Mai usor cu nationalismul pe scari!!! Xenofobia, euroscepticismul si populismul pun economia pe butuci.

A close-up/macro photograph of Blank from a desktop globe. Adobe RGB color profile.

Partidele nationaliste si anti-europeane isi bazeaza retorica extremista si izolationista pe afirmatia ca izolationismul si xenofobia aduc prosperitate natiunii. Adevarul este exact pe dos!!! Statisticile internationale dovedesc, fara tagada ca tarile cu regimuri politice integrationiste proeuropene inregistreaza performate economice mult superioare.

Tarile care au la putere regimuri si partide cu retorica profund nationalista si anti-europeana scad economic aflandu-se in pericolul de a intra din nou in recesiune. Pe de alta parte, Romania, unde autoritatile, in ciuda criticilor si atacurilor vehemente ventite din partea nationalist-extremistilor si-a mentinut ferm pozitiile pro-europene inregistreaza crestere economica. In fapt, cu o creştere de 1,6% în primul trimestru, Ro­mânia se detaşează substanţial de celelalte state din UE şi mai ales de cele din Europa de Est.

Astfel, potrivit datelor Eurostat, economia Poloniei, cea mai mare tara din Europa de Est, a scăzut cu -0,1%. Agenţia de rating Moody’s a înrăutăţit perspectiva calificativului „A2“  al economiei polo­neze la „negativ“ din cauza ris­curilor bugetare şi a orientării noului guvern spre legislaţie şi politici impredictibile, notează Reuters. Dupa cum se stie, in Polonia, se afla la putere, de anul trecut din octombrie, partidul Dreptate și Justiție (PiS), formațiune conservatoare și naționalistă, eurosceptica si anti-imigratie si care a castigat alegerile apasand puternic pe pedala promisiunilor de crestere a bunastarii prin izolationism.

Odata ajuns la putere, guvernul polonez condus de Beata Szydlo a adoptat imediat o serie de acte normative anti-europene si anti-democratice care au declansat ingrijoare nu doar la Bruxelles ci si in mediile economice internationale. Mai exact este vorba de legile privind vanzarea terenurilor agricole precum si de cele având ca scop punerea sub control guvernamental a sistemului judiciar și presei.

In sprijinul retoricii sale populiste, de când a venit la putere, partidul eurosceptic Lege şi Justiţie a majorat cheltuielile guver­namentale cu peste 7%, adoptând un program de beneficii pentru copii echivalent cu 1% din PIB în 2016. Programul este finanţat anul acesta mai ales din surse excepţionale. Nu se stie daca beneficiile vor putea fi sustinute pe termen lung, dar populistii eurosceptici si xenofobi nu sunt interesati de sustenabilitatea unei tari. Ei urmaresc doar acapararea puterii si orbirea populatiei prin masuri populiste nesustenabile economic, ceva ce si in Romania a fost practicat pe scara larga de guvernul Ponta.

Una peste alta, excesele guvernului polonez au adus Comisia Europeana in situatia de a-si exercita obligatia de „gardian al tratatelor UE” demarand procedurile de impeachment.

In Ungaria lucrurile stau chiar mai rau. E si normal, delatfel, ei au la putere un regim extremist si xenofob de mai multa vreme. De aceea Ungaria a înregistrat cea mai slabă evoluţie a PIB-ului din UE, o scădere de 0,8% faţă de trimestrul anterior, mai accentuată chiar şi decât cea a Greciei. „Având în vedere începutul de an mai slab decât s-a estimat, cred că vom începe să vedem reducându-se un pic estimările pentru 2016“, spune William Jackson, analist la Capital Economics.

In zona Euro, Germania, tara care a fost intens criticata pentru toleranta sa si pentru politica integrationista, s-a do­vedit a fi cel mai puternic motor de creştere al zonei, ducând avansul la 0,5%, faţă de 0,3% în trimestrul anterior,situatie care vine inca o data in sprijinul afirmatiei ca extremismul si populismul nationalist omoara economiile.

„Germania, cea mai mare economie europeană, pare să se descurce bine. Avansul economic s-a dublat la 0,7% în primul trimestru, faţă de cel anterior – cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, mai rapid decât al restului zonei euro şI al Grupului G7 – cele mai industrializate ţări din lume”, potrivit Deutsche Welle.

Polonia si Ungaria nu sunt singurele state europene unde puterea manifesta tendinte nationalist-populiste. In Slovacia se intampla la fel. Ca urmare, nici economia slovaca nu o duce mai bine decat „suratele” sale intru nationalism, cresterea sa economica sa scazand si aici cu 0,1% in primul trimestru.

Cat despre Marea Britanie, situatia este deja foarte serioasa, economia aflandu-se deja in scadere chiar inainte de referendumul pentru ramanerea sau nu in UE.

In concluzie, credem ca este important de subliniat ca atitudinile extremiste manifestate nivel politic de diverse curente populiste dornice de acapararea puterii cu orice pret sunt de natura a duce de rapa economiile tarilor respective.

 

 

Floresteni, EON este bun de plata ! Cereti-va drepturile !

Cel putin 3 cetateni din comuna Floresti au obtinut facturi de stornare, in urma intreruperii...

Închide