Noi modificari la legea salarizarii bugetarilor

Noua lege a salarizării urmeaza a fi lansata in dezbatere publica. Proiectul prevede, printre altele, salarii egale pentru funcţii bugetare similare, restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017. In sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor.

Un număr de 365.622 bugetari, respectiv aproximativ 30% din totalul personalului plătit din fonduri publice, va beneficia de creșterea salariilor în urma adoptării modificărilor sistemului de salarizare.

Modificările propuse în sistemul de salarizare a bugetarilor vor avea un impact financiar negativ de 459 milioane de lei în patru luni din acest an și de circa 1,38 miliarde de lei în următorii patru ani, în condițiile în care veniturile suplimentare sunt estimate la 306,16 milioane lei (în patru luni din 2016) și 918,49 milioane de lei în următorii patru ani, iar cheltuielile suplimentare sunt de 765,41 milioane de lei (în patru luni din 2016) și de 2,296 miliarde de lei în următorii patru ani.

Proicetul legii a fost analizat si la Cotroceni intr-o intalnire de lucru intre Premierul Ciolos si Presedintele Iohannis. „Un accent deosebit a fost pus pe principiile care au fundamentat proiectul de ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Actul normativ vizează în primul rând corectarea deficienței de încadrare și a disfuncționalităților în sistemul bugetar„, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Cu toate acestea, Sindicatele nu sunt multumite de rezultat. Reprezentantii lor au acuzat că actul le-a fost prezentat în pripă şi cu „cârpeli”, fără mari modificări în raport cu doleanţele prezentate la negocierile anterioare.

Sindicaliştii  din Educaţie sustin ca li s-a spus că este rândul Sănătăţii acum şi că nu sunt suficienţi bani pentru creşteri în ambele domenii.

Ministrul muncii, Dragoş Pîslaru a anunţat la finalul lunii aprilie că noua ordonanţă privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborată împreună cu partenerii sociali până pe 15 mai, apoi lansată timp de două săptămâni în dezbatere publică şi adoptată de executiv la 1 iunie.

 

 

Despre Autor