Heimattag-ul german fără Iohannis

In timp ce peste zece mii de sasi transilvaneni sarbatoresc traditionala Heimattag (Ziua Patriei) la Dinkelsbühl, in Germania, cel mai de frunte sas al tarii, presedintele Klaus Iohannis, a ales sa fie de Rusalii in locul sau preferat, la Sibiu. Heimattag-ul se tine de 65 de ani in orasul situat in Franconia bavareza si este evenimentul comunitar anual cel mai important al urmasilor colonistilor germani care, de 850 de ani incoace, s-au stabilit pe teritoriul transilvanean. Marea lor majoritate s-a repatriat la finele secolului trecut in Germania, iar de Romania ii leaga fire din ce in ce mai subtiri. Multi romani ii regreta, caci Transilvania arata altfel cu sasii cei gospodari in ea.

Doua zile tine evenimentul de la Dinkelsbühl desfasurat anul acesta in 15-16 mai, sub motto-ul „Si eu ii apartin! Dar tu?“ E un slogan de integrare etnica, de multiculturalism, un proiect atat de promovat, dar si atat de controversat in Germania ajunsa anul trecut un butoi de pulbere, din cauza sutelor de mii de refugiati. Motto-ul reflecta orientarea sasilor inspre „intelegerea intre popoare si a respectului reciproc, cu pastrarea concomitenta a interesului autohton“, dupa cum precizeaza Federatia Sasilor transilvaneni din Germania.

Sasii, ca si svabii din Romania, n-au fost pusi niciodata in situatia azilantilor din anii 90 si nici a ulteriorilor refugiati economici sau de razboi. Ca etnici germani, ei si-au intrat in drepturi imediat, primind ajutoare de integrare si chiar credite cu dobanzi foarte mici de la banci. Statul german s-a bucurat mult sa isi reinprospateze forta de munca cu cateva sute de mii de etnici germani din Romania si peste doua milioane din fostul URSS.

Harnici si pusi pe treaba in noul context foarte ofertant, etnicii germani nu au inselat asteptarile autoritatilor, muncind cu zel in uzinele auto din sudul Germaniei, cumparandu-si case si votand CDU.

Gurzau sau Boc. Tot o apa si un pamant

Absolventul de Teologie Adrian Gurzau a fost acuzat de om de afaceri din Germania de...

Închide