrean Milo Djukanovic s-a declarat ‘mândru’ că țara sa va deveni al 29-lea membru al NATO după 10 ani de la declararea independenței, asigurând că aceasta ‘va aduce stabilitate în regiune și dincolo de ea’.

Tensiunile între Moscova și NATO au escaladat recent în legătură cu scutul antirachetă american în curs de desfășurare în România și în Polonia, a cărui comandă o va prelua NATO.

Cu toate acestea, NATO inca spera intr-o solutie diplomatica pentru normalizarea relatiilor cu Rusia. astfel, NATO dorește să organizeze o nouă rundă de dialog cu Rusia înaintea summitului Alianței, preconizat pentru luna iulie la Varșovia, a anunțat secretarul general al Organizației, Jens Stoltenberg, citat de AFP. „Toți au fost de acord cu abordarea noastră duală, și anume, de apărare și de descurajare puternică (față de Rusia) combinată cu dialogul politic. Pe această bază a existat un acord larg ieri (joi) pentru ca NATO să organizeze o nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia înaintea viitorului summit din iulie Această ‘platformă’, care reunește ambasadorii celor 28 de țări aliate și pe omologul lor rus, este necesară pentru a ‘asigura transparența și predictibilitatea (…) pentru a preveni incidente (militare) periculoase, care ar putea să scape de sub orice control”, a afirmat Stoltenberg, secretar general al NATO.

La apropiatul summit din 8 și 9 iulie de la Varșovia, șefii de stat și de guvern ai Alianței Nord-Atlantice urmează să decidă asupra consolidării militare în Est, prin desfășurarea de trupe și echipamente suplimentare în țările baltice. Această întărire de capacități, în condițiile în care Rusia este considerată ‘tot mai agresivă’, este fără precedent de la încheierea războiului rece.

 

 

About Author